Kenia dreigt een belangrijke deadline van wereldantidopingagentschap WADA te gaan missen. Het invoeren van een nieuwe anti-dopingwet loopt vertraging op omdat het parlement niet op tijd de wet kan stemmen.

Het WADA dreigt al even met sancties tegen Kenia, dat de laatste jaren geteisterd werd door dopinggevallen. De huidige deadline voor het invoeren van een nieuwe dopingwet is 5 april. Inmiddels ligt een wetsvoorstel op tafel, maar die dreigt alsnog te laat te komen. Het Keniaanse parlement zegt immers dat het de documenten nog niet heeft ontvangen en het neemt vanaf vandaag 10 dagen vakantie… De voorzitter van het Keniaanse olympisch comité had alvast de president, Uhuru Kenyatta, ingeschakeld.

Enkele nieuwigheden in het wetsvoorstel zijn dat sporters altijd ter beschikking moeten staan voor het ondergaan van dopingtests. Ook zou het mogelijk worden om naast de sporters zelf, ook managers, coaches en organisatoren te bestraffen bij het gebruik en/of verspreiden van dopingproducten.

Als Kenia de opgelegde deadlines niet haalt, dreigt het WADA met uitsluiting van Kenia op de Olympische Spelen in Rio. Dat hoewel het Afrikaanse land, traditioneel sterk op de afstandsnummers, vorig jaar nog eerste eindigde op de medailletabel op het WK!