Na het afsluiten van het nationale veldloop- en indoorgebeuren is het rijk even aan de straatlopers. Laat dat nu nét een periode van het jaar zijn waar Antwerpenaar Nick Van Peborg telkens hard weet uit te pakken. Met een sterke 1u04’01 werd Van Peborgh zondag knap tiende in een absoluut topveld in het Nederlandse Venlo.

De Venloop in Nederlands Limburg heeft een stevige traditie op zijn jaarlijkse halve marathon. Ook dit jaar was het niveau allerminst van de poes. Maar liefst drie atleten bleven er onder het uur. Winst was er de Keniaan Geoffrey Yegon in 59″43. Hij bleef zijn landgenoot Kenneth Keter en de Ethiopiër Yigrem Demelash voor.

Nick Van Peborgh was de enige Europeaan die zich wist te handhaven in de top-10. Met 1u04’01 moest hij enkel Kenianen en Ethiopiërs voor zich dulden én bleef hij amper een twintigtal tellen boven het EK-minimum van 1u03’40. Hij komt daarmee de top-25 in Europa dit jaar binnen. Marathonspecialist Willem Van Schuerbeeck werd elfde en tweede landgenoot in 1u04’38. Ook Benjamin Barbier volgde op minder dan een halve minuut.

Voor het EK in Amsterdam kan eventueel ook een halve marathonploeg worden afgevaardigd. Limietprestaties zijn wel slechts mogelijk tot 2 mei 2016. Abdelhadi El Hachimi is dit jaar de snelste Belg. Hij liep begin deze maand 1u03’49 op de CPC Loop in Den Haag. Bashir Abdi liep vorig jaar 1u02’06 en werd daarmee vierde snelste Europeaan van 2015.

Bekijk de uitslagen uit Venlo hier.