Isaac Kimeli zag tijdens de Flanders Cup in Huizingen het Belgisch record op de twee mijl nipt door zijn vingers glippen. De OEH-atleet kwam amper acht honderdsten tekort om Mohamed Mourhit na 26 jaar zijn koppositie te ontnemen. Nog in Huizingen was er de langverwachte terugkeer van Paulien Couckuyt op de 400m horden. 

Het gros van de WK-gangers werkt momenteel een voorbereidende stage af in het Turkse Belek. Isaac Kimeli is daar voorlopig niet bij. Hij koos vandaag met de Flanders Cup in Huizingen voor een wedstrijdprikkel in zijn thuisbasis.

Het scheelde maar een haar of Kimeli had er eigenhandig voor gezorgd dat Mohamed Mourhit een Belgisch record armer is. De Hallenaar viste echter juist achter het net op de twee mijl. Met 8’14″96 deed hij er acht honderdsten te lang over waardoor het 26-jaar oude Belgische record* voorlopig overeind blijft.

Michael Obasuyi deed het eveneens uitstekend voor eigen publiek. In zijn vertrouwde OEH-kleuren sprintte hij naar 13″65 en de winst op de 110m horden. In het hamerslingeren leidde Vanessa Sterckendries een zeldzame nederlaag in eigen land. Met 66m95 mocht ze wel als derde mee het podium op. Haar trainingsmaatje Jolien Boumkwo koos vandaag enkel voor het kogelstoten waar ze vierde werd met 16m83.

Foto: Floryian Simar

Vorige week maakte Paulien Couckuyt al een comeback door haar eerste wedstrijd in negen maanden af te werken. Ze liep in Kessel-Lo toen naar een zeer degelijke chrono op de 400m. In Huizingen werd vandaag een tweede mijlpaal de grond in geklopt. De voormalige Belgische recordhoudster kroop voor het eerst sinds haar gescheurde kruisband in de startblokken voor een 400m horden. Hoewel Nina Hespel met 56″23, haar derde chrono ooit, de overwinning greep, kan de hordenspecialiste tevreden terugblikken. Met 57″20 lijkt een duik onder de 57 seconden zeer nabije toekomst. Op het kortste sprintnummer sprong de 11″51 van Mariam Oularé in het oog. Zij verbeterde zich met vijf honderdsten ten opzichte van haar PR.

Foto: Floryan Simar

Op de 800m bewees Mariska Parewyck dat er nog geen rem zit op haar progressie. De 34-jarige atlete sloopte voor het eerst de 2’04-grens en zette 2’03″85 neer. In haar spoor deed Annelies Nijssen het eveneens goed. De Limburgse noteerde met 2’04″61 haar snelste tijd van het seizoen. Aurèle Vandeputte kwam met 1’46″97 net tekort voor de winst.

*Er heerst onduidelijkheid over het huidig Belgische record aangezien Mourhit volgens bronnen pas later de Belgische identiteit kreeg toegewezen. In dat geval zou Kimeli wel het Belgische record overnemen, want Emiel Puttemans kwam destijds in Stockholm tot 8’16”31.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.