De 25-jarige Amerikaanse sprintster Deajah Stevens is gisteren door de Athletics Integrity Unit (AIU) van World Athletics voor 18 maanden geschorst. Stevens miste in 2019 drie dopingcontroles, waardoor ze volgend jaar niet van de partij is op de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. De case van Stevens is een indicatie voor de schorsingen die wereldkampioenen Christian Coleman en Salwa Eid Naser te wachten staan.

Deajah Stevens was op de Olympische Spelen in Rio finaliste op de 200m. Een jaar later schopte ze het eveneens tot de WK-finale in Londen, waar ze een vijfde plaats behaalde. De 25-jarige atlete kroonde zich in de aanloop van dat WK tot Amerikaans kampioene. Vorig jaar verging het Stevens minder goed. Ze kon zich na een door blessures geplaagd zomerseizoen niet verzekeren van een ticket naar het WK in Doha.

Stevens zal zeker nog anderhalf jaar geduld moeten hebben indien ze nog in actie wil komen op wedstrijden, aangezien ze vorig jaar drie dopingcontroles miste. De AIU van World Athletics heeft voor die inbreuken op de regelgeving een schorsing van 18 maanden uitgevaardigd tegen de atlete. Naar eigen zeggen zou Stevens bij twee van die controles technologische problemen hebben ondervonden.

In één van de gevallen zou ze haar gsm-nummer hebben gewijzigd om zich te beschermen tegen een stalker. Op een ander moment was de batterij van haar gsm leeg. Stevens kan in principe in beroep gaan tegen de beslissing van de AIU, waardoor ze minstens tot na de Olympische Spelen van Tokio niet in actie mag komen, bij het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS).

Wat met Coleman en Naser?

Salwa Eid Naser – Foto: Golazo

Stevens is echter een kleine garnaal in vergelijking met grote kanonnen Christian Coleman en Salwa Eid Naser. Beide atleten snelden op het afgelopen WK in Doha naar wereldtitels in bijzonder scherpe chrono’s. Zowel Coleman als Naser kwamen de afgelopen maanden in opspraak door het missen van drie of meer dopingcontroles. In theorie wacht hen een gelijkaardige schorsing als Stevens. Al zullen de wereldsterren een beroep doen op een leger aan advocaten.

Naser reageerde na de bekendmaking van het nieuws dat het “normaal is om drie dopingcontroles te missen”. In het geval van Coleman ging het over “kerstinkopen waarbij hij tijdig thuis was om gecontroleerd te worden”. Op veel steun van hun collega’s hoefde het duo niet te rekenen. In het geval van Coleman reageerden onder meer zijn landgenoten Christian Taylor en Trayvon Bromell op het nieuws.

Christian Taylor: “Het is een vorm van luiheid”

Christian Taylor – Foto: Golazo

“Het is teleurstellend en frustrerend dat de conversatie opnieuw gevoerd moet worden. Moeten atleten dan meer op hun verantwoordelijkheden gewezen worden? Het is bijzonder moeilijk voor me om dit te zien gebeuren, zeker omdat Christian iemand uit mijn regio is. Een atleet van zijn kaliber weet dat er bepaalde zaken zijn waaraan je moet voldoen. Het gaat ook verder, aangezien hij voor vele jongeren een held en motivatiebron kan zijn om in de sport te belanden”, vertelde Taylor.

“Eigenlijk is het een vorm van luiheid. Ik heb mijn volste vertrouwen in de instanties en het gaat uiteindelijk slechts om één uur per dag waar je moet zijn wat je eerder hebt aangegeven. Het hoort bij je pad om het tot de allergrootsten de schoppen. Een fout kan zeker gebeuren, maar daarna moet je gewoon wakker geschud zijn. Ik ben absoluut overtuigd van zijn potentieel, maar dit is een bijzonder spijtige zaak. Onze sport moet groeien, maar dan moeten atleten meegroeien”, voegde de hink-stapspringen toe.

Taylor nam in de eerste coronamaanden deel aan een nieuw testprogramma van het WADA dat volledig digitaal verliep. De voorvechter voor meer inspraak van atleten binnen de sport is overtuigd dat er zaken moeten veranderen aan het huidige systeem. “Virtueel testen via Zoom wordt volop getest. Ik heb ook deelgenomen aan het programma om instanties te helpen in de ontwikkeling. Zelf bloed- en urinestalen afnemen aan de hand van bepaalde protocollen kan ervoor zorgen dat er meer budget vrijkomt om het klassieke systeem meer op punt te stellen”, besloot Taylor.

Trayvon Bromell: “Kerstinkopen? Hij is een miljonair…”

Bromell in 2015 – Foto: Erik Van Leeuwen

“Wij als atleten zijn stuk voor stuk volwassen mensen. Je draagt een bepaalde verantwoordelijkheid voor je daden. Ik zie dat gewoonweg realistisch. Het merendeel van topatleten leeft een waar sprookjesleven, waarin we fors betaald worden om onze passie uit te voeren. In het gewone leven zouden de daden van Christian beloond worden met een C4. De situatie ligt volledig in zijn handen. Voor velen is hij één van de grote namen die onze sport de komende jaren nodig heeft. Ik wil hem ook in actie zijn, maar hij heeft als superster wel grote risico’s genomen die hem de rest van zijn carrière kunnen achtervolgen”, vertelde Bromell in een babbel met Flotrack.

“Ik heb zelf eenmalig een controle gemist nadat ik halsoverkop naar Londen moest vertrekken voor een medische check-up in verband met mijn blessure (tussen 2017 en 2019 kwam de talentrijke atleet slechts een vijftal keer in actie; red.). Na die gemiste controle voelde ik me vreselijk. Sindsdien is het me nooit overkomen. Het maakt deel uit van je leven. Sinds ik prof werd in 2015 staan controleurs wekelijks aan mijn deur te kloppen. Soms is dat om 5u ’s ochtends, maar het kan evengoed om 22u gebeuren. Een fout maken is menselijk, maar kerstinkopen? Voor iemand van zijn kaliber? Hij is een miljonair. Voor zoiets neem je geen risico’s. Ik laat al jaren alles leverde om geen problemen te krijgen”, aldus de 25-jarige sprinter.