Afgelopen zomer mogen we toch wel bestempelen als dé zomer van de doorbraak van Aurèle Vandeputte. De atleet van HAC wist zijn persoonlijk record op de dubbele baanronde naar 1’47”58 te brengen en kon zich zo verzekeren van het EK voor beloften in Tallinn. Op het BK AC verbaasde hij echter nog meer door er onder andere Jan Van Den Broeck, Aaron Botterman en Pieter-Jan Hannes te verschalken in de finale van de 800m en zo naar de Belgische titel te snellen. Tijdens de paasvakantie trok hij op stage naar Monte Gordo, in de Portugese Algarve. Daar hadden wij een gesprek met de beloftevolle 800m-loper.

Aurèle, we hebben deze winter weinig over je gehoord, is dat een bewuste aanpak?

“Ik blijf in de winter graag op regionaal niveau lopen. Meestal zijn dat zo’n zestal veldlopen bij mij in de regio. Ik maak altijd twee uitstappen naar de CrossCup, namelijk voor de Relays in Gent en de korte cross in Roeselare. Maar voor de rest ga je me terugvinden in de lokale uitslagen en dus niet tussen plaats tien en vijftien op de korte crossen van de CrossCup. Begin februari zag ik mijn winter echter verstoord worden door een stressfractuur aan mijn enkel, waardoor ik mijn voorbereiding richting de zomer lichtjes heb moeten aanpassen.

Ik heb dat probleem ondertussen al helemaal van de baan gekregen en voel me zelfs beter in vorm in vergelijking met de stage vorig jaar. Tot nu (eerste week van april [red.]) toe lag de focus op duurlopen om ervoor te zorgen dat ik met een stevige basis de zomer kan induiken.”

Vorige zomer liep je op het EK voor beloften. Nu lonkt er een EK bij de senioren, maak je daar een hoofddoel van?

“Ik ga niet ontkennen dat het leuk zou zijn om opnieuw een kampioenschap mee te pikken (Vandeputte ging in 2014 als junior naar Eugene en afgelopen zomer als belofte naar Tallinn [red.]). Om te zeggen dat het mijn hoofddoel is, lijkt me eerder een straffe uitspraak. Ik mik dit jaar eerder op een scherpe tijd later op het seizoen, ergens eind juli hopelijk, aangezien ik daarvoor een trainingsstage afwerk.

Ik weet wel al hoe het voelt om die tijd in de benen te hebben, want ik liep vorig jaar al twee honderdsten sneller dan de limiet, maar dat is geen zekerheid om die tijd van 1’47”60 meteen te lopen. Ik zou ook niet teleurgesteld zijn als ik me niet weet te plaatsen voor het EK. Ik ben uiteindelijk nog maar vier jaar echt competitief aan het lopen en wil mezelf daarom niet al te veel druk opleggen”

Je wist vorig jaar enkele grote namen te verschalken op het BK AC. Wil je die titel te verlengen?

“Het BK valt dit jaar uitzonderlijk vroeg, namelijk de week voor het EK in Amsterdam. Indien ik me zou plaatsen voor het EK, dan denk ik niet dat ik zal deelnemen aan het BK AC. Geraak ik niet in Amsterdam, dan zal ik wel deelnemen aan het BK, maar ik heb geen gevoel van ik moet hier die titel verlengen.”

De haast legendarische eindsprint op het BK AC afgelopen zomer met als tweede van links Vandeputte - Foto: Tomas Sisk
De haast legendarische eindsprint op het BK AC afgelopen zomer met als tweede van links Vandeputte – Foto: Tomas Sisk

Waar zien we je voor het eerst in actie?

“Ik zal mijn seizoen aanvatten op de interclub. Daarna staan sowieso de IFAM en Putbosmeeting gepland. Ik hoop om tussen de interclub en deze meetings ook nog ergens anders te kunnen lopen, maar dat is nu nog afwachten waar ik eventueel aan de start kan komen.”

Welke atleten zie je dit seizoen doorbreken?

“Daar durf ik me niet over uitspreken. Ik heb wel al gezien dat er hier stevig wordt doorgelopen op stage. Er zullen heel wat kandidaten zijn voor een EK-ticket op de 800m, maar ik ga niet te veel naar de concurrentie kijken en gewoon mijn eigen ding proberen doen”