Met de Antwerp 10 Miles, het BK tien kilometer op de weg in Lokeren en een resem wedstrijden in het buitenland werd het een drukke atletiekzondag. Michael Somers verraste op de 10 Miles door Isaac Kimeli voor te blijven. Bij de vrouwen ging de zege zoals verwacht naar Nina Lauwaert. Op het BK tien kilometer waren zowel bij de vrouwen als bij de mannen de nummers drie van vorig jaar aan het feest met Lisa Rooms en Clément Deflandre. Robin Hendrix werd over de grens knap derde op de 4 Mijl van Groningen.

Met diverse wedstrijden in binnen- en buitenland werd het een bijzonder aantrekkelijke atletiekzondag. Maar liefst 30.000 lopers trokken naar Antwerpen voor de Antwerp 10 Miles, de wedstrijd die traditiegetrouw in april plaatsvindt. De door de coronacrisis uitgestelde najaarseditie kon op een aantal sterke namen rekenen. Isaac Kimeli leek op papier de topfavoriet, zeker omdat Kimeli de afgelopen maand spendeerde in Kenia. Ook trainingsmakker Thomas De Bock en Michael Somers behoorden tot de kanshebbers op de zege. Dat trio koos in de openingsfase het hazenpad, waardoor Nick Van Peborgh een zevende overwinning kon vergeten. Van Peborgh moest vrede nemen met een vierde plaats.

Voorin moest De Bock de rol lossen na beukwerk van Somers. Uiteindelijk zou ook Kimeli in de slotfase kraken. Somers zegevierde in een knappe 47’15 en had aan de streep een bonus van maar liefst 23 seconden op Kimeli. De Bock vervolledigde het podium op 30 seconden van de winnaar. Nina Lauwaert was zoals verwacht de winnares bij de vrouwen. Lauwaert, die volgende zondag de marathon van Amsterdam voor haar rekening neemt, maakte van de 10 Miles een doorgedreven training. Ze liep over de finish in 56’51 en verwees de Amerikaanse Liz Romo en Nederlandse Saskia Weinans naar plaats twee en drie.

Nina Lauwaert – Foto: Golazo

Rooms en Deflandre lopen naar Belgische titels op tien kilometer

In Lokeren stond het BK tien kilometer op de weg op de planning. Na de knotsgekke editie vorig jaar was het deelnemersveld anno 2021 iets minder indrukwekkend. Dat hoefde echter niet te betekenen dat de titelstrijd aan spankracht moest inboeten. Bij de vrouwen was er al snel sprake van afscheiding. Lisa Rooms, vorig jaar derde op het BK na Mieke Gorissen en Nina Lauwaert, kreeg in eigen streek Florence De Cock en duatlete Maurine Ricour mee. De Cock, de winnares van de 20 kilometer door Brussel in september, probeerde Rooms het leven zuur te maken in de slotfase, maar het was Rooms die met een lichte voorsprong aan de afsluitende ronde op de atletiekpiste begon. Met een tijd van 33’53 bleef de winnares als enige onder 34 minuten. De Cock en Ricour vervolledigden het podium.

Na de zege van Rooms werd het uitkijken of Clément Deflandre zijn favorietenrol kon waarmaken bij de mannen. Deflandre moest vorig jaar Isaac Kimeli en Robin Hendrix voor zich dulden na een razendsnelle race. De atleet van HERV had echter geen nood aan een snelle wedstrijd, waardoor een tiental atleten zouden strijden om de zege in de slotkilometer. Deflandre plaatste een beslissende jump bij het opkomen van de piste, maar kreeg zijn Belgische titel allerminst cadeau. Vincent Bierinckx kwam namelijk héél dicht in de buurt van Deflandre. Het verschil zou uiteindelijk amper één seconde zijn in het voordeel van Deflandre, die met 29’20 geen supertijd neerzette. Net zoals bij de vrouwen ging de derde podiumplaats naar een duatleet met Arnaud Dely.

Hendrix botst op sterke Kenianen in Groningen

Robin Hendrix liet zowel de 10 Miles als het BK links liggen. Hendrix ging bij onze noorderburen van start op de 4 Mijl van Groningen. Onze landgenoot liet zich gelden op de ongewone afstand. Als enige Europeaan kon hij het Keniaanse geweld voorin volgen. Hendrix zou zijn meerdere moeten erkennen in Rogers Kibet en Jamal Kiprono, maar sleepte wel een knappe derde plaats in de wacht in een tijd van 17’34, amper zeven seconden trager dan de winnaar. De eerste Nederlander in Groningen werd Richard Douma op maar liefst 17 seconden van Hendrix.

Op de Marathon van Chicago mocht de Ethiopiër Seifu Tura het zegegebaar maken in een – voor een marathon van dat kaliber – eerder trage 2u06:12. Galen Rupp legde amper negen weken na de olympische marathon in Sapporo beslag op de tweede plaats in een PR van 2u06:35. Bij de vrouwen ging Ruth Chepngetich als een gek tekeer in de eerste wedstrijdhelft. De Keniaanse zou een zware tol betalen voor haar doorkomst halfweg in 1u07:34. Ze legde haar tweede halve marathon maar liefst tien minuten trager af om uiteindelijk de finishen in 2u22:31, eveneens geen supertijd. De Amerikaanse dames Emma Bates en Sarah Hall flankeerden haar op het podium.

Robin Hendrix – Foto: Golazo