Elvan Abeylegesse is door de Turkse atletiekfederatie twee jaar schorsing aangesmeerd. De tweevoudige medaillewinnares op de Spelen 2008 werd betrapt bij hertesten van stalen van het WK in 2007. Op dat WK haalde ze zilver op de 10.000m.

Abeylegesse, als Ethiopische geboren maar als atlete uitkomend voor Turkije, werd al eerder geschorst nadat ze ook bij het hertesten van stalen van het WK in 2005 al positief testte. Volgens de berichtgeving ging het om sporen van stanozolol, een steroïde. De Turkse heeft dopinggebruik altijd ontkend en ze heeft inmiddels klacht neergelegd tegen de IAAF. Volgens haar gebeurden de testen op een ongeldige manier en is er sprake van “technische fouten”.

Abeylegesse haalde, na haar zilver op het WK, op de Olympische Spelen in 2008 zilver op zowel de 5000 als de 10.000m. In 2010 werd ze Europees kampioen op beide afstandsnummers (zie ook de video hierboven).

Naast Abeylegesse sneuvelden de laatste periode nog enkele grote namen uit de Turkse atletiek. Onder meer de olympische 1500m-kampioene Asli Cakir Alptekin en de Europese hordenkampioene Nevin Yanit liepen tegen de dopinglamp.