Kenenisa Bekele heeft tijdens de marathon van Berlijn voor een ongelooflijke stunt gezorgd. De Ethiopische wereldrecordhouder op de 5.000m en 10.000m kon voor het eerst sinds 2016 nog eens een marathon winnen, maar vooral de chrono van 2u01:41 spreekt tot de verbeelding. Dat is amper twee seconden boven het WR van de ongenaakbare Eliud Kipchoge. Bekele ging in de slotfase op en over Berhanu Legese, die met 2u02:48 de derde performer aller tijden wordt. Nina Lauwaert finishte meer dan een minuut boven de Belgische limiet voor de Olympische Spelen.

Het NN Running Team waar Kenenisa Bekele deel van uitmaakt, tikte de Ethiopiër vorig jaar grondig op de vingers na een zoveelste mislukte marathon in Amsterdam. Toch kreeg de ondertussen 37-jarige atleet het vertrouwen van het team. 29 september 2019 zou ‘The Return of a Legend’ worden en ‘The Legend’ stelde absoluut niet teleur.

Kenenisa Bekele – Foto: NN Running Team

Bekele, de snelste man ooit op 5.000m en 10.000m, kon tot vandaag één hoogtepunt in de marathon voorleggen met de winst in Berlijn in 2u03:03, toen de tweede tijd ooit gelopen. Zijn generatiegenoot Eliud Kipchoge won de afgelopen jaren zowat alles wat er te winnen viel qua marathon en deed dat vooral met een enorme regelmaat. Die regelmaat komt Bekele voorlopig tekort, maar zijn 42,195 kilometer die hij vandaag neerzette in Berlijn zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan. Vooral het feit dat Bekele, net zoals in 2016, uit een verloren positie terugkeerde om vervolgens een versnelling hoger te schakelen, was ronduit fenomenaal. Halfweg passeerden maar liefst vijf koplopers overigens in exact dezelfde 1u01:05 die Kipchoge vorig jaar tijdens zijn recordrace liep. Rond kilometer 30 moest Bekele de rol even lossen, waardoor Legese en Lemma op weg naar glorie leken, tot de klasse van Bekele kwam bovendrijven. Legese zou Lemma voor kilometer 35 overboord gooien. De terugkeer van Bekele was dan echter al ingezet. De rollen draaiden niet veel later om en Bekele stormde naar de finish. Heel even leek een verbetering van het WR van Kipchoge mogelijk, maar daarvoor was de slotfase van die laatste vorig jaar net te snel.

“Vandaag toont aan dat mijn carrière zeker nog niet gedaan is. Ik ben altijd blijven geloven in het feit dat ik ooit onder 2u02 zou duiken. Dat heb ik nu bewezen, ondanks dat mijn voorbereiding niet super was en vooral iets te kort was in mijn ogen”, aldus Bekele aan de organisatie na zijn geniale marathon.

Ook de tweede plaats van Berhanu Legese was opmerkelijk. Tot vorig jaar doken slechts twee heren onder 2u03. Dit jaar finishten twee heren al op een tweede plaats in een marathon (Mosinet Geremew in Londen na een fenomenale Kipchoge) met een tijd onder 2u03. De marathon scheert dus absoluut hoge toppen. De volledige top drie was Ethiopisch met Sisay Lemma op een derde stek.

Geen olympische limiet voor Lauwaert, Verbruggen stapt iets voor halfweg uit 

Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans

Nina Lauwaert had in Berlijn haar zinnen gezet op een snelle marathon. In het beste geval zou Lauwaert 2u30:15 moeten lopen, aangezien dat de Belgische eis is om naar Tokio af te zakken. De internationale limiet is met 2u29:30 nog strenger, al is de Belgische limiet er vooral om het spel met de wereldranking niet te veel te laten spelen. Tot en met kilometer 30 maakte Lauwaert absoluut kans om 2u30:15 te halen, tot ze een (kleine) klop kreeg van de man met de hamer. Daardoor behoorde een verbetering van haar PR van 2u30:24 niet langer tot de mogelijkheden. De atlete zou uiteindelijk een goede minuut boven haar besttijd finishen met 2u31:25. Hanne Verbruggen ging in de aanvangsfase mee met Lauwaert, maar kende de afgelopen weken een opdoffer aangezien ze een bronchitis opliep. Iets voor halfweg gaf Verbruggen er de brui aan. Voorin werden er geen absolute toptijden genoteerd. Ashete Bekere zorgde wel voor een Ethiopisch feestje door te winnen in 2u20:14, net voor haar landgenote Mare Dibaba die zeven seconden later volgde. Sally Chepyego hield de Keniaanse eer hoog met een derde plaats.

Mahieu en Van Peborgh onder 2u15

Bij de Belgische mannen werd het onder meer uitkijken naar Nick Van PeborghJustin Mahieu en debutant Joris Keppens. Van Peborgh ging iets sneller van start en zou Mahieu in de slotfase nog zien naderen. Toch bleef Van Peborgh eerste Belg in 2u14:39, een kleine halve minuut sneller dan zijn PR van vorig jaar in Berlijn. Mahieu verbeterde zijn PR met meer dan drie minuten naar 2u14:43. Keppens liep dan weer een egale wedstrijd en finishte in zijn eerste marathon na 2u20:51. De Nederlander Edwin De Vries liep zijn laatste marathon en deed met 2u13:38 bijna vier minuten beter dan ooit. Bart Van Nunen leek lang op weg naar een stevige eindtijd, maar moest in laatste kilometers opgeven.