Zaterdag wordt er in Lokeren gestreden om de nationale titels op de tien kilometer op de weg. Voor het eerst zal u dat BK kunnen volgen aan de hand van een livestream. De vraag rijst echter wie het vuur aan de schenen van de titelverdedigers, Nina Lauwaert en Nick Van Peborgh, kan leggen. Hanne Verbruggen en Europees marathonkampioen Koen Naert lijken de uitdagers van dienst te worden.

Op basis van pistetijden zou het bij de vrouwen geen al te prangend duel mogen worden met als absolute topfavoriete en tevens ook titelverdedigster Nina Lauwaert. Lauwaert dook op de European Cup in Londen nog onder 33 minuten, weliswaar op de piste. Hanne Verbruggen zette toen ook een stevig PR neer, maar blijft een slordige 40 seconden trager dan haar concurrente. De strijd om de derde plek zou wel eens pittig kunnen worden met onder meer Karen Van Proeyen, maar ook thuisloopsters Eline DalemansCharlotte Van Hese en Justine Tinck. Dalemans topt met haar 10’07″04 de Belgische ranglijst op de 3.000m steeple.

Nina Lauwaert – Foto: Golazo

Bij de mannen torent één naam boven de rest uit. Europees marathonkampioen Koen Naert verschijnt namelijk aan de start in Lokeren. Vorige week liep Naert nog de Giro Podistico di Castelbuono. Een pittige wedstrijd over net iets meer dan 11 kilometer. Naert kende echter geen topdag, mede door de vertraging die hij opliep tijdens zijn reis naar Italië. Zaterdag kan de derde performer aller tijden op de marathon in ons land zich alvast revancheren door zijn tweede nationale titel op de tien kilometer te behalen. In 2017 was Naert al eens de beste. Nick Van Peborgh was vorig jaar de beste en is gebrand op een verlenging van zijn titel. De wegspecialist zal ongetwijfeld het leven van Naert proberen zuur maken.

Koen Naert op het BK in 2017 – Foto: Peter Wagemans

Steven Casteele en Dries Basemans moeten op papier zeker kans maken om voor het podium mee te strijden. Casteele testte eergisteren nog de benen tijdens een 5.000m in Oudenaarde, waar hij overtuigend won. Basemans kreeg in de aanloop naar zaterdag af te rekenen met een probleem aan de kuit en is daardoor voorlopig onzeker. Verder is het ook uitkijken naar wat duatleet Angelo Vandecasteele en Arno De Feyter waard zijn in eigen provincie. De Oost-Vlamingen lieten dit jaar al mooie dingen zien en zullen ongetwijfeld voorin te vinden zijn. Nicolai Sake maakte de afgelopen jaren de overstap van de 800m naar het lange werk en wil zich zeker mengen in de strijd om de dichte ereplaatsen.

Het BK tien kilometer kan overigens rekenen op een recordaantal deelnemers van 304 atleten. Voor het eerst zal u het BK live kunnen volgen dankzij een livestream. Vanaf 15 uur zal u hier de wedstrijd kunnen volgen. Simon Van Glabeke en zesvoudig Belgisch veldloopkampioen Tom Van Hooste zullen de livestream van deskundige commentaar voorzien.

1 REACTIE

  1. Jammer dat de commentaar bij het BK is weggevallen. Vreemd toch dat niemand dat door heeft of kan het euvel niet verholpen worden? Misschien toch nog geluid na deze reactie?

Reacties zijn gesloten.