Jan Van Den Broeck (28) is helemaal terug! Exact een jaar en vier dagen nadat hij een breuk had opgelopen aan zijn voet, staat de 800m-loper opnieuw waar hij wilt staan. Met 1’48”99 benaderde hij afgelopen weekend de EK-limiet tot op 77 honderdsten (als Rusland uitgesloten blijft). “Het feit dat ik opnieuw zo’n prestatie kan neerzetten doet mij enorm veel.”

“Heb je al eens naar de jaarranglijsten gekeken?”, vraagt Jan Van Den Broeck voor het interview. Antwoorden op de vraag hoeft niet. Het glunderende gelaat van de 800m-loper verklapt eigenlijk alles al. De pupil van Frankie De Feyter liet zaterdag in Gent 1’48″99 optekenen maar mikt op meer. De EK-limiet van 1’48”22 moet en zal er nog aan geloven. “Als ik iets frisser aan de start kan staan dan is dat zeker mogelijk. Ik moest vorige week elke dag om 4 uur opstaan om te gaan werken, ideaal is dat niet. Die chrono van afgelopen weekend geeft mij wel het vertrouwen om die limiet te lopen.”

Op zoek naar een snelle wedstrijd

Daags voor het Vlaams kampioenschap dat volgend weekend plaatsvindt, trekt Jan samen met trainingsmakker Laurens Schockaert naar het Nederlandse Apeldoorn. “We hopen daar op een goede bezette reeks. Het Vlaams kampioenschap vatten we dan eerder op als tactische training. De week van de IFAM trek ik nog naar Barcelona om daar een mooie wedstrijd te lopen, en nadien is het de beurt aan de IFAM zelf.”

Haat-liefde-verhouding met IFAM Indoor

“De IFAM is voor mij nog nooit ideaal geweest. Voorgaande jaren startten we telkens met net iets te veel atleten in een 800m-reeks waardoor accidenten niet uitblijven. Langs de andere kant zijn de supporters hier enorm meelevend. Laat ons hopen dat de IFAM dit jaar wel een groot succes wordt voor mij.”

Twee atleten van LAT naar Belgrado?

Jan Van Den Broeck (links) aan de zijde van ploegmaat Laurens Schockaert (rechts) – Foto: Frankie De Feyter

Al van deze zomer spreekt Jan Van Den Broeck om samen naar het EK indoor te gaan met ploegmaat Laurens Schockaert. Die uitspraak kon toen misschien nog rekenen op wat hoongelach, nu komt die boodschap steeds meer tegen de realiteit aanleunen. “Hoeveel procent kans er is dat wij beiden naar het EK indoor zullen gaan? 100 procent als we in dezelfde goede wedstrijd belanden!”