De Olympische Spelen zijn ondertussen al eventjes aan de gang, maar het is pas vandaag dat ook de atletiekcompetitie op gang werd getrapt. Het waren de zevenkampsters, onder wie ook onze Nafi Thiam, die de spits mochten afbijten. Op welke plaats eindigt zij na dag 1? U kan het hier op de voet volgen dankzij live-updates:

Thiam liet dit seizoen al enkele mooie resultaten optekenen in verscheidene disciplines, hetgeen ons het beste deed verhopen. Ze werd gezien als een outsider voor de medailles. Helaas kwam gisteren het nieuws dat Thiam nog steeds hinder ondervindt van een blessure aan de elleboog, die ze tijdens het BK opliep. Het wordt afwachten in welke mate dit ongemak de werpnummers zal beïnvloeden.

Samengevat: Met een persoonlijk record in zowel de 100m horden als het hoogspringen startte Nafi Thiam uitstekend aan haar eerste Olympische Spelen. In die laatste discipline liet ze met 1m98 zelfs een wereldrecord noteren! Daarna mocht ze ook nog triomferen in het kogelstoten waardoor ze even op plek 1 (!) mocht vertoeven in het klassement. Op de 200m, een discipline die haar iets minder goed ligt, haalde Thiam nog eens alles uit de kast. Ze kwam in de buurt van haar persoonlijk record en loopt nog steeds voor op haar Belgisch record. Zo’n uitstekende dag verdient dus zeker een tweede plaats in de tussenstand. Aan de leiding staat de Britse Jessica Ennis-Hill met 4057 punten. Daarna volgt dus onze Belgische Nafi Thiam met 3985 punten. Akela Jones, met 3964 punten, van Barbados en de Britse Katarina Johnson-Thompson, met 3957 punten, volgen haar op de hielen. Het klassement na dag 1 van de zevenkamp kan u bekijken via deze link.

Nafi Thiam 200m Götzis 2016 - foto Jeroen De Meyer
Nafi Thiam 200m Götzis 2016 – foto Jeroen De Meyer

04u00: Rest er nog alleen de 200m voor de eerste dag van de meerkamp. Een proef waar Nafi Thiam iets minder in uitblinkt. Aanklampen is dus de boodschap en hopelijk kan ze in de buurt van haar persoonlijk record (24″78) komen. De Belgische recordhoudster liet de hele dag al een geconcentreerde indruk na, maar voor de start van de 200m zagen we toch enige vorm van nervositeit op het gelaat. Ze moest in haar reeks opboksen tegen onder meer de Nederlanders Nadine Broersen en Nadine Visser. Het zijn ook deze twee atletes die Thiam voor zich moest dulden aan de eindmeet. Na een iets mindere start, vanwege haar grote gestalte, kwam Visser al snel naast haar. Toch verweerde ze zich kranig in de laatste 100m waardoor ze een mooie tijd van 25″10 liet noteren. Ze geeft zo slecht 29 punten toe op haar persoonlijk record. De Britse favorieten, Johnson-Thompson en Ennis-Hill, kwamen deze keer wel goed uit de voeten. Ze lieten met respectievelijk 23″26 en 23″49 de snelste tijden noteren.

Foto: Filip Bossuyt
Foto: Filip Bossuyt

02u00: Tijd voor de derde discipline van de dag: Kogelstoten. Wederom iets waar onze Belgische Thiam zeer goed in is. Ze begon degelijk met 14m41, iets meer dan een halve meter onder haar persoonlijk record op de meerkamp. In de tweede poging verging het de Luikse iets minder met een worp van 13m30. Het kwam er dan op aan om in die laatste worp toch een pak verder te stoten, en dat deed ze ook. Met 14m91 behoedt ze zichzelf van heel wat puntenverlies, maar meer nog, ze wint er het kogelstoten mee ondanks last aan de elleboog. De leiding in het voorlopige klassement kreeg ze eveneens te pakken, en dat zorgde even voor traantjes bij onze 21-jarige meerkampster. Een ontstuitbare Nafi Thiam dus na drie afgewerkte onderdelen van de meerkamp. Met 3107 punten bleef ze 94 punten voor op haar eigen Belgisch record. De Britse Katarina Johnson-Thompson verging het veel minder goed. Zij bleef steken op 11m68 terwijl ze een record van 13m14 achter haar naam heeft staan. Ook haar landgenote Jessica Ennis-Hill had het moeilijk. Met 13m86 moest ze bijna een meter afgeven van haar persoonlijk record (14m67).

18u30: Het hoogspringen, de tweede discipline van de dag en eveneens een tweede persoonlijk record voor onze landgenote. Wederom een uitmuntende prestatie. Thiam vatte de competitie pas aan op 1m83 en wist deze hoogte in haar eerste poging de klaren. Ze bleef foutloos springen tot 1m95 waar ze drie pogingen voor nodig had. Nadien ging de lat op 1m98. Enkel Thiam en de Britse Katarina Johnson-Thompson zaten op dat moment nog in competitie. Thiam maakte meteen indruk door in haar eerste poging over 1m98 te springen. Johnson-Thompson volgde in het spoor van Thiam door in haar tweede poging over deze hoogte te gaan. Nadien volgde nog 2m01, maar dit was voor beide atleten te hoog gegrepen. Door deze indrukwekkende prestatie schuift Thiam op naar een tweede plaats in de tussenstand met 2.252 punten. Johnson-Thompson neemt de leiding over van Ennis-Hill die nu genoegen moet nemen met een derde plaats. De sprong van Johnson-Thompson en Thiam over 1m98 was eveneens de hoogste sprong ooit in een zevenkamp. Het vorige record bedroeg 1m97 en stond op naam van, jawel, ook Nafi Thiam én Tia Hellebaut.

14u50: Nafi Thiam begon uitstekend aan de 100m horden. Het was nochtans even spanning geblazen. Na een valse start van de Duitse Oeser, kropen alle atleten opnieuw in de startblokken. Opnieuw werd een valse start opgemeten en even leek het of Thiam deze veroorzaakt had. Na enkele tellen in spanning afwachten, verscheen uiteindelijk de verlossende groene kaart en mocht iedereen zich opmaken voor een nieuwe start. Derde keer, goede keer! Thiam ging meteen goed mee met de eerste 3 en wist deze positie vast te houden. Ze eindigde derde in een tijd van 13″56, wat meteen goed was voor een persoonlijk record, en 1.041 punten. Thiam staat hiermee voorlopig op plaats twaalf. Jessica Ennis-Hill gaat aan de leiding met 1.149 punten. Een goed begin voor Thiam die zich nu mag opmaken voor haar favoriete discipline, het hoogspringen.