De Prijzenmeeting van AC Herentals op 1 mei is door de jaren heen uitgegroeid tot een klassieker onder de voorjaarsmeetings, maar deze editie is extra speciaal. De club viert een heel jaar lang haar vijftigjarig bestaan en de Prijzenmeeting vindt voor de tiende keer plaats. Na een jaar in Tongerlo, keert ACHL terug naar de vertrouwde piste in Herentals, voorzien van een gloednieuwe toplaag.

Hans Van Alphen - Foto: Tomas Sisk
Hans Van Alphen – Foto: Tomas Sisk

Dat zijn genoeg redenen om iets extra te bieden aan de toeschouwers. ACHL wilde dan ook een klinkende naam op de startlijst. Ondanks de sterke focus van de Belgische topatleten op de Olympische Spelen in Rio in augustus dit jaar, kon Hans Van Alphen overtuigd worden om deel te nemen aan de Prijzenmeeting. Van Alphen zal pas later beslissen aan welke proeven hij deelneemt op de meeting, maar de organisatie is alvast trots een schakeltje in zijn weg naar Rio te zijn.

De Era Renomar Prijzenmeeting zit goed in zijn vel. “We weten wat we te bieden hebben en wat we niet te bieden hebben”, klinkt het bij de organisatoren. “Zoek niet naar internationale topduels (hoewel er ook een tiental Nederlandse deelnemers zijn) of dé prestatie van het seizoen. De Prijzenmeeting is voor velen de eerste wedstrijd van het seizoen en we wensen hen toe dat ze zich doorheen het seizoen nog verbeteren. Voor een groot deel van de profatleten valt 1 mei zelfs überhaupt te vroeg om al aan wedstrijden te doen.”

Pieter-Jan Hannes - Foto: Tomas Sisk
Pieter-Jan Hannes – Foto: Tomas Sisk

Hoe heeft de meeting dan haar positieve imago opgebouwd? “Veel jonge atleten, die in de winter weer wat sterker werden, grijpen de meeting aan om al meteen hun oude persoonlijk record te verpulveren”, verklaren ze het succes. “Een voorbeeld hiervan is Pieter-Jan Hannes, die in Herentals enkele jaren geleden ontbolsterde op de 3000 meter.”

Daarnaast is er de jaarlijkse limietenjacht, meestal voor Europese of wereldkampioenschappen in de jeugdcategorieën. Wie op 1 mei al zijn limiet loopt, is gerust voor de rest van het seizoen. Vorig jaar switchte de organisatie van 3000m naar 5000m om Louise Carton, met succes, een kans te bieden haar limiet voor het Europees kampioenschap alle categorieën te lopen. Stijn Baeten, ook dit jaar op de deelnemerslijst, dwong in Herentals ooit zijn eerste internationale selectie af. Dit jaar zal hij zijn PR moeten breken om zich te plaatsen voor het EK in Amsterdam. Zij zijn slechts twee van de atleten die hier doorheen de jaren op de Prijzenmeeting in slaagden.

Jolien Boumkwo - Foto: Tomas Sisk
Jolien Boumkwo – Foto: Tomas Sisk

“Middellange afstandslopers van elk niveau appreciëren het dat we er een erezaak van maken elke reeks een gepaste tempomaker te bieden”, klinkt het. “Bovendien staat onze meeting garant voor een ruim deelnemersveld, zodat iedereen zich kan optrekken aan atleten met gelijkaardige capaciteiten.” Maar de organisatie focust zeker niet enkel op de loopnummers. “De werpnummers zijn dan weer interessant omdat er steeds een groot deel van de nationale top aanwezig is. Twee jaar geleden brak Jolien Boumkwo op 1 mei het Belgisch record hamerslingeren. Dit jaar staat onder andere Stephan Dekker in de discusring, een Nederlander die meer dan 58m waard is.”

Naast de klassiekers op het programma, keert de 300m dit jaar terug op het programma. “Zo bieden we een kans aan de mannen en vrouwen van de baanronden om hun seizoen op gang te trekken.”

Het is vandaag nog moeilijk om een zicht te hebben op het uiteindelijke deelnemersveld, omdat de inschrijvingen nog een week openstaan. “Wij zijn er echter gerust op dat het weer de moeite zal zijn!”, klinkt het alvast veelbelovend.

 

Meer informatie vind je op de website van ACHL.

Hoofdprogramma vanaf 16U30 (Hamer 15u30) – inkom 5 euro

10e ERA Renomar Prijzenmeeting : 1/05/2016   =  hoofdprogramma

Heren AC            100, 300, 800, 3000, Ver

Dames AC           100, 300, 800, 3000, Hoog

Heren JS              Kogel, Discus, Hamer, Polsstok

Dames JS            Kogel, Discus, Hamer, Polsstok

Heren SCH          Hoog, Polsstok

Dames SCH        Ver, Polsstok

Heren CAD         Hoog, Polsstok

Dames CAD        Ver, Polsstok

G-sporters         100

prijzenmeeting