Ook op de vierde zondag van april werden wereldwijd heel wat grote marathons afgewerkt. Enkele van onze landgenoten gingen – al dan niet in extremis – op zoek naar een prestatie die kon rechtgeven op de Olympische Spelen. Het doel voor de vrouwen was om sneller te doen dan Els Rens (2u38’13), die de derde snelste tijd in handen heeft. Abdelhadi El Hachimi wilde in Agadir, amper een week na zijn marathon in Hamburg, beter doen dan Florent Caelen (2u12’51).

Foto: Johnny De Ceulaerde
Hanna Vandenbussche – Foto: Johnny De Ceulaerde

Het was fris aan de start in Düsseldorf, maar hemelsluizen bleven gelukkig toe. Hanna Vandenbussche was na de marathon van Parijs twee weken in het bezit van een Rio-ticket, maar zag die vorig weekend, door Manuela Soccol in Hamburg, afgesnoept worden. Met amper drie weken recuperatie poogde de West-Vlaamse doctoraatsstudente alsnog om zich te verbeteren en naar de Spelen te mogen. In Düsseldorf kon ze rekenen op tempowerk van haar coach, Veerle Dejaeghere. Ook landgenote Ferahiwat Gamachu Tulu had een haas voorzien. Zij liep met Roger Königs. 

Vandenbussche opende het eerste kwart met een tijd richting 2u37’30. Halfweg (1u19’13) moest ze al wat inleveren op dit tempo, maar vooral de tweede wedstrijdhelft bleek de Parijse 42.195km nog wat in de benen te zitten. De MACW-atlete finishte in 2u39’48, anderhalve minuut boven de tijd van Rens en een goede minuut boven haar Parijse chrono. Vandenbussche werd er wel knap derde bij de vrouwen mee.

Van Ferahiwat Gamachu Tulu bleek geen spoor in de uitslagen. Zij zou na kilometer 25 uit de wedstrijd gestapt zijn nadat ze begon te verliezen op het limietschema.

Bekijk de uitslagen van Düsseldorf hier.

In een regenachtig en koud Zürich (zie ook tweet hieronder) probeerde ook Alemitu Bekele Aga een gooi te doen naar Rio. Met 1u18’48 op de halve marathon zat de 39-jarige Bekele Aga – ondanks de zware omstandigheden – ook goed op schema, maar die snelle eerste helft moest ze vanaf halfweg bekopen en ze kende een terugval. Ze zou uiteindelijk tussen 32km en 39km de strijd staken.

Bekijk haar tussentijden hier.

In heel wat warmere oorden, in het Marokkaanse Agadir (het kwik tikte er bijna 20°C aan) poogde ook Abdelhadi El Hachimi het onmogelijke te doen. El Hachimi paste voor de marathon van Rotterdam met ziekte, maar startte een week later (vorig weekend pas!) in Hamburg. Daar misliep hij de derde nationale tijd (die van Florent Caelen) met amper 20 tellen. Maar ook in Marokko mocht het niet zijn. De atleet van SMAC kon de wedstrijd helaas niet beëindigen. Hij stapte uit na 25 kilometer.

Bekijk de uitslagen hier.

Foto: M. Terrier
Foto: M. Terrier