Nu het veldloopseizoen definitief afgerond is, wordt het tijd om eens vooruit te blikken naar het zomerseizoen. Met al een tijdje het ticket voor Rio op de 400m horden op zak, kan Axelle Dauwens rustig toewerken naar haar eerste Olympische Spelen. Deze winter maakte ze al een goede indruk door haar indoorrecords op de 60m, de 60m horden en de 200m te verbeteren. “Op de sprintnummers heb ik al mijn records kunnen verbeteren. Dit toont aan dat mijn snelheid nog aangescherpt is ten opzichte van vorig jaar.”

Op de 60m horden scherpte ze haar record met 2 tienden aan. “Ik denk dat hier een scherpere tijd mogelijk was, maar dat ik op dit nummer de finale haalde op de IFAM maakt dan weer veel goed! Ik stond er tenslotte tussen de echte hordespecialisten!”

Van ernstige blessures bleef Dauwens gelukkig gespaard, al waren er af en toe enkele kwaaltjes die de kop opstaken. “De kuitspier en het scheenbeenvlies gooiden soms roet in het eten, maar zorgden al bij al voor weinig hinder. Mijn trainer en ikzelf hechten veel belang aan core stability. Ik doe ook regelmatig krachttesten om mijn zwakke punten te leren kennen. Ik leer heel veel van de trainingsmethode van andere atleten. Dit doe ik via sociale media, maar vooral op stages pik ik veel op.” 

Axelle Dauwens - Foto: Tomas Sisk
Axelle Dauwens – Foto: Tomas Sisk

Na enkele stages in Lanzarote, Tenerife en Zuid-Afrika afgelopen winter, vertrekt Dauwens op 27 maart opnieuw naar Tenerife waar ze gedurende 20 dagen haar zomerseizoen in ideale omstandigheden kan voorbereiden. “Na deze stage zullen de eerste wedstrijden niet meer veraf zijn. Ik zal al vroeg op het seizoen, zowel in binnen- als buitenland, wedstrijden lopen zodat ik vol vertrouwen naar de kampioenschappen kan vertrekken.”

“Het hoofddoel deze zomer is een top 12-notering op de Olympische Spelen. Aangezien het niveau vergelijkbaar is met dat van het WK vorige zomer in Peking, moet dit een haalbare kaart zijn. Misschien zit er zelfs nog meer in als er nog atleten tegen de dopinglamp lopen met de klopjacht die de IAAF en het WADA momenteel voeren.” 

Daarnaast stelt Dauwens zichzelf nog enkele kleinere doelen. Zo zou ze graag de barrière van de 55″ slopen. Als ze hierin slaagt, is het BR van Ann Mercken (54″95) natuurlijk nooit veraf. Ook voor het EK in Amsterdam koestert ze zeker ambitie. Net als twee jaar geleden in Zürich zou ze graag de finale halen. Voor de 5e keer op rij Belgisch kampioen worden, staat zeker ook op haar verlanglijstje. “Het zou straf zijn mocht dit allemaal lukken, maar ik zal er alleszins alles aan doen om dit ideale plaatje zo dicht mogelijk te benaderen. Mijn vormpeil is vergelijkbaar met vorig jaar, al heb ik zeker meer ervaring opgedaan en loop ik verstandiger. Op training kan ik ook veel meer volume aan, soms moet mijn trainer – Philip Gilson – mij wel wat in toom houden om te voorkomen dat ik te veel wil doen”, aldus Dauwens.