Thomas Van Der Plaetsen beëindigde de eerste dag van de olympische tienkamp op de elfde plaats. Vandaag staan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1500 meter op het programma. De tweede dag van de tienkamp is meestal de dag waarop de 25-jarige Deinzenaar nog wat plaatsjes wint. Er is dus een kans dat hij nog in de top tien of zelf top acht terecht komt.

Om niets te missen van de prestaties van Van Der Plaetsen en zijn concurrenten, kan u hieronder alles op de voet volgen met onze live-updates. Onderaan vindt u ook een voorspelling en uitsplitsing van het persoonlijk record van Van Der Plaetsen en van wereldrecordhouder Ashton Eaton, die na de eerste dag aan de leiding staat. Hier kan u de eerste dag herbeleven.

2u55: Met 4’34″21 scoort Van Der Plaetsen 717 punten en komt hij op een eindtotaal van 8.332 punten. Hij scoort zo voor het eerst meer dan 8.300 punten en blijft op de achtste plaats staan in het klassement. Lees het overzichtsartikel hier.

 01u20: Drie goede worpen voor Van Der Plaetsen in het speerwerpen: 60m23 -59m92 – 62m09. Daarmee blijft hij enkele meters onder zijn persoonlijk record van 65m31 maar blijft hij op plaats acht staan in het klassement. De Cubaan Leonal Suàrez wint het speerwerpen met een indrukwekkende worp van 72m32. Ashton Eaton blijft aan de leiding en heeft 4’01″60 op de 1500 meter nodig om zijn wereldrecord van 9045 punten te verbeteren maar dat lijkt onmogelijk gezien zijn PR 4’14″48 is. Hij heeft een marge van ongeveer 6,5 seconden op Kevin Mayer.

21u10: Helaas, Van Der Plaetsen is er niet in geslaagd om ook over 5m50 te gaan. De eerste twee pogingen waren niet al te best. Bij de laatste sprong leek het heel even alsof het wel gelukt was, maar uiteindelijk haalde hij de lat nog omlaag met zijn bovenlichaam. Met 5m40 kan Van Der Plaetsen alleszins met een goed gevoel aan zijn negende onderdeel, het speerwerpen, beginnen. Van Der Plaetsen loopt nu 102 punten uit op zijn PR en bevindt zich nu op een uitstekende achtste plaats. Ook Mayer slaagde er, ondanks de tips van Renaud Lavillenie die zijn landgenoot vanuit de tribune kwam aanmoedigen, niet in om de 5m50 te bedwingen. Met zijn sprong over 5m40 verstevigt Mayer zijn podiumkansen en doet een gooi naar het zilver. Damian Warner wordt naar een derde plaats gewezen in de tussenstand.

20u57: Ja! Fantastische sprong op 5m40. Hij gaat er over en neemt zo heel wat punten terug op zijn concurrenten. Schitterend. Ook de Fransman Kevin Mayer gaat over 5m40 en zo zijn ze nog met twee in competitie.

20u55: Twee mindere sprongen van onze meerkamper op 5m40. De frustratie was zichtbaar op zijn gelaat nadat hij twee keer slecht aankwam met zijn polsstok. Nog één poging voor Van Der Plaetsen op 5m40.

20u40: Ze zijn nog met vijf in competitie op 5m30. Van Der Plaetsen gaat meteen over 5m30! Fantastisch. Wie volgt hem nog naar de 5m40? De kans zit er zeker in dat hij deze discipline op zijn naam schrijft.

20u15: Geen 5m20 voor de Belgische meerkamper. Hij slaat deze hoogte over en zal straks meteen op 5m30 aan de slag gaan. Neemt hij hiermee een risico of is het verstandig om de krachten te sparen voor hogere hoogtes?

20u00: Dat ging vlotjes! Eerste poging op 5m10 meteen de goede voor de Deinzenaar. Zo heeft hij al exact het aantal punten dat hij behaalde op zijn meerkamprecord in deze discipline. Hoeveel punten kan hij uitlopen op zijn persoonlijk record?

19u50: Dat polsstokspringen een nummer is dat Van Der Plaetsen wel ligt, is wel duidelijk. Terwijl iedereen al in actie is gekomen moet hij nog zijn eerste poging wagen. Op 5m10 zou de Belg in actie komen. Momenteel zijn zitten we op 5 meter.

Foto: Jeroen De Meyer
Foto: Jeroen De Meyer

17u55:  Een top 10 is nog altijd mogelijk. Na het discuswerpen verhuist Van Der Plaetsen naar plek 15 in het klassement. Na het polsstokspringen zou dat er wel eens helemaal anders kunnen uitzien. Aangezien dit het beste onderdeel is van de 25-jarige Deinzenaar, en de 10de plaats slechts 88 punten voor zit, zou hij zomaar eens vijf plaatsen kunnen opschuiven. Om 18u25 staat de volgende proef op het programma.

17u12: De derde en laatste worp van onze Belgische meerkamper gaat niet verder. De discus raakt de grond na 41m98. Toch een goede prestatie van Van Der Plaetsen op de zevende discipline. Met het polsstokspringen als volgende onderdeel kan hij opnieuw voor zich uit kijken.

17u00: Dat is een goede worp! De discus ging bij de tweede poging van de Deinzenaar iets hoger, en dat heeft zijn effect niet gemist. Met 43m58 landde de discus een goede meter verder. Met die poging maakt hij weer wat punten goed op zijn persoonlijk recordschema. Hij loopt nu acht punten voor. Kan hij in zijn laatste poging de discus nog iets verder laten landen?

16u45: De eerste poging in het discuswerpen voor Thomas Van Der Plaetsen is meteen degelijk. In begin leek het nog dat de discus veel te laag ging, maar uiteindelijk wordt het toch een puike 42m57.

14u42: Dag twee begint in mineur voor Van Der Plaetsen. Hij raakt de eerste horde met zijn bijtrekbeen en verliest meteen zijn ritme. Met 15″01 kan hij niet tevreden zijn en verliest hij kostbare punten. De Canadees Damian Warner, die tweede staat in het klassement, wint deze discipline in 13″58. Ashton Eaton blijft aan de leiding, Van Der Plaetsen zakt terug naar de zestiende plaats en loopt 42 punten achter op zijn persoonlijk record.