Philip Milanov wist zich zopas voor de finale van het discuswerpen te plaatsen. De kwalificatie-afstand bedroeg maar liefst 65m50, een afstand die slechts twee atleten konden werpen waaronder regerend wereldkampioen, Piotr Malachowski. Milanov haalde die afstand niet, maar zijn worp van 62m68 volstond nipt om door te stoten.

Het was nagelbijten tot het einde want Milanov stond slechts op de elfde plaats na zijn drie worpen en enkel de beste twaalf mochten door naar de finale. Na hem was het nog de beurt aan enkele anderen die hem uit de finale konden houden. In de laatste poging wist nog één atleet beter te doen dan Milanov waardoor hij terugzakte naar een twaalfde plaats. Net goed genoeg dus voor een plaats in de finale, al zal het daar zeker beter moeten wil hij kans maken op een medaille.

Milanov was niet de enige die het wat liet afweten. Enkele toppers wisten zich niet te plaatsen, waaronder Robert Harting en Robert Urbanek. Een grote verrassing voor velen, want Harting werden zeker medaillekansen toegekend.