Manuela Soccol trad vandaag aan in de marathon van Hamburg. Doel? De tweede chrono op de Belgische ranglijst bij de vrouwen en dus een olympisch ticket. Een opzet waar ze met glans in wist te slagen. Met een tijd van 2u37:09 komt ze op een tweede plaats op de ranglijst terecht, na Veerle Dejaeghere.

Soccol wist heel de marathon aan een zeer constant tempo af te werken en kwam halfweg door in 1u18:48. De laatste 5 km had ze nog wat extra over en besloot ze een versnelling hoger te schakelen om te eindigen in 2u37:09. Met deze tijd doet ze maar liefst 2’20 beter dan haar vorige besttijd (in haar debuutmarathon). Belangrijker is ongetwijfeld dat ze hiermee tekent voor een tweede tijd op de Belgische ranglijst en het daarbijhorend ticket voor de Olympische Spelen. Twee weken terug wist Hanna Vandenbussche nog het ticket van Soccol af te snoepen door naar een tijd van 2u38:18 te snellen op de marathon van Parijs. Vandaag werden de rollen dus omgedraaid. Door de tijd van Soccol valt Vandenbussche uit de top 3 op de ranglijst, waardoor een deelname aan de Olympische Spelen in Rio niet meer mogelijk is. Els Rens gaat met 2u38:13 voorlopig als derde (en minst snelle) Belgische mee naar Brazilië. Nog tot en met 30 april hebben de Belgische atleten echter de kans om zich bij de drie snelste Belgische marathonlopers te voegen.

De overwinning bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Meselch Melkamu. Zij haspelde de afstand af in een zeer sterke 2u21:54, eveneens goed voor een parcoursrecord. Spannend was de strijd niet, want haar dichtste belagers, de Ethiopische Meseret Hailu en de Duitse Anja Scherl, volgden op een respectievelijke 4’32 e 5’56. Manuela Soccol eindigde met haar chrono op een mooie 14de plaats.