Jeroen D’hoedt leek herboren op de Joker+ CrossCup in Brussel vanmiddag. Hij werd er derde en eerste Belg. Zo liet hij alle EK-gangers, op een zieke Koen Naert na, achter zich. Bij zijn wederoptreden drie weken geleden in Roeselare moest hij als veertiende nog vrede nemen met een tiende Belgische stek.

Nadat het groepje met de sterkste Belgen lang was samen gebleven, ontbond Jeroen D’hoedt in de voorlaatste ronde zijn duivels. Hij kon een gaatje slaan en ging in de slotronde nog bijna de Keniaanse nummer twee Patrick Ereng terughalen. Aan de tientallen ‘high fives’ die hij in de laatste rechte lijn uitdeelde was al te zien dat hij erg gelukkig was met de derde stek. “In de laatste ronde kreeg ik echt een boost. Ik kreeg heel veel zin om nog door te gaan. Dit is fantastisch. Heerlijk. Beter doen dan in Roeselare was geen uitdaging, maar dit had ik niet verwacht. Ik hoopte bij de eerste vijf Belgen te eindigen. Maar vooral die derde plaats is belangrijk, eerder dan dat ik eerste Belg ben. Ik kijk altijd internationaal.” De manche in Roeselare had D’hoedt nog verre van ideaal kunnen voorbereiden door zijn blessure aan de enkel. De laatste weken kon hij al veel beter trainen. Tot afgelopen donderdag trainde hij stevig door. “Voor Roeselare deed ik misschien een derde van mijn normale trainingsschema. Mijn trainingsvolume zit nog altijd niet aan 100 procent omdat mijn enkel gevoelig blijft. Ik ga nu op hoogte slapen in de Bakala Academy en vertrek in januari op stage naar Zuid-Afrika met een groep Nederlanders.”

In Hannuit is D’Hoedt niet van de partij, maar in de andere CrossCups wel. Die staan allen in het teken van de Spelen in Rio. “Ik ga voor de steeple deze zomer. Dat is eigenlijk een combinatie van 1500 en 5000 en dus moeten ook die afstanden goed zijn. Er staat nog maar één wedstrijd vast en dat is Stanford op 1 mei, waar ik de steeple loop. De rest zal daarrond gepland worden.” Bij de LBFA heeft hij in 2016 het hoogste statuut. De komende weken maakt ADEPS, te Waalse tegenhanger van Bloso, bekend wie een profstatuut krijgt voor het komende jaar. “Ik ben in de running, maar de minister moet de lijst nog bekendmaken. Best spannend!”