Letesenbet Gidey heeft in Valencia het WR op de 5.000m bij de vrouwen verpulverd. De 22-jarige Ethiopische deed met 14’06″62 zomaar even vier en een halve seconde beter dan het 12 jaar oude WR van haar landgenote Tirunesh Dibaba. Gidey was de enige atlete die een gooi deed naar het record. De atlete kon rekenen in het Estadio del Turia op tempowerk van de Spaanse Esther Guerrero en de Keniaanse Beatrice Chepkoech. 

Letesenbet Gidey had haar zinnen gezet op het 12 jaar oude WR van haar landgenote Tirunesh Dibaba (14’11″15). Gidey had voor haar race in Valencia een PR van 14’23″14, waardoor ze een stevige hap uit haar PR zou moeten nemen. De 22-jarige atlete opteerde in tegenstelling tot Dibaba voor een gelijkmatig tempo van om en bij de 68 seconden. Op die manier zou Gidey in de slotfase niet verschroeiend moeten versnellen om de buurt van het WR te komen. Gelukkig kon de atlete rekenen op haaswerk van Esther Guerrero en Beatrice Chepkoech rekenen. Het duo leverde topwerk af, waardoor Gidey in de slotfase de kroon op het werk moest zetten. Na 3.000m had Gidey ruim acht seconden voorsprong op het WR, maar Dibaba finishte haar WR in een stomende slotkilometer van 2’42. De atlete bleef echter het gaspedaal ingedrukt houden.

In de slotronde werd duidelijk dat het WR niet uit haar handen kon glippen, al was het nog wachten wat de klok zou zeggen. Gidey klokte uiteindelijk af na 14’06″62, waardoor ze de eerste vrouw onder 14’10 ooit wordt en haar PR met maar liefst 17 seconden aanscherpt. De regelmaat waarmee de atlete het WR wilde aanvallen, zette ze in de verf door al haar baanrondes af te leggen tussen 66 en 69 seconden. Eerder dit jaar verbeterde Joshua Cheptegei al het WR bij de mannen in Monaco. Na afloop van haar krachttoer was Gidey vooral heel dankbaar voor de organisatie en de stad Valencia. “Ik ben zo enorm gelukkig dat het gelukt is. Hiervoor was ik naar Valencia afgereisd, de omstandigheden en de hazen waren perfect. Ik wil iedereen die hieraan heeft meegewerkt en vooral de stad Valencia bedanken voor deze unieke kans”, vertelde de kersverse wereldrecordhoudster.