Acht Italiaanse atleten die voorlopig geschorst werden omwille van het schenden van de plichten van de whereabouts, zijn door het nationaal dopingtribunaal vrijgesproken. Onder de atleten waren onder meer toppers Fabrizio Donato, Andrew Howe en Daniele Greco. De acht topatleten riskeerden schorsingen tot twee jaar.

De atleten werden allen geschorst omwille van schendingen tegen de whereabouts regelgeving. Ze kwamen hun ongeplande dopingcontroles verschillende malen niet na of gaven hun locaties niet degelijk door. Fabrizio Donato, hinkstapbrons op de Spelen in 2012, Andrew Howe, vice-wereldkampioen verspringen in 2007 en Daniele Greco, Europees indoorkampioen verspringen in 2013 waren de grootste namen die geschorst werden. Verder in het rijtje klinkende namen als Silvia Salis, Daniele Meucci, Ruggero Pertile, Anna Incerti en Andrea Lalli.

De atleten opperden dat het informatica-systeem om de whereabouts door te geven niet naar behoren functioneerde.  Zij krijgen gelijk, al is de officiële motivatie van het dopingtribunaal om de acht vrij te spreken niet bekend.

De zaak die behandeld werd, gaat meer dan 20 atleten aan. In een eerste zitting werd de vrijspraak voor een achttal van hen gegeven. Het is niet bekend hoe de overige atleten het er vanaf zullen brengen.