Usain Bolt heeft zijn tweede gouden medaille te pakken op de Olympische Spelen in Rio. Zijn gouden teller staat nu op acht. Hij won makkelijk in 19″79 voor de Canadees Andre De Grasse en de Fransman Christophe Lemaitre.

Met kleine danspasjes pakte Bolt het publiek al in voor het startschot gegeven werd. De 29-jarige Jamaicaan oogde erg ontspannen en dat vertaalde zich in een geweldige start. Hij had al snel de Fransman Christophe Lemaitre te pakken in de baan naast hem en kwam met ruime voorsprong de bocht uit. Even leek het of hij helemaal tot aan de streep zou doortrekken, maar met een kleine twintig meter te gaan, hield hij toch nog wat in. Achter hem werd Andre De Grasse tweede in een matige 20″02 en Christophe Lemaitre derde in 20″12. Die laatste eindigde in dezelfde honderdste van een seconde als de Brit Adam Gemili maar was toch nog enkele duizendsten sneller. De vijfde plaats ging naar Nederland met Churandy Martina, de goedlachse sprinter finishte in 20″13. Wie Justin Gatlin zoek in de uitslag, zal niets vinden. De Amerikaan haalde de finale niet omdat hij zich in de halve finale niet kon kwalificeren.

‘Triple Triple’

Bolt heeft nu zijn achtste gouden olympische medaille te pakken. In 2008 en 2012 pakte hij telkens goud op de 100, 200 en 4×100 meter. In Rio ontbreekt dus nog enkel de 4×100 meter voor Bolt, wiens team zich vanochtend al plaatste voor de finale van morgennacht. Als Bolt dan weer goud pakt schrijft hij de historische ‘Triple Triple’ op zijn naam: drie keer goud op drie opeenvolgende Olympische Spelen.,