Het BK indoor in Gent heeft geen nieuwe EK-limieten opgeleverd. Het publiek werd wel verwend met twee Belgische records. Dat hebben we te danken aan Jolien Boumkwo in het kogelstoten en Imke Vervaet op de 200m. Rani Rosius, Christian Iguacel, Julien Watrin, Merel Maes en Ben Broeders pakten eveneens uit met straffe prestaties.

Lang was het niet wachten op een eerste hoogtepunt tijdens dit BK indoor. Jolien Boumkwo stootte haar kogel namelijk al vroeg op de dag naar een stevig nieuw Belgisch record van 17m87.

Daarna eisten de atleten van de 60m heel wat aandacht op. In de reeksen zette Delphine Nkansa namelijk meteen de toon door 7”24 op de klok te zetten. Rani Rosius moest met 7”28 nipt onderdoen. In de finale waren de rollen omgedraaid. Rosius, die vooral in het tweede wedstrijddeel het verschil maakte, stormde er naar 7”20. Daarmee schuift de nieuwe Belgische kampioene voorbij Nkansa naar de tweede prestatie aller tijden. Nkansa mocht met 7”28 wel het zilver in ontvangst nemen. Rani Vincke eiste het brons op met 7”40. Ward Merckx volgde zichzelf op bij de mannen. De sprinter van VAC deed dat in stijl door na een persoonlijk record van 6”66 in de reeksen, nog 6”67 neer te zetten in de finale.

Crestan en Vermeulen schrijven tactische koers op hun naam

Hét duel van de dag zou dat op de 800m worden tussen Tibo De Smet en Eliott Crestan. Crestan nam meteen het initiatief in de wedstrijd door zich aan de kop te zetten. Aurèle Vandeputte volgde in zijn spoor. De Smet liep lang in derde stelling en kon daardoor de aanval van Crestan in het slot van de race niet meteen beantwoorden. De SMAC-atleet profiteerde en verlengde zijn titel in 1’49”65, gevolgd door De Smet (1’49”65) en Vandeputte (1’50”83). Bij de dames haalde Rani Baillievier het met 2’07”90 van Renée Eykens.

Foto: Floryan Simar

De 1500m bij de mannen mondde uit in een tactische race. Pieter Sisk probeerde rond halfweg de boemelkoers enigszins open te breken. Net voor het ingaan van de laatste ronde was het echter Jochem Vermeulen die aan de boom ging schudden. Sisk slaagde er niet in om aan te klampen en moest genoegen nemen met zilver. Vermeulen won het goud in 3’55”44. Mariska Parewyck maakte het minder spannend door haar race makkelijk te winnen in 4’23”16.

Belgian Cheetahs verwennen publiek, maar blijven met lege handen achter 

Ook de 400m werd vooraf getipt als een topnummer. Camille Laus, Naomi Van den Broeck, Hanne Claes en Helena Ponette gaven het publiek waar voor hun geld met een strijd op het scherpst van de snee. Laus leek tot op 50m van de finish op de titel af te stevenen, maar voelde in het slot nog de hete adem van Van den Broeck en Claes. Uiteindelijk trok Van den Broeck nog aan het langste eind met 52”89, gevolgd door Laus (53”01) en Claes (53”03). Ponette verbeterde haar PR tot 53”23, maar viel net naast het podium. Ondanks het PR van Ponette, kreeg het kwartet na afloop een bittere pil te verwerken. Op basis van hun seizoentijden komen ze nipt te kort om zich met de aflossingsploeg te plaatsen voor het EK indoor. Bij de mannen haalde Florent Mabille het in 47”85.

Foto: Floryan Simar

Vervaet met BR, Iguacel en Watrin schudden top tien aller tijden door elkaar

Op de 200m gaf Imke Vervaet iedereen het nakijken. Vervaet liep dan ook sneller dan ooit en verbeterde met 23”26 het Belgische record. Bij de mannen was het Belgisch record van 20”66 te hoog gegrepen, maar Christian Iguacel en Julien Watrin schuiven wel op naar een gedeelde derde plaats op de ranglijst. Iguacel, die in de reeksen nog stevig ten val kwam en daardoor met moeite in de startblokken kon kruipen, en Watrin stormden zij aan zij op de finish af. Ze klokten allebei af na 20”90 waardoor de finishfoto nodig was om Iguacel als nieuwe Belgische kampioen aan te duiden.

Op de 60m horden slaagde Anne Zagré er niet in om de finish te halen. Na een zeer matige 8”39 in de reeksen, zakte ze in de finale bijna door de benen waardoor ze na één horde de wedstrijd staakte. Laures Bauwens kon profiteren en veroverde met 8”49 de Belgische titel. Geen Michael Obasuyi bij de mannen. De OEH-atleet besloot in extremis niet van start te gaan waardoor Dylan Caty een Belgische titel aan zijn palmares kon toevoegen.

Merel Maes en Ben Broeders lieten lat op BR-hoogte leggen

Ook op het einde van de meeting werd de show nog verzorgd. In het polsstokspringen liet Ben Broeders na zijn geslaagde poging op 5m80 de lat op 5m90 leggen, acht centimeter boven zijn eigen Belgisch record. Ondanks de steun van het publiek slaagde hij er niet in om zijn record scherper te stellen. Robin Bodaert verzekerde zich met 5m40 van het zilver, Thomas Van Nuffelen werd derde met 5m20. Fleur Hooyberghs haalde het bij de vrouwen met 4m05.

In het hoogspringen ging Merel Maes op zoek naar het Belgisch juniorenrecord van 1m90 van Natalja Jonckheere. Maes, die tijdens de competitie heel wat derde pogingen nodig had, staakte de strijd daardoor na één poging op deze hoogte. Met 1m88 was ze dan ook al lang zeker van het goud. De ACW-atlete schuift met deze hoogte op naar de vijfde plaats op de wereldranglijst van dit jaar. Thomas Carmoy haalde het eenvoudig bij de mannen. De Carolo bleef foutloos tot en met 2m20, maar kon de lat op 2m25 niet laten liggen.

Foto: Floryan Simar

Jente Hauttekeete toonde zich de beste in het verspringen met een beste sprong van 7m19. Bij de vrouwen trok Maité Beernaert aan het langste eind met 5m98. Leopold Kapata en Elsa Loureiro verzekerden zich van de Belgische titel in het hinkstapspringen met respectievelijk 14m82 en 12m28. In het kogelstoten bij de mannen maakte Andreas De Lathauwer zijn favorietenrol waar met 17m49.