Edward Cheserek heeft het wereldrecord op de 5 kilometer op straat geëvenaard. Tijdens de Carlsbad 5000 in de staat Californië was de 25-jarige Keniaan goed voor een tijd van 13’29, exact dezelfde chrono als de Zwitser Julien Wanders midden februari in Monaco. De 5km op de weg is pas sinds vorig jaar een afstand waarop officiële wereldrecords kunnen worden gelopen.

Edward Cheserek gooide de afgelopen jaren grote ogen als afstandsloper binnen het NCAA-circuit in de Verenigde Staten. Met 17 NCAA-titels voor de Oregon Ducks is hij één van de meest succesvolle universiteitsatleten ooit. Sinds mei 2017 is de Keniaan een prof, mede dankzij een groot sponsorcontract van Sketchers. Over naar de wedstrijd in Carlsbad, waar de 5 kilometer een legendarische reputatie heeft.

Na een pittige start kon de Keniaan tot halfweg rekenen op het gezelschap van tempomaker Craig Nowak, die na twee kilometer passeerde in 5’04. Na het wegvallen van de haas ging het tempo logischerwijs naar beneden. Met nog één kilometer te gaan, wees de klok 10’41 aan. Een kilometer in 2’48 was daardoor nodig om het WR te evenaren. Daar slaagde Cheserek net in. Met 13’29 deed hij ook negen seconden beter dan ooit tevoren op de weg. Indoor liep Cheserek afgelopen winter naar 13’08″05. Zijn landgenoot David Bett volgde in Carlsbad als tweede op 25 seconden. De Amerikaan Reid Buchanan vervolledigde het podium met 13’56. Nu wordt het afwachten of Cheserek volgende maand naast Julien Wanders komt als mederecordhouder op de 5km op straat, want zijn prestatie moet eerst geratificeerd worden.

Sharon Lokedi maakte het Keniaanse feestje compleet door bij de vrouwen te winnen in 15’48. De Britse Charlotte Arter finishte als tweede na 16’01. De derde plaats ging bij de vrouwen ook naar een Amerikaanse, aangezien Danielle Shanahan twee seconden na Arter over de finish kwam.

Rijke geschiedenis 

De snelste tijden ooit op 5 kilometer werden in Carlsbad gelopen. In het jaar 2000 en 2001 dook de Keniaan Sammy Kipketer als enige atleet ooit onder 13 minuten met 12’59″5 en 12’59″6. Een opmerkelijke naam onder de ex-winnaars is regerend olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de marathon Eliud Kipchoge, die in 2010 de beste was in 13’10. Bij de vrouwen prijken onder meer Meseret Defar en de zussen Tirunesh en Genzebe Dibaba op de erelijst. Defar heeft het parcoursrecord in handen met 14’46.

Genzebe Dibaba – Foto: Augustas Didzgalvis