Het persoonlijk record van verspringer Mathias Broothaerts dateert ondertussen al van het jaar 2014. De atleet van AC Lyra kende vervolgens heel wat blessureleed, maar is nu klaar om hoge(re) toppen te scheren. “Ofwel draai ik mee op het hoogste niveau, ofwel stop ik.”

25 jaar is hij intussen. Al iets meer dan vijf jaar is het persoonlijk record van Mathias Broothaerts onveranderd. Heel wat blessures passeerden de revue bij de verspringer van AC Lyra, maar aanstaande zondag staat hij in Gent klaar voor een nieuw en voor hem zeer belangrijk atletiekjaar. “De voorbereidingen zijn heel goed verlopen. Op het PK, waar ik de 60m en 200m betwistte, was ik vrij vermoeid door al het trainingswerk. De afgelopen weken hebben we serieus afgebouwd en richting de wedstrijden beginnen werken. Hierdoor heb ik een steeds frisser gevoel. Vorige zondag heb ik mijn laatste verspringtraining afgewerkt. Ik begin steeds meer rust in mijn sprongen te krijgen waardoor ik steeds verder spring. Het geeft me een goed gevoel!”

“Ik moet veel opofferingen maken voor de sport maar dan moet het ook renderen!”

Dat u Mathias Broothaerts nog geen zes sprongen zal zien uitvoeren op het Vlaams indoorkampioenschap zondag is zeer plausibel. “Ik neem ook deel aan de 60m en de reeksen vinden plaats tijdens het verspringen. Mijn piek van het winterseizoen ligt op het Belgisch kampioenschap, alles ervoor is in functie daarvan. Waar ik mijzelf zie springen deze winter is moeilijk te zeggen, want alles moet samenvallen voor een perfecte sprong. Al hoop ik toch verder te bouwen op vorige winter. Toen was het door mijn achillespeesruptuur nog een overgangsjaar. 7m70 zou toch haalbaar moeten zijn.” Zijn persoonlijk indoorrecord staat momenteel op 7m66.

Mathias Broothaerts – Foto: Jeroen De Meyer

De winterdoelen staan slechts in de schaduw als we het hebben over de zomerplannen van Mathias Broothaerts. Met een Europees kampioenschap dicht bij de deur zit er misschien voor het eerst sinds 2014 opnieuw een internationale ervaring in voor de verspringer. “De limiet bedraagt 7m95 en is zeer belangrijk voor mij. Ik werk parttime zodat ik de sport kan blijven beoefenen maar de prestaties moeten er dan ook wel zijn. Voor mij is het alles of niets. Ofwel draai ik mee op het hoogste niveau ofwel stop ik ermee.”

“Ik ben nog maar 25 jaar en zou in principe nog meerdere jaren kunnen meedraaien, maar wil dit niet enkel op Belgisch niveau doen”, benadrukt Broothaerts. “Daarvoor moet ik nu terug de aansluiting vinden en dan is een EK ideaal. Met een internationale ervaring en een mooie afstand op papier behaal ik ook terug een elitestatuut bij de Vlaamse Atletiekliga. Ik moet veel opofferingen maken voor de sport, maar dan moet het ook renderen! Mocht het dit jaar en de komende jaren lukken om mee te draaien dan zie ik mij dit nog lang doen, want ik heb nog enorm veel plezier in de sport! Langs de andere kant ben ik ook realistisch en rationeel dus maak ik ook de afweging hoeveel moeite en opofferingen ik doe en wat ik ervoor in de plaats krijg. Zolang die balans goed zit, blijf ik doordoen! Dus ja, het is een belangrijk jaar voor mij.”