Nog twee keer slapen en dan is het zover: tijd voor de Memorial Van Damme. Vrijdagavond betreden heel wat topatleten de magische piste in Brussel. We kunnen ons opmaken voor een echte topavond met atletiek geleverd door de beste atleten van de wereld. Tickets zijn nog steeds beschikbaar, dus als u nog geen plekje heeft in het mooie Koning Boudewijnstadion, breng daar dan zo snel mogelijk verandering in! Om u te overtuigen, vindt u hieronder een volledig overzicht van wat er vrijdagavond te gebeuren staat.

Zoals steeds begint de avond met een leuk voorprogramma, de Youth Memorial Van Damme. De beste scholieren van het moment nemen het nog één keer dit seizoen tegen elkaar op. Het is vooral uitkijken naar de 1000 meter bij de jongens, waar Jochem Vermeulen een aanval zal doen op het Belgisch record van Stefaan Van Nieuwenburgh, die 33 jaar geleden in hetzelfde stadion 2’25”04 liep. Verder staat ook nog het hoogspringen, de 100 meter, 400 meter en 4×100 meter op het programma voor de scholieren.

Nadat onze beste jeugd van de piste is, krijgen we de 20 meter sprint. 20 meter? Ja, exact twintig meter, maar dan met een ExoSuit. Om iets na half zeven nemen drie Belgen en een Brit het tegen elkaar op in een staprobotpak. Meer daarover leest u hier.

Terwijl het voorprogramma eindigt, zijn ondertussen ook al enkele werpnummers aan de gang. Het discuswerpen bij de vrouwen start al om vijf voor zes. Kom dus zeker op tijd, want ook hier zullen nog potten gebroken worden. Sandra Perkovic gooide gisteren in Zagreb haar discus net geen 70 meter ver en zal er in Brussel alles aan doen om daar nu wel in te slagen. Ook het kogelstoten bij de mannen gaat al vroeg van start. Alle grote namen van het wereldkampioenschap staan opnieuw recht tegenover elkaar. Het hinkstapspringen bij de vrouwen zal twintig minuten voor de officiële openingsceremonie van start gaan. De Russische Ekaterina Koneva is de enige vrouw die dit jaar al voorbij de grens van 15 meter sprong. Na een teleurstellende zevende plaats op het WK wil ze in Brussel sportieve revanche nemen. Daarvoor zal ze wel verder moeten springen dan wereldkampioene Catherine Ibarguen, die haar seizoen ongetwijfeld ook in stijl wil afsluiten.

Klokslag zeven uur dan: de openingsceremonie! Uw topavond atletiek gaat dan eindelijk officieel van start. We beginnen met de 100 meter Blade Runners mannen. Meteen een internationaal getint nummer, want in elke baan vinden we een andere nationaliteit terug. Ondertussen zal ook het polsstokspringen bij de mannen op gang getrokken worden. U kan u verwachten aan een duel tussen kersvers wereldkampioen Shawn Barber en Renaud Lavillenie. Deze twee mannen zouden wel eens hoge toppen kunnen scheren, en met hoog wordt zes meter bedoeld.

Wordt de grens van zes meter opnieuw gebroken? - Foto: Erik Van Leeuwen
Renauld Lavillenie: springt hij opnieuw over de grens van zes meter ? – Foto: Erik Van Leeuwen

Omstreeks half acht zien we dan weer heel wat Belgen in de ‘mixed hurdles’. Vier mannen lopen hun 110m horden terwijl vier vrouwen hun 100 meter horden afwerken. Het zou dus zomaar een millimetersprint kunnen worden tussen Sarah Missinne en Damien Broothaerts! Of zorgt Denis Hanjoul voor de verrassing?

Kort voordat het echte internationale programma van start gaat, start ook het hoogspringen bij de vrouwen. Onze Belgische trots Hannelore Desmet komt in een deelnemersveld terecht waar voor sommigen een sprong over twee meter geen droom is, maar werkelijkheid. Op de piste zullen we ondertussen Marieke Vervoort terugvinden, zij neemt de 400 meter wheelchair race voor haar rekening. Ondertussen is het dan bijna acht uur, en dan is het eindelijk tijd voor het eerste hoogtepunt van de avond: de 400 meter bij de mannen. Dylan en Kevin Borlée, Antoine Gillet en Robin Vanderbemden zullen voor de laatste keer dit seizoen een 400 meter lopen. De Tornados zullen het nu individueel tegen elkaar opnemen en krijgen ook nog concurrentie vanuit Jamaica, Amerika en Nederland.

Van dan hoogtepunten genoeg. De kampnummers, die eerder al van start gegaan zijn, zullen op hun einde lopen en ook het internationaal programma zal nadien voor spektakel zorgen. Beginnen doen we met de 400 meter horden bij de mannen. Michael Bultheel verdedigt de Belgische eer tegen de besten van de wereld. Wereldkampioen Nicholas Bett wacht nog even om naar Kenia terug te keren om nog één keer alles uit de kast te halen én een knaltijd neer te zetten op die snelle baan in Brussel. Maar ook Johnny Dutch, Bershawn Jackson en LJ Van Zyl zijn gebrand op de overwinning in Brussel, de Keniaan zal het met andere woorden niet cadeau krijgen.

Michael Bultheel. - Foto: Jasper Jacobs
Michael Bultheel. – Foto: Jasper Jacobs

Als de horden van de baan zijn, komt Justin Gatlin eraan! De Amerikaan die tweemaal zilver pakte op het WK in Peking loopt in Brussel zowel de 100 als de 200 meter na het forfait van Usain Bolt. Vorig jaar zette de Amerikaan op beide nummers toptijden neer. Gatlin is natuurlijk niet de enige die de 100 meter loopt in Brussel. Ook Asafa Powell, Jimmy Vicaut en Mike Rodgers zullen opnieuw proberen om onder de tien seconden te duiken.

En dan volgt er opnieuw een hoogtepunt! Pieter-Jan Hannes komt terecht in een bijna Afrikaanloze 1500 meter mannen, wat zeker niet wil zeggen dat het niet hard zal gaan! Hannes loopt overigens ook zondag nog een street race in New York. Meer daarover en over zijn ambitie in Brussel leest u hier. Na de race van de Antwerpenaar gaan ook de laatste kamp- en werpnummers van start. Het speerwerpen bij de mannen wordt een heruitgave van de WK-finale in Peking, want zo goed als alle finalisten zijn er in Brussel bij. Het is vooral uitkijken naar Julius Yego, die met een worp van meer dan 92 meter drie weken geleden nog wereldkampioen werd in China. Het beste kampnummer heeft de organisatie voor het laatst gehouden: het hinkstapspringen bij de mannen. Christian Taylor en ‘Triple P’ Pedro Pablo Pichardo zullen zich ongetwijfeld weer laten zien, en misschien valt dat wereldrecord dan eindelijk eens uit de lucht!

Alsof u dan nog niet genoeg getrakteerd wordt met hoogtepunten, krijgt u er nog eens een hele, hele, hele snelle 200 meter bij de vrouwen bovenop. Wereldkampioene op de 200 meter Dafne Schippers komt voor het eerst dit seizoen recht tegenover Allyson Felix te staan. Felix werd in Peking wereldkampioene op de 400 meter, maar heeft ook een ongelofelijk snelle 200 meter in de benen. Cynthia Bolingo en Olivia Borlée zullen proberen hun karretje aan dat van de toppers te hangen, in de hoop hun persoonlijke records te verbeteren. Bolingo is al voor de Olympische Spelen geplaatst, mogelijks kan Borlée haar selectie vrijdagavond afdwingen.

Kan Schippers Felix afhouden in Brussel? - Foto: Erik Van Leeuwen
Kan Schippers Felix afhouden in Brussel? – Foto: Erik Van Leeuwen

Even later beginnen ook de langere loopnummers. Ethiopië en Kenia boven op de 3000 meter steeple bij de vrouwen, want slechts vijf van de vijftien deelneemsters komen niet uit de twee voorgaande landen. Als de vrouwen willen doorlopen dan zou de Turkse Habiba Ghribi of een van haar Ethiopische of Keniaanse rivalen weleens voor een toptijd kunnen zorgen.

Het programma lijkt eeuwig te blijven doorlopen maar aan elke avond komt een eind. Maar met dat eind wachten we nog even! Eerst moet nog de 800 meter mannen gelopen worden met onder andere Mohammed Aman, Nijel Amos en Asbel Kiprop. We zijn benieuwd of de tijd nu eindelijk nog eens onder de 1’42 kan gaan! De Nederlander Thijmen Kupers krijgt na zijn mooie prestatie in Peking overigens ook nog een plaatsje tussen al dat Afrikaans geweld.

Iets na negen zien we dan opnieuw een Belgische atlete in actie. Anne Zagré krijgt 100 meter met horden voor de kiezen. Als ze nog voor een laatste keer boven zichzelf kan uitstijgen, zit er misschien wel een Belgisch record in. Aan de concurrentie zal het alvast niet liggen want met Cindy Roleder, Tiffany Porter, Jasmin Stowers en nog ander WK-geweld in de startblokken zal het heel hard gaan.

Anne Zagré - Foto: Tomas Sisk
Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Een uur na Gatlin’s eerste optreden krijgen we hem nog eens te zien op de 200 meter mannen. Hij krijgt concurrentie van 400 meter-specialisten Jonathan Borlée, Isaac Makwala en Wayde Van Niekerk.

De 200 meter wordt dan meteen gevolgd door de mijl bij de vrouwen. De organisatie heeft zo goed als alle snelle dames op de 1500 meter kunnen overhalen om in Brussel nog één keer uit te halen op de mijl, enkel Genzebe Dibaba is er niet bij. De weg naar de overwinning lijkt dus open te liggen voor Sifan Hassan. Vooraleer de 5000 meter mannen de avond afsluit, krijgen we nog de 400 meter bij de vrouwen met Francena Mccorory en Nastasha Hastings. De twee Amerikaanse dames krijgen concurrentie van het Jamaicaans duo Stephenie Ann Mcpershon – Novlene William-Mills, en ook Shaunae Miller uit de Bahama’s is er bij. Zoals al eerder gezegd sluiten de heren van de 5000 meter de meeting af. Twintig mannen zullen hun twaalf en een halve ronde zo snel mogelijk proberen afleggen, in de hoop dat er nog een persoonlijk record zou sneuvelen op het einde van het lange seizoen. Indien de wedstrijd toch uitdraait op een tactisch steekspel, kan de overwinning voor iedereen zijn aangezien ‘man van de laatste ronde’ Mo Farah niet meedoet.

En zo zit de mooiste atletiekavond van het jaar er dan helaas op. Liefhebbers van vuurwerk en muziek zullen zeker nog kunnen genieten van een mooie afsluiter.

Alle deelnemerslijsten kan u hier nog eens bekijken.

Tickets kopen kan u hier nog doen tot donderdag 13u.

Voor nog meer informatie wijzen wij u graag door naar de website van de Memorial Van Damme.

Tot vrijdag!