De kogel is door de kerk. Het BOIC heeft – definitief – Florent Caelen geselecteerd als derde loper voor de olympische marathon. Daarmee mag Abdelhadi El Hachimi zijn droom voor deelname aan de Spelen opbergen.

Het BOIC volgt daarmee de beslissing van de burgerlijke rechtbank die eerder ook al aan de zijde van Florent Caelen stond. “Dienovereenkomstig volgt de raad van bestuur van het BOIC de interne selectieprocedure van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB)” staat sinds deze middag te lezen op de officiële website van Team Belgium. “Het valideert het voorstel gedaan door de KBAB op 10 juli, met name de drie beste prestaties vastgelegd per 30 april 2016.”

Florent Caelen was op die datum (30 april van dit jaar) inderdaad de derde snelste marathonloper van ons land, na Koen Naert en Willem Van Schuerbeeck. Later zou men op deze vervroegde deadline terugkomen en de atleten op de marathon evenveel tijd geven als op de overige atletiekdisciplines (zijnde tot 11/07/2016). In die periode had collega-marathonloper Abdelhadi El Hachimi zich via een Australische marathon weten te selecteren en had daarmee Caelen (tijdelijk) uit de ploeg geknikkerd. Het BOIC houdt nu echter vast aan de oorspronkelijke marathonselectie, waardoor de 42-jarige Schepdaalnaar zijn (vermoedelijk) laatste kans op een olympische deelname in lucht ziet opgaan.

Hopelijk betekent deze beslissing het einde van een zwaar (juridisch) hoofdstuk.