Pieter-Jan Hannes liet zich eerder deze week in Knack uit over de dopingcontroles in Vlaanderen. Volgens Hannes was het nog altijd té simpel om vals te spelen. Peter Van Eenoo, hoofd van dopinglab in Gent, is het niet eens met onze beste middellange afstandsloper.

PJ Hannes - Foto: Peter Wagemans
PJ Hannes – Foto: Peter Wagemans

Pieter-Jan Hannes stelde zich in Knack vragen bij de dopingcontroles. “Ik word precies vier keer per jaar gecontroleerd”, zei Hannes. “Zit ik daarna aan het spul, dan kom ik daar zo mee weg. De data van de controles zijn ook voorspelbaar. Ik had spul kunnen nemen tot ik zo vol zat als een ei, niemand had het geweten.”

Peter Van Eenoo van het dopinglab in Gent nuanceert de uitlatingen van Hannes in een interview op Radio 1 (beluister hieronder). “In vergelijking met andere nationale dopingagentschappen doet Vlaanderen het ongelooflijk goed. Als je kijkt naar het aantal controles per inwoner dan staan wij samen met Noorwegen op eenzame hoogte. De budgettaire middelen zijn natuurlijk beperkt, maar we proberen die zo goed mogelijk in te zetten. We zullen niet gaan controleren in het buitenland, tenzij er indicaties zijn dat er een groot risico is.”

“Dat Pieter-Jan Hannes vindt dat hij te weinig gecontroleerd wordt, is iets wat hem misschien ook siert”, aldus Van Eenoo. “Het zou kunnen betekenen dat hij op basis van zijn bloedpaspoort opgepikt is als een cleane atleet. Iemand met een meer verdacht profiel zal misschien wat vaker gecontroleerd worden.”

Lees het artikel met Pieter-Jan Hannes in Knack hier.