Vandaag stond het laatste atletiekonderdeel op het programma. De marathon bij de mannen is één van de laatste disciplines van deze Olympische Spelen in Rio. Koen Naert, Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen mochten zo een succesrijke editie afsluiten. Of ze dat in schoonheid konden doen leest u hieronder.

Net zoals bij de vrouwen hebben ook onze Belgische marathonmannen de eerste kilometers rustig aangevat. Na vijf kilometer kwam Koen Naert door op de 64ste plaats. Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen zaten in elkaars tred rond de 80ste positie. Een persoonlijk record moesten de drie heren niet ambiëren. Door de vele bochten en lichte hellingen op het einde, samen met de warmte, werden geen snelle tijden voorspeld.

Opschuiven was de boodschap na die trage openingskilometers. Koen Naert verzilverde die woorden met verve. Iets over halfweg stond hij zo al op plaats 40. Ook Florent Caelen gaf er plots een serieuze snok aan. Hij steeg naar positie 63. Van Schuerbeeck hield zijn tempo mooi aan en stond na 25km op plaats 78.

Maar toen moest het beste nog komen. Koen Naert had duidelijk goed geluisterd naar Veerle Dejaeghere. Van plek 40 ging het naar 34 en zo naar 29. Met nog iets meer dan twee kilometer te gaan stond de atleet van RESC plots op positie 23 te bewonderen. Het was aan de finish bang afwachten wat het uiteindelijk geworden was. Jammer genoeg werd het net geen top 20, maar met een 22ste plaats mag Koen Naert meer dan tevreden zijn. Ook de tijd van 2:14’53 is meer dan behoorlijk.

Florent Caelen - Foto: Peter Wagemans
Florent Caelen – Foto: Peter Wagemans

Ook de twee andere Belgen streden voor wat ze waard waren en deelden hun wedstrijd bijzonder goed in. Florent Caelen besloot zijn Olympische Spelen op een 44ste positie in een tijd van 2:17’59”. Willem Van Schuerbeeck werd na 2:18’56” mooi 56ste .

Goud voor Eliud Kipchoge

De Keniaan Kipchoge was ijzersterk. Toen zijn metgezel Feyisa Lilesa niet wou overnemen na iets meer dan 35km, trok hij er zelf vandoor met een snedige versnelling. Niemand kon hem nog bedreigen en met meer dan een minuut voorsprong aan de eindmeet kon hij uitgebreid vieren. De winnende tijd bedroeg 2:08”’44. De ethiopiër Lilesa werd tweede. De Amerikaan Galen Rupp versierde na zijn vijfde plaats op de 10.000m een bronzen medaille in een nieuw persoonlijk record van 210’05”. De Nederlander Abdi Nageeye mocht zijn marathon besluiten op een zeer knappe elfde plaats.