De Gouden 3000m in Ertvelde had alles om een boeiende atletiekavond te worden: droog weer, snelle tempomakers op verschillende nummers en enkele nationale en internationale toppers. Dat de wind ook van de partij was, kon de organisatie niet voorzien, maar helaas speelde die stevige bries wel een bepalende rol in de verschillende loopnummers. (Hyper)snelle chrono’s blijven bijgevolg eerder uitbleven.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

In Ertvelde kregen we zowel bij mannen als bij vrouwen een 800m richting de internationale limiet voor de Spelen, waar maandag de allerlaatste dag was waarop kwalificatie mogelijk was. Rani Nagels piloteerde de Nederlandse Sanne Verstegen, die het in Amsterdam nog tot de halve finales op het EK had geschopt, richting 2’01″73, goed voor winst, maar helaas onvoldoende voor Rio. In de topreeks bij de mannen was een Qatarees duo, Jamal Haraine en Said Aden, te snel voor een koppel Australiërs, Jared West en Alex Rowe. Haraine won in 1’47″11. Man-in-vorm Viktor Benschop werd eerste landgenoot in 1’51″89, een tweetal tellen boven zijn seizoensbeste.

Op uitzonderlijke vraag was in allerijl (onder meer) voor Peter Callahan, de halve Amerikaan die al voor België uitkwam op het EK, nog een 1500m richting Spelenlimiet samengesteld op de Gouden 3000m. Callahan had in Ertvelde echter niet de benen om het snelle 3’36-tempo te volgen en moest al vlug afhaken. Uit het internationale gezelschap was het de Brit Tom Lancashire die won in een eerder matige 3’40″13.

Jeroen Hendrikx - Foto: Peter Wagemans
Jeroen Hendrikx – Foto: Peter Wagemans

Op het hoofdnummer van de avond, de niet-olympische 3000m, won RESC-atleet Kim Ruell bij de mannen. Hij had nochtans eerder moeten aanzien hoe trainingsmaatje Jeroen Hendrikx als enige het snedige tempowerk van Thomas De Bock kon volgen. In een spannend slot maakte Ruell de kloof beetje bij beetje goed en haalde het uiteindelijk in 8’13″97. Sam Valgaeren liep allicht de snelste laatste 400m onder alle deelnemers en vervolmaakte het podium. Waar de mannen niet meteen in sloegen (de 8 minuten grens doorbreken), lukte bij de vrouwen wel, en hoe! Daar bleven maar liefst drie dames onder de vooropgestelde 10 minuten. Tempomaakster Jenna Wyns lanceerde het AVLO-duo Eline Dalemans (1e) en Charlotte Van Hese (3e) samen met Hanne Verbruggen (2e) naar de podiumplekken.

Bekijk alle uitslagen hier.