Na de fantastische zevenkamp van Nafi Thiam enkele dagen geleden, is het vandaag de beurt aan Thomas Van Der Plaetsen om twee dagen het beste van zichzelf te geven. De Europese kampioen tienkamp neemt het op tegen 31 andere atleten en hoopt vooral zijn persoonlijk record van 8.225 punten te verbeteren. Dat record stamt immers al uit 2013.

Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in deze ongetwijfeld spannende competitie kan u hieronder alles op de voet volgen met onze live-updates. Onderaan kan u ook de uitsplitsing en voorspelling terugvinden van het puntentotaal van Van Der Plaetsen. U kan ook diezelfde voorspelling en uitsplitsing terugvinden voor Ashton Eaton, de huidige wereldrecordhouder.

06u30: Ook terwijl wij in België rustig lagen te slapen heeft Thomas Van Der Plaetsen zich goed geweerd. Op de 400m zette hij met 49″63 een nieuw seizoensbeste neer, bovendien goed voor een 19e prestatie onder alle deelnemers. Op de baanronde stond geen maat op de Amerikaan Ashton Eaton. Hij won het pleit met 46″07 en haalde zo opnieuw meer dan 1000 punten op een nummer.

Na dag één bevindt Van Der Plaetsen zich op een elfde plaats in de tussenstand. Met 4225 punten houdt hij de top-10 in elk geval vlot in het vizier, een top-5 notering lijkt al een hele opdracht. Hij behoudt 1 punt voorsprong op het schema van zijn persoonlijk record. Vandaag (donderdag) en vannacht volgt dag twee, waarop Van Der Plaetsen onder meer kan rekenen op één van zijn sterkste nummers, het polsstokspringen.

Bekijk de tussenstand na dag één hier.

00u26:  Na drie pogingen op 2m19 blijft het voor Van Der Plaetsen bij 2m16. Hij loopt nu dertig punten voor op zijn recordschema. De Amerikaan Jeremy Taiwo wint met 2m19, Van Der Platsen is tweede. Door zijn knappe prestatie schuift hij nu op naar de elfde plaats in het klassement. Ashton Eaton blijft aan de leiding.

00u20: Bij zijn eerste poging over 2m16 raakt Van Der Plaetsen de lat maar in zijn tweede poging gaat hij er toch over! Enkel de Amerikaan Jeremy Taiwo springt nog mee met Van Der Plaetsen.

00u02: Het lijkt wel op Van Der Plaetsen vleugels heeft, hij springt met sprekend gemak over 2m13. Met 925 punten komt hij nu twee punten voor op zijn recordschema. Topfavoriet voor de eindwinst Ashton Eaton geraakt niet over 2m04 in groep B en moet tevreden zijn met 2m01

23u53: Ook 2m07 en 2m10 zijn geen probleem voor Van Der Plaetsen. Zijn persoonlijk record staat op 2m17, al sprong hij in zijn recordtienkamp van 2013 amper 2m05.

23u13: Het hoogspringen was al even aan de gang, maar Van Der Plaetsen begon pas op 2m01. In zijn eerste poging gaat hij meteen over die hoogte. De Deinzenaar laat de volgende hoogte van 2m04 aan zich voorbij gaan en probeert het over enkele minuten op 2m07.

17u46: De derde en laatste poging van Van Der Plaetsen gaat helaas niet beter. Hij stoot zijn kogel 12m56 ver en schudt het hoofd. Hij verliest veel punten, maar ook heel wat van zijn concurrenten blijven ver onder hun persoonlijk record. De Fransman Kevin Mayer wint het kogelstoten met 15m76. In het klassement zakt Van Der Plaetsen nu terug naar de 21ste plaats met 2440 punten, hij ligt nu 73 punten achter op zijn persoonlijk record. De Amerikaan Ashon Eaton blijft aan de leiding met 2803 punten.

17u33: Het gaat niet goed in het kogelstoten voor de Deinzenaar: hij roept luid “nee” bij zijn tweede poging en laat die ook niet opmeten. Hij heeft nog één kans om zijn eerste worp van 12m84 te verbeteren.

17u20: Een mindere eerste poging in het kogelstoten voor Van Der Plaetsen. Met 12m84 blijft hij ruim onder zijn persoonlijk record. De Fransman Kevin Mayer leidt na een poging met 15m76.

16u30: Het verspringen zit erop. Van Der Plaetsen kan zich niet verbeteren en laat nog 5m71 optekenen. Hij eindigt uiteindelijk als vierde van alle deelnemers en schuift op naar de dertiende plaats in het klassement met 1.783 punten. Eaton leidt met 2.030 punten.

16u10: In zijn tweede sprong laat Van Der Plaetsen 7m58 optekenen, hij heeft nu nog een poging om zich te verbeteren. Eaton springt na twee pogingen het verst van alle alle deelnemers: 7m94. Van Der Plaetsen staat derde.

15u50: Meteen een seizoenstbeste prestatie voor Van Der Plaetsen bij zijn eerste sprong in het verspringen. Met 7m66 springt hij twee centimeter veder dan hij drie jaar geleden in zijn recordtienkamp van 8.255 punten deed. Ashton Eaton liet ook meteen een goede sprong optekenen: 7m90. De Nederlander Eelco Sintnicolaas stapt nu al uit de tienkamp, hij heeft last van een blessure die hem al heel het seizoen parten speelt.

14u30: In de eerste reeks van de 100 meter loopt Van Der Plaetsen naar 11″24, daarmee scoort hij 808 punten en blijft hij amper één honderdste boven zijn seiszoensbeste prestatie van 11″23. De snelste tijd is voor de Canadees Damian Warner met 10″30, die tijd is goed voor een olympisch record in de zevenkamp. Wereldrecordhouder tienkamp Ashton Eaton loopt 10″46 en verliest zo 55 punten op zijn eigen wereldrecord van vorig jaar op het wereldkampioenschap in Peking. De tijd van Van Der Plaetsen brengt hem op een 29ste plaats in het algemeen klassement.