De Diamond League-meeting van Monaco heeft gisteren opnieuw bewezen waarom elke atleet er zo graag in actie wil komen. In zowat elke discipline werd er ongelooflijk gepresteerd. Een overzicht.

200m mannen: Lyles is ongenaakbaar 

Aan de Amerikaanse sprintsensatie Noah Lyles, pas 21 jaar geworden, is dit jaar maar weinig te doen op zijn geliefkoosde 200m. Lyles, die altijd bij het uitkomen van de bocht moeiteloos zijn turbo op gang lijkt te brengen, snelde ook in Monaco van de rest weg. De klok stopte na 19”65. Een verbetering van zijn PR met vier honderdsten en tevens goed voor een meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie. De Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev dook met 19”99 net onder 20”, goed voor de tweede stek.

1500m mannen: Cheruiyot en Ingebritsens in een hoofdrol

De 1500m in Monaco staat altijd garant voor vuurwerk. Dat was nu niet anders. Er werd opnieuw gejaagd op een chrono onder 3’30. De grootste kanshebbers waren de Keniaanse wereldkampioen Elijah Manangoi en diens landgenoot Timothy Cheruiyot. Na 800m haaswerk van onze noorderbuur Bram Som, was het de beurt aan superhaas Jackson Kivuva om de topfavorieten nog even te ondersteunen. Filip Ingebrigsten bleef in de buurt van de Afrikanen en leek op weg naar een schitterende chrono. Zijn 17 jaar oude broer Jakob begon op dat moment aan een geniale inhaalrace in het gezelschap van olympisch kampioen Matthew Centrowitz.

Cheruiyoit en Manangoi zouden onder 3’30 duiken. De 3’28″41 was naast een PR voor de Keniaan ook goed voor de beste wereldjaarprestatie. Wereldkampioen Manangoi moest tevreden zijn met een seizoensbeste van 3’29″64. Filip Ingebrigsten volgde in het zog van het Keniaanse duo. Hij knalde naar een fabelachtige 3’30″01, al had de Noor voor ons 3’29″99 achter zijn naam mogen krijgen. Die tijd is uiteraard goed voor een Noors record. Als u al stil werd door de tijd van Filip Ingebrigtsen, dan valt u ongetwijfeld in katzwijm door de chrono die zijn broer Jakob neerzette. De jongste broer snelde naar een buitenaardse 3’31″18, waardoor hij de vijfde junior aller tijden wordt op die afstand. Het Europees record bij de junioren van de Spanjaard Reyes Estévez, die in 1995 goed was voor 3’35″51, ging uiteraard voor de bijl. Maar liefst elf atleten liepen onder 3’33. Wat een niveau.

3000m steeple mannen: El Bakkali wél, Jager net niet onder 8′

De 3000m steeple bij de mannen werd een snelle race, waarin Evan Jager opnieuw een gooi deed naar een tijd onder 8′. Na het uitvallen van de haas ging Jager zelf aan de kop sleuren van groepje met ook Consesius Kipruto en de Marokkaan Soufiane El Bakkali. Wereldkampioen Kipruto was de eerste die de rol moest lossen. El Bakkali en Jager zouden samen de laatste ronde induiken. El Bakkali kon nog een stevige versnelling produceren in die slotronde. Zijn eindtijd van 7’58″15 maakt van hem de negende ooit op de steeple. In 2018 ging niemand sneller dan de Marokkaanse vice-wereldkampioen. Voor Jager werd het opnieuw net geen duik onder 8′ met 8’01″02. Het was wel de tweede tijd ooit voor de ondernemende Amerikaan.

Hoogspringen mannen: Lysenko op eenzame hoogte

Door de enkelblessure van Mutaz Essa Barhsim lijkt het hoogspringen in 2018 onthoofd te zijn. Niks is minder waar. Danil Lysenko, die onder een neutrale vlag uitkomt, duldde in Monaco geen tegenstand. Op 2m30 hield de tegenstand het voor bekeken. Het signaal voor Lysenko om een versnelling hoger te schakelen. Lysenko ging telkens foutloos over 2m33 en 2m40, goed voor de beste een meetingrecord en de beste wereldjaaprestatie. Er volgden geen extra pogingen op pakweg het WR. Zijn competitie bestond uit 6 sprongen . Het toppunt van efficiëntie. Hoogspringen in al zijn heerlijkheid. 

3000m steeple vrouwen: Chepkoech met verpulvering WR

Tijdens de 3000m steeple bij de vrouwen ging het meteen snel. Na een eerste kilometer in 2’55 nam de Keniaanse Beatrice Chepkoech het hazenpad. Niemand zou ook maar in haar buurt komen. Aan de streep stopte de klok na 8’44″33, méér dan acht seconden sneller dan het WR van de onlangs op doping betrapte Ruth Jebet. De Amerikaanse Courtney Frerichs liep in de achtergrond de race van haar leven. Frerichs zou na een geniale inhaalrace als tweede finishen in een tijd van 9’00″85, goed voor een nieuw Amerikaans record. De wereldkampioene op de steeple, de Amerikaanse Emma Coburn, werd ‘slechts’ vierde met 9’05″06.

800m mannen en vrouwen: Amos en Semenya verwennen publiek met knaltijden

Caster Semenya ging er als een speer van door in Monaco. Na 400m kwam de Zuid-Afrikaanse door in 55″76. Semenya leek heel even op weg naar het WR, maar ook de ongenaakbare Zuid-Afrikaanse moest wat gas terugnemen. Haar tijd van 1’54″60 was wél goed voor een meetingrecord. Francine Niyonsaba uit Burundi en Natoya Goule uit Jamaica werden tweede en derde in respectievelijk 1’55″96 en 1’56″15. De volledige top 11 dook onder 2′. Alleen de Zwiterse Selina Büchel kon niet onder die magische grens duiken.

Nijel Amos zorgde tijdens de 800m, die niet opgenomen was in het programma van de Diamond League, voor een wereldchrono. Zijn trainingsmakker bij Oregon Track Club Harun Abda nam het pak op sleeptouw. Het ging snel, héél snel, aangezien Harun na 48″97 passeerde aan de bel. Amos nam over en zou die positie niet meer afstaan. Zijn eindtijd van 1’42″14 was naast een meetingrecord ook logischerwijs goed voor de beste tijd van 2018. Het PR van Amos 1’41″73 bleef wel overeind.

400m vrouwen: Miller-Uibo duikt onder 49″

Shaunae Miller-Uibo dook tijdens de baanronde bij de vrouwen onder 49″ met 48″97. Het was al 12 jaar geleden dat een vrouw nog onder 49″ wist te duiken. Die 48″97 was tevens goed voor een nationaal record en een Diamond League-record voor de sprintster van de Bahama’s. Salwa Naser Eid werd tweede in een nieuw Aziatisch record van 49″08. Naser kon na de finish, in tegenstelling tot Miller-Uibo, niet echt meer lachen door een overdosis melkzuur.

100m vrouwen: Ta Lou opnieuw ongenaakbaar

Op het kortste loopnummer van de avond, de 100m, maakte Marie-Josée Ta Lou haar favorieterol waar. Ze kwam snel uit de blokken en trok stevig door om uiteindelijk te finishen in 10″89, slechts 4 honderdsten boven de snelste tijd van dit jaar die eveneens op haar naam staat. Haar landgenote Murielle Ahouré finishte als tweede in 11″01. Dafne Schippers kon met haar 11″12 en bijhorende vijfde plek opnieuw niet overtuigen.

Hinkstapspringen mannen: Taylor wint battle met Pichardo

Zoals verwacht werd het hinkstapspringen opnieuw een strijd tussen de Amerikaan Christian Taylor en de gewezen Cubaan Pedro Pablo Pichardo die nu voor Portugal uitkomt. Taylor legde de lat meteen hoog voor Pichardo door in zijn eerste poging tot 17m60 te komen. Hij legde een hele constante reeks af met 17m86 als uitschieter. De Portugees kon deze verre sprong niet beantwoorden en bleef steken op 17m67, wat goed was voor de tweede plek.