Florant Caelen mag de Olympische marathon lopen in Rio, dat besliste de burgerlijke rechtbank maandag. Abdelhadi El Hachimi, die Caelen op 3 juli alsnog uit de selectie liep, ziet zijn ticket voor de Spelen dus verdwijnen. Caelen zal samen met Koen Naert en Willem van Schuerbeeck de Belgische driekleur verdedigen op 21 augustus.

Aanvankelijk was dat ook het team dat uitgestuurd zou worden, maar op 20 mei werd de selectieperiode voor de marathon verlengd naar 11 juli. De 41-jarige El Hachimi profiteerde daar van en liep met 2u10″34 in Australië Florant Caelen alsnog uit de selectie. De atleet van RFCL ging daar echter niet mee akkoord en stapte naar de burgerlijke rechtbank, waar hij maandag gelijk kreeg van de rechter.

De Belgische atletiekbond, die aangeklaagd werd door Caelen, zal nu een selectievoorstel moeten indienen bij het BOIC voor de marathon op basis van de snelste chrono’s tussen 1 januari 2015 en 30 april 2016.

4 REACTIES

 1. Abdelhadi El Hachimi, Belgisch Kampioen marathon, halve marathon en 10km, een PR van 2u10’35”, 1’20” sneller dan de 3de tijd, 14de op EK en 16de op WK, 6 marathons binnen de O.S.-limiet,… niet geselecteerd? Wanneer krijgt deze man het respect dat hij verdient?

  • Inderdaad … 6 marathons binnen de OS limiet maar niet binnen de OS kwalificatieperiode…en toen hebben we deze maar aangepast in functie van een aantal atleten…
   Op het juiste moment pieken is minstens even moeilijk dan de training an sich.
   Daarnaast wil ik wel benadrukken dat ik de prestatie van Abdelhadi in Australië buitengewoon goed vind en hij zeker een plaats op de spelen verdiend… maar het was een grote fout van de bond om de limiet terug open te stellen. Spelregels veranderd men niet (tijdens?) na het spel. Daarom had hij eigenlijk geen valse hoop mogen hebben om toch mee te mogen.
   Nu afwachten wat het BOIC hiermee doet, voorlopig nog geen selectie online? Ook wel even nadenken hoe een atleet op 6 weken kan herstellen en opnieuw trainen naar een nieuw hoogtepunt? Kan niet optimaal zijn…
   Les naar de toekomst… regels zijn in het begin gemaakt, hou je eraan!

   Respect voor beide lopers, een juiste oplossing is er nu niet meer. Beide atleten verdienen er te staan, duidelijke communicatie VOOR 30 april was op zijn plaats geweest. Nu gaat er steeds 1 zwaar (terecht) teleurgesteld zijn.

 2. Spelregels verandert men niet tijdens het spel … daar komt geheid miserie van. Had men dat maar eerder beseft binnen de KBAB.

Reacties zijn gesloten.