Herschrijf de Belgische marathongeschiedenis! Op één dag doken vandaag maar liefst drie Belgen onder 2u13. Koen Naert kwam als zevende de over de streep in 2u10:31, Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen bleven heel de wedstrijd bij elkaar en kwamen al sprintend over de finish. De overwinning ging zoals verwacht naar de Keniaan Eliud Kipchoge, hij finishte na 2u04:01.

De Belgische vrouwen deden het ook uitermate goed in Berlijn. Daarover kan u hier meer lezen.

Dat het snel zou gaan, dat wisten we allemaal. Maar hoe snel? Berlijn staat jaarlijks garant voor toptijden op de marathon, zo sneuvelde de laatste jaren telkens het wereldrecord. Maar naast al die Kenianen die het wereldrecord gingen aanvallen stonden ook onze beste marathonlopers in Berlijn aan de start. Koen Naert, Willem van Schuerbeeck en Florent Caelen gingen niet op zoek naar het wereldrecord, maar wel naar een nieuw persoonlijke record.

Willem Van Schuerbeeck - Foto: Peter Wagemans
Willem Van Schuerbeeck – Foto: Peter Wagemans

Koen Naert, die nog maar aan zijn tweede marathon toe was, liep een heel gelijkmatige koers. Halfweg passeerde de man uit Erembodegem nog net onder 1u05, wat ons even deed dromen van een tijd onder 2u10, maar dat was net iets te snel. Toch is zijn 2u10:31 goed voor de vierde beste Belgische prestatie aller tijden.

Koen Naert was duidelijk blij na zijn wedstrijd - Foto: Facebook
Koen Naert was duidelijk blij na zijn wedstrijd – Foto: Facebook

Dat Koen Naert zo goed als zeker is van een ticket naar Rio, wisten we al, maar voor Florent Caelen en Willem van Schuerbeeck hing dat ticket nog aan een zijden draadje. Zij hadden zichzelf de opdracht opgelegd om daar vandaag verandering in te brengen en deden dat met glans. De twee bleven heel de wedstrijd bij elkaar en vochten het uit aan de finish. In de laatste honderden meters leek Caelen het te gaan halen maar Van Schuerbeeck zette op minder dan honderd meter nog een ultieme versnelling in om zo nog voor Caelen te eindigen. De twee kunnen elkaar wel bedanken, want dankzij hun gevecht doken ze met 2u12:49 en 2u12:51 beiden onder 2u13. Caelen neemt zo ook het Olympische ticket van Abdelhadi El Hachimi af.

Florent Caelen maakte vandaag een hele grote stap richting Rio - Foto: Peter Wagemans
Florent Caelen maakte vandaag een hele grote stap richting Rio – Foto: Peter Wagemans

De Belgische mannen kunnen dus terugblikken op een heel mooie marathon in Berlijn. Koen Naert verbeterde zijn record met meer dan twee minuten, Florent Calen verbeterde zich zelfs met drie minuten en ook Willem van Schuerbeeck kon een kleine minuut van zijn record afpitsen. Stijn Fincioen stelde ietwat teleur, hij finishte na 2u21:34.

Winnaar Kipchoge ‘zonder zolen’

Opmerkelijke beelden kregen we tijdens de marathon te zien bij de uiteindelijke winaar Eliud Kipchoge. De Keniaan leek plots voorzien van een grote flap aan zijn loopschoenen, maar dat bleken zijn binnenzolen te zijn, die losgekomen waren. Jammer voor de Keniaan, die hierdoor zijn eerste duik onder de 2u04:00 in het water zag vallen. Al zal de 30-jarige ex-wereldkampioen op de 5.000m, ondertussen al twaalf jaar geleden (!), vooral blij geweest zijn met zijn vierde overwinning op rij op evenveel marathons!