“Je moet het accepteren, dat is de harde wet van de sport”, reageerde Jacques Borlée na de finale van de 4x400m op het WK indoor in Portland. Robin Vanderbemden liet er, na contact met zijn concurrent van Trinidad & Tobago, het stokje vallen en zag daardoor podiumkansen voor de Tornados in rook opgaan.

“We kunnen Robin absoluut niets verwijten”, aldus Jacques Borlée. “Hij heeft zijn best gedaan en meer kunnen we niet verlangen.” België liep alsnog door maar kon een laatste finaleplaats niet vermijden. “We moeten dit snel vergeten”, aldus papa Borlée verder. “En we zullen Robin hierin extra ondersteunen. Hij maakt niet voor niets deel uit van het team. Hier zal hij uit leren en een betere atleet worden.”

Jonathan Borlée - Foto: Filip Bossuyt
Jonathan Borlée – Foto: Filip Bossuyt

Na de finale blijven heel wat Belgische atletiekfans met de vraag achter “wat als”? “Ik denk niet dat we de Amerikanen hadden kunnen bijblijven”, is Jacques Borlée eerlijk. “Maar naar mijn mening had een tweede plaats er zeker ingezeten.”

Ook Jonathan Borlée treedt zijn vader en coach bij. “Dat zijn zaken die helaas kunnen gebeuren. We zaten waar we moesten zitten en dan verliest Robin op een heel ongelukkig moment de stok. Het waren pas zijn eerste aflossingswedstrijden indoor, maar dan nog kan het iedereen overkomen. Dat is eigen aan indoor.”

“We konden zeker meedoen voor de dichte ereplaatsen”, aldus Jonathan verder. “In de reeksen hadden we al getoond hoe scherp we waren, maar jammergenoeg hebben we dat in de finale niet kunnen bewijzen. Het is dat laatste procentje dat we nog steeds missen. Hopelijk komt dat er deze zomer aan!”

Kevin Borlée - Foto: Filip Bossuyt
Kevin Borlée – Foto: Filip Bossuyt

Ook tweelingbroer Kevin Borlée wist de zaken meteen te relativeren. “Dat zijn zaken die kunnen gebeuren”, volgens Kevin. “Ons team had het perfect gedaan en ik was er klaar voor. Maar het zij zo, dat is indoor. Daar wordt veel geduwd en getrokken. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurd en het zal niet de laatste keer zijn. Maar deze keer was het voor ons om pech te hebben. Hopelijk hebben we op de Spelen meer geluk.”