Van droom naar doel. Op 2 augustus wordt Lisa Rooms haar olympische droom werkelijkheid. Dan staat de atlete aan de start van de reeksen 5.000m. Om haar vel er zo duur mogelijk te verkopen, trok Rooms twee dagen na haar geslaagd Belgisch kampioenschap op hoogtestage naar Font Romeu. “Met een PR zijn mijn Olympische Spelen zeker geslaagd”, vertelde ze ons van daaruit.

Voor een echte inkijk in hoe het met Lisa Rooms gaat, moet u eigenlijk op Strava zijn. De atlete geeft er Wout van Aert-gewijs maar al te graag een ludieke draai aan haar trainingen. Zo nu en dan stuurt ze via die weg ook een belangrijke mededeling de wereld in. “Eerste loopje als soon to be Olympian” stond er op 3 juli te lezen.

Na enkele zenuwslopende weken kreeg de 5.000m-specialiste een week geleden eindelijk zekerheid over haar olympisch ticket. Zeker na het gemiste EK was dat een opsteker van formaat. “Rome was echt een teleurstelling”, herinnert Rooms zich nog. “Ik had er een goede hoogtestage in Namibië opzitten en voelde mij sterk. Maar midden mei werd ik ziek en zag ik mijn kansen op het EK in rook opgaan. Ik was zeker teleurgesteld, maar de zomer was nog niet gedaan. De knop werd snel omgedraaid en ik heb zelfs zonder wrok de 5.000m-finale bekeken”, vertelde ze.

Foto: Jolien De Bock

Olympische ranking deed dromen

Rooms zette nadien alles op alles om er in Parijs wel bij te zijn. Vorig jaar leek de Spelen nog een verre droom, maar dat veranderde na het afgelopen indoorseizoen waar ze onder andere uitpakte met 8’47″98 op de 3.000m. “Eerst was het een droom, dan een doel. Plots sta je in de top 40 op de ranking en begin je in te zien dat het echt mogelijk is. Ik ben er dan vol voor gegaan. Ik ben nu 28 jaar en weet niet waar ik binnen vier jaar sta. Het was dus een beetje alles of niets voor mij om de Olympische Spelen te halen, want het zou misschien mijn laatste kans kunnen zijn.”

Belgische titel, olympisch ticket

Door het gemiste EK stond Rooms op enkele weken voor het afsluiten van de ranking plots voor een inhaalkoers. Het Belgisch kampioenschap was haar beste en tegelijk laatste kans om naar de lichtstad te mogen. “Er lag wat druk op mijn schouders”, bekent de AVLO-atlete. “Dat ziek zijn heeft wel een tijdje wat van mijn lichaam gevraagd. Gelukkig voelde ik mij opnieuw heel sterk toen het BK eraan kwam. Ik wist dat een scherpe tijd erin zat en dat bracht rust in de dagen voordien. Het vertrouwen was er weer en ook mijn omgeving geloofde erin. Nog meer dan ikzelf eigenlijk.”

Met de Belgische titel in 15’28”48, slechts twee tellen boven haar beste tijd ooit, nam Rooms belangrijke rankingspunten mee uit Brussel. Na enkele dagen bang afwachten, kwam er verlossend nieuws: Rooms had zich opnieuw in de olympische selectie gelopen.

Foto: Jolien De Bock

“Wil het anders dan anders beleven”

Toen het nieuws haar aan de oren kwam, zat de pupil van Grete Koens al op hoogte in Font Romeu om haar vorm extra bij te schaven. Daar zal ze blijven tot en met het pre camp van de Belgische delegatie. “Het zijn de Olympische Spelen dus ik wil het anders dan anders beleven”, zegt ze over haar plan van aanpak. “Ik wil niet vlak na een hoogtestage een wedstrijd lopen. Naar huis gaan was ook geen optie, want ik ben in staat om nog net voor mijn vertrek mijn ramen te kuisen. Op stage ben je toch minder met randzaken bezig. Daarom kies ik er als één van de weinige afstandslopers voor om wel mee naar Bordeaux af te zakken. Je weet niet wat voor temperaturen het in Parijs zullen zijn op de dag van de wedstrijd. Als het warm is, dan kan de voorbereidende stage in Bordeaux eveneens voordeel opleveren op vlak van acclimatisatie.”

Ideale koers

Hoewel Rooms haar finalekansen bijzonder klein inschat, is ze wel vastberaden om er echt te presteren. “Ik wil er zeker presteren. Doorstoten naar de finale is bijna niet mogelijk, maar ik heb ambities. Ik ben nog niet voldaan qua tijden dit seizoen. De chrono’s die ik de voorbije weken neerzette, liggen nog niet in lijn met mijn 3.000m-tijd van afgelopen winter. Ik voel dat er veel meer inzit en hoop dat ik in Parijs een ideale koers krijg en mijn PR loop. Als dat gebeurt, kan ik zeker spreken van een geslaagd olympisch debuut”, aldus Rooms.

Foto: Jeroen De Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in