Dat Veerle Dejaeghere goed uit de voeten kan in het veldlopen, wisten we al, maar dat ze ook hard kon lopen op de marathon, werd vandaag pas bevestigd. De 42-jarige West-Vlaamse liep vandaag in Berlijn voor het eerst in haar carrière de volle 42,195km in 2u31:56, goed voor de zevende beste Belgische prestatie ooit en een ticket naar Rio. Ook Manuela Soccol wist zich te plaatsen voor de olympische marathon van volgend jaar, zij kwam aan na 2u39:29.

Het verslag van de mannen met onder andere Koen Naert kan u hier terugvinden

Veerle Dejaeghere schoot dus meteen raak in haar eerste marathon. Ze startte meteen goed voor een tijd van om en bij 2u33. Ze hield haar tempo, van 3:37/km ofwel 16,6km/u, goed vast vanaf het begin. Toch was het afwachten of ze dat tempo zou kunnen aanhouden tot het einde, vanaf kilometer 32 à 35 wordt het immers heel zwaar. Maar uiteindelijk leek dat geen probleem te zijn, ‘stilvallen’ stond vandaag duidelijk niet in de woordenboek van de 42-jarige. Versnellen was dus wat ze deed, en hoe! Ze krikte haar tempo stelselmatig op in de laatste zeven kilometer om zo zelfs de laatste twee kilometers af te leggen met een gemiddeld tempo van 3:28/km. Dankzij die versnelling dook ze met 2u31:56 nog nipt onder 2u32.Dejaeghere Berlijn

Net als Dejaeghere liep ook Manuela Soccol voor het eerst in haar leven een marathon uit. Zij finishte na 2u39:29, bijna drie minuten onder de olympische limiet. Samen met Hanna Vandenbussche en Dejaeghere zal zij dus volgend jaar kunnen afreizen naar Rio de Janeiro.

Manuela Soccol - Foto: Peter Wagemans

Manuela Soccol – Foto: Peter Wagemans

Clean Sweep voor Ethiopië

Twintig minuten voor Soccol kwam de eerste dame over de streep. Gladys Cherono zette 2u19:25 neer op het snelle parcours in Berlijn. Haar landgenotes Kebdede Aberu en Hailu Meseret vervolledigden het podium. Veerle Dejaeghere finishte als 16de, Soccol als 28ste.