Het zorgde op 20 mei jongstleden voor heel wat commotie: de periode om de olympische limiet op de marathon te lopen werd verlengd tot 11 juli. Wie Abdelhadi El Hachimi (41) kent, wist dan al dat er hoogstwaarschijnlijk een ultieme limietpoging zou volgen. Zo geschiedde. De ervaren veelloper trok zowaar naar Australië om er de Gold Coast Marathon te betwisten. Met succes.

2u12’51”: die vijf cijfers moeten voor aanvang onafgebroken door El Hachimi’s hoofd gezweefd hebben. Met die tijd bezette Florent Caelen – met zijn 27 jaar 14 jaar jonger dan El Hachimi – immers de derde en laatste selectieplaats voor de marathon. Daaronder duiken volstond voor El Hachimi, maar was al verschillende keren te moeilijk gebleken.

El Hachimi ging vlot mee in de ruime kopgroep van een vijftiental atleten en slaagde erin niet te veel terrein te verliezen wanneer de wedstrijd ontplofte. Voorin streden in het slot de Keniaan Kenneth Mungara (de uiteindelijk winnaar in 2u09’00”) en de Japanner Yuki Kawauchi voor de oppergaai, maar het was El Hachimi die het hardst vierde. Met de armen in de lucht kwam hij zeer knap als derde over de streep na 2u10’34”, ruim voldoende voor een plekje bij de snelste drie Belgen en slechts drie seconden boven de 2u10’31” die Koen Naert neerzette in Berlijn.

Erg jammer is dit voor Florent Caelen, die zo uit de selectie valt. Met nog acht dagen tot de deadline voor limietpogingen lijkt het erg onwaarschijnlijk dat hij nog weet te antwoorden met de benen. Het nipt verloren sprintje tegen Willem Van Schuerbeeck in Berlijn krijgt zo wel een erg wrange nasmaak. In de laatste honderden meters leek Caelen het daar te gaan halen, maar Van Schuerbeeck zette op minder dan honderd meter nog een ultieme versnelling in om zo nog voor Caelen te eindigen.

4 REACTIES

 1. Joepie het Belgisch gefoefel heeft het weer eens gehaald.
  Waarom duidelijke selectie criteria bepalen als die later a la tete du client kunnen aangepast worden.
  Joepie, Joepie, Joepie als er een Olympisch kampioenschap foefelen komt kan geen elk land het tegen ons winnen. Toch iets waar we goed in zijn.

 2. Het is een schande. Alle respect voor El Hachimi, maar het Boic een dikke nul (voor de zoveelste keer)

 3. Beste Mike (en anderen),

  Wat het verschuiven van die datum betreft: Het BOIC heeft op voorhand laten weten dat het de internationale (IAAF) criteria zou hanteren en daarbij is slechts één einddatum vooropgesteld voor alle disciplines, nl. 11 juli 2016. KBAB heeft dit gewijzigd, om redenen die ik kan begrijpen, maar het voldoet niet aan de internationale criteria, en dus niet aan wat het BOIC vooropstelde. Anderzijds, een ander IAAF-criterium zegt ook dat een top 20 op het WK in Beijing goed is voor een rechtstreekse selectie voor OS Rio. Na Beijing werd dus al gezegd dat Abdelhadi z’n selectie al verdiend had…. en terecht

  Eigenlijk had Abdelhadi niet naar Australië moeten gaan, of Hamburg en meteen daarna naar Agadir, Valencia, Eindhoven,… Mocht het BOIC meteen z’n rug gerecht hebben en duidelijk en officieel gesteld: Top 20 WK = selectie Rio, dan hadden we deze soap nu niet. Het siert Abdelhadi echter dat hij steeds gemotiveerd is gebleven, telkens heeft bevestigd en op het einde van de rit nog eens met een knaller heeft aangetoond dat hij effectief betere prestaties kan voorleggen.

  Soit, gefoefel of niet,… laat ons dat even buiten beschouwing laten. Beste Mike, wat vind je persoonlijk van de prestatie van El Hachimi: 02u10’34″? En de 16de plaats op het WK vorig jaar (met kwalificatie in Berlijn in 2u12’45″)? De vele Belgische titels op uiteenlopende onderdelen? Het grote aantal marathons waarbij hij telkens onder de limiet loopt? De voortdurende bevestiging? Hoe sterk ik de prestaties van de andere 3 atleten ook vind… sinds Berlijn hebben we weinig of niks meer gehoord van hen, behalve enkele opgaves en in een zeldzame keer een matige prestatie, althans niet zo sterk als die van El Hachimi.

  Dit allemaal negeren, is als het licht van de zon ontkennen. “Vriendjes van het BOIC” zegt men. Met zulke prestaties kan ik me voorstellen dat hij inderdaad vriendjes is van het BOIC. Om dit dan gefoefel te noemen, of 2 maten en 2 gewichten,…

  Erger wordt het als ik op Fb-pagina’s en andere blogs uit de entourages van sommige concurrenten lees, nl. dat zij ‘echte’ Belgen zijn (en El Hachimi dus niet?), of insinuaties over doping,… zielig allemaal.

  Ik blijf er dus bij: Abdelhadi die NIET naar Rio gaat, dàt zou pas onrechtvaardig zijn.

Reacties zijn gesloten.