Thomas Van Der Plaetsen is als achtste geëindigd op de olympische tienkamp. Met 8332 punten verbeterde hij zijn persoonlijk record dat nog uit 2013 dateerde. De Amerikaan Ashton Eaton pakte zoals verwacht het goud, hij scoorde 8893 punten en evenaarde daarmee het olympisch record. De Fransman Kevin Mayer werd tweede en de Canadees Damien Warner derde.

De tienkamp van de 25-jarige Van Der Plaetsen werd er eentje met ups en downs maar aan het eind hield hij er dus toch een persoonlijk record én olympisch diploma aan over. De eerste dag van de Europese kampioen begon zonder uitschieters, maar met 11″24 op de 100 meter en 7,66 meter in het verspringen liet hij ook geen steken vallen. Dat deed hij helaas wel in het kogelstoten. Geen enkele van zijn drie worpen ging ver en zo moest Van Der Plaetsen vrede nemen met 12m84, bijna anderhalve meter onder zijn persoonlijk record. Gelukkig kon hij zich meteen herpakken in het hoogspringen. Na een perfect parcours tot en met 2m13 ging hij ook over 2m16 in zijn derde poging waardoor hij opnieuw wat punten won op zijn recordschema. In de afsluitende 400 meter van dag één deed de Deinzenaar het ook goed; voor het eerst sinds zijn kankerbehandeling dook hij opnieuw onder de vijftig seconden op de 400 meter. (Herbeleef dag 1 hier)

Bij de 110 meter horden, het eerste nummer van dag twee, liep het dan weer mis voor Van Der Plaetsen. Hij raakte de allereerste horde en verloor zo zijn ritme. Gelukkig bleef hij recht en finishte hij de race nog in 15″01. In het daaropvolgende discuswerpen kwam Van Der Plaetsen tot 43m48, ruim twee meter verder dan in zijn recordtienkamp en zo liep hij nog wat meer punten uit op zijn persoonlijk record. Het polsstokspringen – het favoriete deel van Van Der Plaetsen – werd een gedeelde overwinning met Kevin Mayer met 5m40. Hij klom met die prestatie naar de achtste plaats in het klassement met nog twee onderdelen te gaan. Dankzij zijn worp van 62m09 in het speerwerpen verloor hij geen enkele plaats in het klassement voor hij aan de afsluitende 1500 meter moest beginnen. Met een tijd die sneller was dan 4’39″33 kon Van Der Plaetsen meer dan 8.300 punten scoren en dat lukte ook! Met 4’34″21 liep hij zelfs een seizoensbeste prestatie. Zijn eindtotaal van 8.332 punten is goed voor de achtste plaats in het klassement.  (Herbeleef dag 2 hier )