Traditiegetrouw werden de spikes tussen Kerstdag en Nieuwjaar aangetrokken voor een hoogstaande veldloop in Ertvelde. Afgelopen zondag stond daar al de 72e Augustijn Kerstveldloop van AS Rieme gepland. Hanne Verbruggen en Nick Van Peborgh tekenden er voor de winst.

Bij de mannen kon Nick Van Peborgh zichzelf opvolgen op de erelijst. Daarvoor zou hij wel onder andere Jennen Mortier en clubgenoot Benoit Goethals achter zich moeten houden. “Ik was behouden gestart omdat ik de laatste wedstrijden problemen had met een terugval in de tweede ronde”, doet Van Peborgh zijn verhaal. “Na een goede halve ronde had ik mijn hand gekwetst aan een paaltje omdat ik niets voor mij zag, dus dan ben ik naar de kop gegaan. Het liep allemaal zeer vlot, ik kon makkelijk weglopen van mijn concurrenten en mijn voorsprong uitbouwen.” Mortier werd tweede, Goethals mocht als derde mee op het podium.

Hanne Verbruggen (rechts) met Charlotte Van Hese (links) – Foto: Peter Wagemans

Hanne Verbruggen was de topfavoriete bij de vrouwen. Met Charlotte Van Hese, Elke Godden en een wederoptredende Zenobie Vangansbeke aan de start was de concurrentie niet mals. Vangansbeke liet zich deze zomer opereren aan de voet en had nadien een lange revalidatie voor de boeg. Zij beëindigde haar eerste wedstrijd op een achtste stek. Verbruggen maakte haar favorietenrol waar en sluit daarmee 2018 in schoonheid af. “Als je kan eindigen met winst moet je tevreden zijn.
Ik heb de hele wedstrijd kunnen controleren en het tempo zelf opgelegd. In de laatste ronde maakte ik het verschil door op de heuvels het tempo op te drijven.” Van Hese werd uiteindelijk tweede. Godden kwam als derde over de finish.

Ook op de korte cross een stevig deelnemersveld. Dries De Smet haalde het voor Viktor Benschop en Mathijs Casteele. Pieter Claus en Kim Ruell, respectievelijk vierde en vijfde, moesten naast het podium plaatsnemen.

Bekijk de (voorlopige) resultaten via deze link.