De eerste finale op de Olympische Spelen was meteen goed voor een nieuw wereldrecord. De Ethiopische Almaz Ayana mag zich vanaf vandaag niet alleen olympisch kampioen noemen, maar eveneens wereldrecordhoudster op de 10.000m.

De wedstrijd ging van begin af aan snoeihard. Het was de Keniaanse Alice Aprot Nawowuna die er meteen zwaar de pees op legde en al snel moesten heel wat atleten de kopgroep lossen. Halfweg bedroeg de klok 14’46″81, een razendsnelle tijd voor een wedstrijd die er op kampioenschappen altijd erg tactisch aan toegaat. Na zes kilometer vond Ayana het welletjes en ging ze over Nawowuna door nog een versnelling hoger te schakelen. De laatste vier kilometer legde ze helemaal alleen af om uiteindelijk te finishen in 29’17″45. Maar liefst veertien (!) seconden onder het vorige wereldrecord en 37 seconden onder het olympisch record.

De tweede plaats was weggelegd voor Vivian Jepkemoi Cheruiyot, zij klokte 29’32″53. Het brons was voor Tirunesh Dibaba in een tijd van 29’42″56. Maar liefst 18 van de 35 atleten wisten een nieuw nationaal of persoonlijk record op hun naam te schrijven.

Dinsdag zien we Ayana opnieuw aan het werk op de 5.000 meter. Wie kan haar daar van het goud houden?