Na een eerder teleurstellende prestatie op het EK leek Brussel de uitgelezen kans voor de Belgische mannen om zich te bewijzen. Modderduivels Thomas De Bock en Dries Basemans vonden er alvast een parcours op maat. Ook Isaac Kimeli kondigde aan dat hij zijn prestatie van vorige week wou uitwissen.

Halfweg liep Dame Tasama al autoritair aan de leiding met een stevige voorsprong op twee Afrikaanse atleten. In de strijd voor plek vier gingen Yannick Michiels (toch gestart ondanks kuitproblemen), Jeroen D’Hoedt en Isaac Kimeli voorop. Volgende Belgen waren toen El Hachimi, Kim Ruell, Dries Basemans, Steven Casteele en Michael Brandenbourg. Een slap gestarte Thomas De Bock moest dan nog passeren. Nederlander Dennis Licht liep tussen El Hachimi en Ruell in.

Aan Tasama bleek uiteindelijk niets te doen. Hij won overtuigend met meer dan 200 meter voorsprong op Patrick Ereng. Een serieuze versnelling van D’Hoedt in de voorlaatste ronde stuwde hem nog naar de derde plaats, een plek waar D’Hoedt begrijpelijk uiterst tevreden mee was. Kimeli eindigde als zevende, El Hachimi werd achtste, Michiels negende. Volgende Belgen waren De Bock (die dus nog kwam opzetten), Ruell, Casteele en Basemans.