De eerste outdoorwedstrijden zijn reeds achter de rug, en we mogen ons stilaan opmaken voor de grotere en belangrijke afspraken. Dat doen ook onze Belgische topatleten, die deze zomer een Europees kampioenschap en de Olympische Spelen aangeboden krijgen. Die aanbieding grijpen is echter nog een ander paar mouwen, en dat heeft ook Mathias Broothaerts reeds aan de lijve ondervonden. De verspringer van AC Lyra hoopt zich na heel wat blessureleed zo snel als mogelijk te plaatsen voor het EK in Amsterdam. Voor het zover is, stelden wij hem nog enkele vragen.

Mathias, je bent de afgelopen maanden en jaren niet gespaard gebleven van blessures. Wanneer begon de ellende en waar heb je zoal allemaal last van gehad?

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

“De grootste blessure waar ik afgelopen jaren heb mee liggen sukkelen, waren de problemen aan de patellapees. Deze problemen zijn begonnen enkele weken voor mijn 8 meter-sprong, zo kreeg ik nog een inspuiting in de knie de week voor het BK. Die zomer heb ik verder nog zonder problemen kunnen meedraaien. Vanaf de winter 2014-2015 zijn de knieproblemen terug beginnen opspelen tot nu. Het is met ups and downs gegaan, ik heb hiervoor ook een aantal behandelingen ondergaan zoals shockwave therapie. Deze behandelingen sloegen aan op korte termijn en zorgden ervoor dat ik zonder problemen kon opbouwen, maar bij echte sprongen bleef de knie protesteren. Enkele weken terug heb ik een andere behandeling gekregen waardoor ik hopelijk deze zomer zonder problemen kan presteren.”

Hoe sta je er momenteel voor? 

“Ik heb jammer genoeg op stage terug last gekregen van mijn knie maar die problemen zouden nu echt van de baan moeten zijn met de laatste behandeling. Hierdoor haal ik nog niet helemaal mijn gewenste niveau. Zo’n twee weken geleden ben ik terug begonnen aan de verspringtrainingen. Ik weet van mezelf dat als ik een paar weken echt kan focussen op het verspringen, ik snel terug mijn sprongen op punt krijg. De eerste wedstrijden zullen dus even aftasten worden maar ik hoop te groeien doorheen het seizoen.”

Het EK in Amsterdam, is dat een must of is je seizoen geslaagd zonder deelname aan dat kampioenschap?

“Ja, het hoofddoel van deze zomer is en blijft het EK Amsterdam. Het zou een serieuze tegenvaller zijn als ik dit niet zou halen. De enige manier om het seizoen dan toch nog te laten slagen, is als ik dit seizoen terug een sprong van 8 meter op papier zet.”

Jouw PR staat nog steeds op 8m07, hoe realistisch is het om na al die ellende te denken dat je dit jaar al je record zal scherper stellen?

“Ik blijf vrij optimistisch om dit te realiseren. Twee jaar geleden kwam deze sprong er zo gemakkelijk uit dat ik er alle vertrouwen in heb dat ik dit weer kan doen. De kleine sprongen die ik deed op stage in Tenerife voelden meteen weer goed aan en gaven mij terug zelfvertrouwen. Het scherper stellen van mijn record is echter geen hoofddoel dit jaar. Met een sprong rond de 8 meter kan ik me ook tevreden stellen, ook al sluit ik het zeker niet uit dat een PR mogelijk is.”

Tot slot: Wanneer begin je eraan deze zomer? Welke wedstrijden staan met stip genoteerd?

“Nog niet alle wedstrijden liggen vast, het is ook nog even afwachten hoe de knie reageert als ik voluit spring. Als alles goed verloopt staan volgende wedstrijd zeker op het programma: de Beker van Vlaanderen, daarna het Vlaams kampioenschap, de Memorial Jos Verstockt voor eigen publiek en als tussenpiek het BK alle categorieën, om daarna hopelijk te kunnen doorwerken naar het EK.”