Van de drie Belgen in de reeksen van de 800m, blijft er maar één iemand over. Enkel Eliott Crestan is er op het EK indoor in Istanboel in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale. Crestan had de volledige controle over zijn race en kwam als eerste over de streep. Aurèle Vandeputte en Tibo De Smet liepen tot de laatste ronde in een kansrijke positie, maar vielen terug in het slot.

Op het EK indoor in Istanboel traden maar liefst drie Belgen aan in de reeksen van de 800m. Eliott Crestan was als eerste aan zet in de derde van vijf reeksen. De Belgische kampioen had de touwtjes stevig in handen. Hij stuurde de wedstrijd en kon zo gecontroleerd de reekswinst binnenhalen in 1’47”76. De eerste halve finaleplaats was binnen, al zou het daar ook bij blijven.

Vervolgens was het de beurt aan Aurèle Vandeputte. Vandeputte vatte post in de voorhoede en zat in een gunstige postitie bij het ingaan van de laatste ronde. In de laatste 200m ging het licht echter uit bij de atleet van Houtland. Vandeputte eindigde uiteindelijk vijfde in 1’49”48. Enkel de eerste twee kregen een grote ‘Q’ achter hun naam, maar ook de kleine ‘q’ kwam er niet met de verliezende tijden.

Met Tibo De Smet hadden we nog een heet ijzer in het vuur. De snelste Europeaan van dit seizoen zette zich aan de kop waar hij 600m lang niet weg te krijgen was. De Smet, die met het blauwe bibnummer mocht lopen, kraakte echter in de laatste ronde. Hij zag twee atleten over zich gaan en finishte uiteindelijk in 1’48”43. Voor een plaats in de volgende ronde was met de verliezende tijden 1’47”82 nodig.

Ook de Nederlander Tony Van Diepen en Spanjaard Saul Ordonez geraakten verrassend genoeg niet verder dan de reeksen.

Foto: Erik Van Leeuwen

Aurèle Vandeputte: “Op het moment dat het moest gebeuren, liepen mijn benen vol”

“Toen ik deze ochtend opstond met een hoofd vol snot en wat keelpijn, vreesde ik al dat het niet mijn dag zou worden. Ik wil dat weliswaar niet als excuus gebruiken, dat zou te gemakkelijk zijn. Op het moment dat mijn eindschot moest komen, liepen de benen vol. Het was snel over en uit. De ambitie was nochtans echt om een ronde verder te geraken. Gezien mijn trainingen van de laatste weken was dat zeker een realistisch doel. Mentaal zat het goed, de benen zaten goed, mijn opwarming ging ondanks het slechte gevoel van vanochtend goed en toch blokkeer ik… Het was niet goed genoeg, punt.

Tibo De Smet: “Na 400m kreeg ik het al lastig”

De ontgoocheling overheerst op dit moment. In het begin kon ik mijn tactiek perfect uitvoeren. Ik wilde sowieso die koppositie innemen en dat lukte. Na 400m kreeg ik het al lastig. Daarna kwamen er twee atleten over mij en ik had niet het gevoel dat ik kon reageren. Ik heb geen idee waar het is misgelopen. Op voorhand voelde ik me nochtans goed. Ligt het aan de druk? Ik weet het niet. Er werd plots wel veel van mij verwacht en ik leg mezelf ook best veel druk op dus misschien wel. Vooral gisteren voelde ik dat ik mijn stress toch minder onder controle kreeg dan normaal.”

Eliott Crestan: “Wil echt in finale geraken”

“Het was best een snelle wedstrijd en ik had zeker niet de minste tegenstanders. Ik ben dan ook heel tevreden dat ik toch doorstoot naar de volgende ronde. Na 400m kwamen er langs binnendoor enkele atleten voorbij mij waardoor ik buitenom moest om weer aan de leiding te komen. Daar kende ik weinig moeite mee. De eerste stap is gezet, maar ik wil echt wel in die finale geraken. Een goed tactisch plan zal belangrijk zijn, want we hebben tijdens de reeksen ook al gezien dat een kampioenschap soms raar kan lopen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Tibo (De Smet; red). We zullen zien hoe het gaat. Ik heb de laatste jaren al veel wedstrijden gelopen op het hoogste niveau dus die ervaring zal me sowieso ten goede komen.”