We worden de laatste tijd om de oren geslagen met dopingnieuws. Dat intussen reeds veel Russische atleten tegen de lamp liepen, is geen nieuws meer, maar over de schorsing van alle Russische atleten is het debat nog lopende. Op 17 juni zal de IAAF oordelen als de Russen mogen deelnemen aan de Spelen in Rio. Een heikele materie, die polsstokspringster Yelena Isinbayeva alvast wil voor zijn. Zij geeft te kennen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen als ze niet mag deelnemen omwille van haar nationaliteit.

Foto: Augustas Didžgalvis
Foto: Augustas Didžgalvis

Rusland wordt al sinds november vorig jaar geweerd van alle internationale competities nadat onthuld werd dat er een georganiseerd dopingnetwerk bestond. Op 17 juni oordeelt de IAAF als die regel ook van tel blijft voor de Spelen in Rio De Janeiro. Dat wil Yelena Isinbayeva vermijden en de Russische wereldrecordhoudster kondigt nu al haar maatregelen aan. “Als het zo ver komt, dan stap ik naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, zegt ze aan de Britse krant The Guardian. “Uitgesloten worden voor de Spelen op basis van je nationaliteit is een schending van de mensenrechten.

Yelena Isinbayeva werd olympisch kampioen in 2004 en 2008 en wil, na een babypauze, in Rio voor haar derde gouden medaille gaan. “Alle Russische jonge, getalenteerde en cleane atleten verdienen om erbij te zijn”, zegt de 33-jarige kampioene. “Vier jaar is een lange tijd als we Rio moeten missen. Als de beslissing van de IAAF in ons nadeel uitvalt, weet ik wat ik zal doen. Dit is discriminatie. Ik testte nooit positief. Ik heb hard gewerkt aan mijn comeback na de geboorte van mijn dochter, maar ik krijg misschien niet eens de kans om deel te nemen. Ik ben woedend.”

Lees het volledige stuk in The Guardian hier.