Abdelhadi El Hachimi heeft vandaag op de marathon van Hamburg naast een olympisch startbewijs gegrepen. De SMAC-atleet liep nochtans lange tijd op schema om onder de tijd van van Florent Caelen (2u12:51) te duiken, maar kreeg het in de slotfase moeilijk en strandde op 2u13:10.

Vermits Abdelhadi El Hachimi vorige week forfait moest geven voor de marathon van Rotterdam wegens ziekte, kwam hij vandaag aan de start van de marathon van Hamburg. Bedoeling: beter doen dan Florent Caelen, die met 2u12:51 voorlopig als derde (en minst snelle) Belg mee mag naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. El Hachimi, die in het verleden al meermaals erg voortvarend startte, maar in de tweede wedstrijdhelft dat vaker wel dan niet moest bekopen, leek vandaag gekozen te hebben voor een iets gematigder aanvangstempo. Halfweg passeerde hij de tijdsmeting na 1u05:47, met andere woorden mooi op schema om zich bij de snelste drie Belgen te voegen. De 41-jarige marathonloper kende in het eerste deel van de tweede wedstrijdhelft een licht verval, en leek nog steeds af te stevenen op een olympisch ticket. In de laatste kilometers kwam El Hachimi echter de spreekwoordelijke man met de hamer tegen, en dat brak hem zuur op. Met een eindtijd van 2u13:10, goed voor een 8ste plek, kwam hij uiteindelijk zo’n 19 seconden tekort voor een olympische ticket. De Ethiopiër Tesfaye Abera won de wedstrijd, hij finishte in 2u06:58.

Ook Florent Caelen, Benjamin Barbier en Michael Brandenbourg kwamen aan de start van de marathon in Hamburg. Florent Caelen hoopte er heimelijk zijn eigen record aan te scherpen, om daarmee haast helemaal zeker te zijn van deelname aan de Olympische Spelen. Caelen vertrok iets langzamer dan El Hachimi, kwam halfweg door na 1u06:48 en gaf er na 30km de brui aan. Enerzijds bewees hij hiermee vormbehoud, maar anderzijds voelde hij wellicht ook dat een recordverbetering er vandaag niet inzat. Ook Benjamin Barbier, die een operatie aan beide achillespezen achter de rug heeft, droomde voor aanvang van de wedstrijd van een olympisch ticket. Aangezien hij op een trager tempo dan Caelen van start ging, en halfweg een tijd van 1u07:37 liet noteren, moest hij al hopen op een ontzettend snelle tweede wedstrijdhelft. De CABW-atleet kwam zichzelf evenwel helemaal tegen maar weigerde uit te stappen. Uiteindelijk was hij vermoedelijk maar wat blij dat na 2u29:29 zijn lijdensweg erop zat. Michael Brandenbourg ging het meest behoedzaam van start. Na een voorzichtige eerste wedstrijdhelft en halfweg een tijd van 1u09:08, kon hij zijn tempo evenwel vasthouden. Daarmee werd hij uiteindelijk tweede Belg met 2u18:32, goed voor een nieuwe besttijd.

Ook Manuela Soccol werkte vandaag de marathon in Hamburg af, het verslag daarvan leest u hier.

De uitslagen van de marathon van Hamburg vindt u hier.