Stijn Fincioen - Foto: Timothy Desramault
Stijn Fincioen – Foto: Timothy Desramault

 

Het lijkt een deurenkomedie, het ís bittere ernst: de voorjaarsmarathons staan voor de ene deur, de Belgische marathonlopers willen dan weer een andere deur – die naar de Olympische Spelen – openbeuken. In welke beslissende plooi valt de rush richting Rio? Wij legden ons oor te luisteren bij Stijn Fincioen (35), zelf begenadigd marathonloper (PR 2u17) en atletiekkenner.

 

De certitudes
Genoeg gezeurd over deuren. Naar zetels nu. Koen Naert (26) en Veerle Dejaeghere (42) zitten er bijvoorbeeld in eentje. Met hun afgescheiden eerste plaats op de Belgische marathonrankings lijken zij zo goed als zeker van een olympisch ticket. België verdeelt er zowel bij de mannen als vrouwen immers drie.

Fincioen: “Veerle en Koen kunnen inderdaad op beide oren slapen en lopen dan ook geen voorjaarsmarathon. Verstandig.  Koen is momenteel noodgedwongen alternatief aan het trainen, maar dat zal er enkel voor zorgen dat hij superfris zal zijn in Rio. Hij hoopt begin mei al eens één of twee stratenlopen mee te nemen om wat ritme op te doen voor hij op hoogtestage vertrekt. Voor die stage kiest hij opnieuw voor de Mammoth Lakes in Californië. Daarna trekt hij door naar de BOIC-stage, net voor de Spelen, om zich aan te passen aan de klimatologische omstandigheden in Rio. Hij laat niets aan het toeval over en laat zich binnenkort ook testen in een ruimte waar de klimatologische omstandigheden uit Rio gesimuleerd worden. De vochtopname zal immers zeer belangrijk blijken.”

“Voor Veerle is dat dan weer een werkpunt. Ikzelf ga Veerle wat bijstaan bij haar voorbereiding. Spijtig dat Veerle geen halve marathon meer liep na het winterseizoen. Het EK halve marathon in Amsterdam zou nog een goede voorbereidingswedstrijd zijn. Op basis van haar marathonselectie voor Rio zouden ze haar toch moeten selecteren voor dat EK. Als je ziet wat ze vorig jaar nog liep op de 10km (Tilburg) en op de 10 miles, dan is ze daar zeker op haar plaats. Veerle en Koen worden onze speerpunten op de marathon in Rio.”

De top 5 bij de mannen tot nog toe.
De top 5 bij de mannen tot nog toe.

 

De top 5 bij de vrouwen tot nog toe.
De top 5 bij de vrouwen tot nog toe. (Soccol stapte intussen over naar ADD)

Zij verdedigen hun ticket
Plaatsjes twee en drie, die ook recht geven op een olympisch ticket, zijn voorlopig in handen van Willem Van Schuerbeeck (31) en Florent Caelen (27) bij de mannen, en Els Rens (33) en Manuela Soccol (27) bij de vrouwen.

“Willem loopt straks in Rotterdam (op 10 april, red.). Hij ging voor het eerst naar Kenia om er zich optimaal voor te bereiden. Willem en Florent blijven me verrassen in positieve zin. Ze blijven hun grenzen doorbreken. Ik heb echt geen idee waar dit zal eindigen. Florent zat de afgelopen weken trouwens ook in Kenia en kiest voor Hamburg op 17 april. Wellicht kunnen er nog wel enkele seconden van hun recordtijd, maar dan zal alles perfect moeten zijn, want in Berlijn zat alles mee. En Berlijn is gewoon de snelste omloop ter wereld.”

De vrouwen dan. Omdat Els Rens in de winter wat sukkelde met een virus heeft ze haar plannen voor een voorjaarsmarathon definitief opgeborgen. Zij moet dus hopen dat geen twee dames haar tijd verbeteren.

Manuela Soccol is dan weer net terug van Kenia. In Hamburg kan ze wellicht opnieuw rekenen op één of twee persoonlijke tempomakers. Ze is op en top professioneel met haar sport bezig. Ik denk dat ze haar besttijd nog zal aanscherpen! En ik denk trouwens dat dat echt nodig zal zijn.”

Het kransje uitdagers
Dat brengt ons naar de uitdagers. Wie maakt nog een goeie kans om zich in de top drie van snelste tijden te wurmen?

Foto: Filip Bossuyt
El Hachimi. Foto: Filip Bossuyt

“Bij de mannen schrijf ik Abdelhadi El Hachimi (41) zeker nog niet af. Ik heb heel veel respect voor hem. Wat hij nog doet op zijn leeftijd is echt sterk. Zijn prestatie op het WK atletiek vorig jaar was ook top. Op een zware omloop en in zware omstandigheden kan hij een sterke prestatie leveren. Hij loopt wellicht Rotterdam. Mocht het daar niet lukken dan denk ik dat Abdelhadi zeker nog een marathon zal lopen in april. En wat gaan ze doen met zijn top 16-plaats bij het WK in 2015? Hij liep enkele weken terug alleszins nog een snelle halve marathon en is er klaar voor. Hij mag niet starten op het tempo van 2u10′, maar moet eerder 1u06′ proberen door te komen halfweg. Dan maakt hij wel een goede kans om nog onder de tijd van Willem en Florent te duiken.”

Foto: Johnny De Ceulaerde
Barbier. Foto: Johnny De Ceulaerde

“Benjamin Barbier (33) loopt in Hamburg. hij liet me verstaan vol voor 2u12′ te gaan. Hij komt terug na een operatie aan beide achillespezen. Echt knap dat hij nu al 1u05’07” liep op de halve marathon in Venlo. Hij zal zijn wagentje wellicht bij Florent aanhangen. Hij moet 2u12′ ook wel kunnen lopen, maar wellicht nog niet in Hamburg. Als hij onder 2u15′ duikt, zal dat al super zijn. De volgende jaren zie ik hem wel doorgroeien naar het niveau van Willem en Florent. Hij blijft wel blessuregevoelig. Hij kan daardoor ook maar topweken van +/- 120km per week afwerken.”

“Ik weet niet of hij überhaupt marathonplannen heeft, maar Nick Van Peborgh (33) is alvast super bezig. Hij liep 29’33” op een 10km in Marokko en 1u04’01” op de halve marathon in Venlo. Wat als hij vol voor 2u12′ zou gaan bij zijn marathondebuut? Gewoon eens gokken, zou ik zeggen!”

“En dan zijn er nog wat outsiders. Stijn De Vulder (33) liep 2u19′ in Eindhoven. (Hij loopt straks in Rotterdam, red.) Ik denk wel dat Stijn nog zal evolueren naar 2u15′, maar verder durf ik geen voorspellingen doen. Michael Brandenbourg (29) is ook goed bezig. Hij trekt naar Hamburg. Zijn besttijd staat nog altijd op 2u20′. Hij hoopt onder de 2u18′ te duiken en dat moet hij zeker kunnen. Hij werkt in de bouwsector; niet zo evident om je optimaal voor te bereiden op een marathon. Ook Lander Van Droogenbroeck (32) loopt een voorjaarsmarathon. Hij trok opnieuw naar Kenia om zich optimaal voor te bereiden. Verder hoop ik dat Bashir Abdi (27) ooit eens de overstap naar de marathon maakt. Zijn halve marathon in 2015 was alvast indrukwekkend. Spijtig genoeg is hij blessuregevoelig.”

De vrouwen dan. Daar lijkt het gevaar vooral van twee dames te komen.

Hanna Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanna Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

Hanna Vandenbussche (28) liep een bijzonder sterk winterseizoen. Spijtig dat ze voor Parijs kiest, want Parijs hoort niet tot de snelste marathons in de wereld. In Rotterdam of Hamburg zou ze zeker en vast sneller lopen dan in Parijs. In Parijs start ze wel met een persoonlijke haas. Ik verwacht ook veel van Ferahiwat Gamachu Tulu (34). Bij haar debuut liep ze meteen 2u40′. Zij hebben natuurlijk de druk om beter te moeten doen dan de tijd van Manuela en/of Els.”

“Dan heb je ook nog Karen Van Proeyen (31). Zij ging zich voorbereiden met onder andere Miranda Boonstra in Potchefstroom, Zuid-Afrika. (Boonstra heeft intussen forfait moeten geven voor Rotterdam en Rio, red.) Ook Ruth Van der Meijden was er. Ik denk niet dat Karen zich bij de beste drie voor Rio zal kunnen plaatsen. Ze zit nog maar in het begin van haar marathoncarrière en moet stap voor stap progressie proberen te maken. Dan kan ze op termijn wellicht wel onder 2u40′ duiken. Ik denk wel dat ze in Rotterdam haar record van 2u47’, dat ze afgelopen najaar in Valencia liep, zal breken. Onder 2u45′ moet zeker wel lukken.”

De mythische marathon
Mooie analyse. Maar ook: gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo’n olympisch ticket bemachtigen. De marathon blijft een enorm lastige afstand waar veel fout kan gaan. Dat weet ook Fincioen.

“Je moet geluk hebben dat je lang in een groepje kan lopen of dat je lang een tempomaker bij je hebt. Ik zat meestal na 25km al alleen en dan is het niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal. De dames hebben meestal geluk dat ze de volledige marathon de steun hebben van een persoonlijke tempomaker. Bij de mannen zie je dat bijna nooit. En in welke weersomstandigheden zullen de marathons afgewerkt worden? Dat zal ook een bepalende factor worden de volgende weken en dat heb je natuurlijk niet in de hand.”

Gelijke kansen
“Op de Spelen start iedereen met gelijke kansen. Als je naar het WK kijkt is nog maar eens bewezen dat je niet met de snelste tijd achter je naam moet staan om in de top 10 te eindigen. Je moet vooral je eigen lichaam goed kennen en ook in zware omstandigheden een marathon op niveau kunnen afwerken. Een kampioenschap moet je anders voorbereiden dan een snelle voor- of najaarsmarathon. Op voorhand de omloop goed bestuderen en enkele specifieke trainingen afwerken op een gelijkaardige omloop. Kijk hoe de toppers in de triatlon de Ironman in Hawai voorbereiden.”

“Het beloven alvast spannende en mooie voorjaarsmarathons te worden voor de belgen. Het minder scherp stellen van de limieten heeft het marathonlopen in België een boost gegeven. En dat kan ik enkel maar toejuichen!”

En Fincioen zelf? “Snelle najaarsmarathon en een Europese titel”
“Zelf start ik als tempomaker bij de marathon in Hamburg, voor een Afrikaanse atlete die 2u25′-2u26′ wil lopen. Het is de bedoeling dat ik de volledig marathon bij haar blijf. In het najaar hoop ik dan zelf opnieuw een snelle marathon te lopen. De ambitie blijf mijn record van 2u17’56” aan te scherpen. 2u16′ wordt opnieuw het doel. Ik hoop dat alle puzzelstukjes nog eens zullen samenvallen. Ik heb intussen al 20 marathons in de benen, maar ik voel dat ik nog wat progressiemogelijkheden heb op deze afstand.”

“Ook loop ik normaal nog het EK halve marathon voor masters op 22 mei in Portugal. Sinds eind vorig jaar ben ik master geworden. In hetzelfde weekend is er ook nog een crossaflossing (3x4km). Met Alexander Diaz Rodriguez en Steven Heemskerk gaan we hier alvast voor de Europese titel.”

Alvast veel succes, Stijn. En laat die voorjaarsmarathons maar komen.

1 REACTIE

  1. Heel mooi en objectief artikel van een toekomstige top marathon trainer.

Reacties zijn gesloten.