De Memorial Van Damme is vrijdag voor heel wat internationale toppers de laatste wedstrijd van het zomerseizoen. Maar niet voor Pieter-Jan Hannes, hij komt na Brussel nog één keer in actie in New York, waar hij deelneemt aan de ‘5th Avenue Mile’. Hannes wil zijn knappe zomerseizoen afsluiten met een “originele uitsmijter” in de straten van New York, waar hij het tegen enkele grote kleppers zal opnemen.

“Ik ben inderdaad tevreden over mijn zomercampagne. Ook over het WK. Het was wel een beetje zuur om van tien honderdsten de finale te missen. Had ik in de andere reeks gezeten, dan stond ik wellicht in de finale. In tegenstelling tot andere grote tornooien heb ik in Peking wel verstandig gelopen en geen fouten gemaakt. Nu is het met het oog op de toekomst belangrijk om sneller en sterker te worden”, vertelde hij op de website van Atletiek Vlaanderen. Met de 1500m vrijdag op de Memorial in Brussel wacht hem de laatste belangrijke afspraak op de piste. Meer daarover leest u op de website van Atletiek Vlaanderen.

Na de Memorial neemt Hannes het vliegtuig richting New York om daar nog één keer uit te pakken op de mijl, de afstand waar hij eerder dit seizoen het Belgisch record op wist te verbeteren. Met een vlucht van acht uur in de benen en een uurverschil van zes uur is het afwachten wat de Antwerpenaar kan presteren tegen enkele internationale toppers.

Fifth Avenue, in het hartje van 'The Big Apple'.
Fifth Avenue, in het hartje van ‘The Big Apple’. –  Foto: Wikimedia Commons

Het deelnemersveld is zo goed als WK-waardig: onder andere Matthew Centrowitz (8ste op het WK) en Nick Willis (6de op het WK) zullen de wedstrijd hard maken. Naast nog heel wat andere snelle Amerikanen staat ook de Noor Henrik Ingebrigsten aan de start in New York. De deelnemerslijst kan u hier onder bekijken. In de eerste vierde en vijfde kolom vindt u respectievelijk het persoonlijk record op de mijl en de 1500 meter terug van elke deelnemer. Bernard Lagat heeft de snelste records staan maar is ondertussen wel al veertig jaar. De master brak dit jaar verschillende records in de categorie 40+ en is op internationaal niveau ook nog steeds een van de betere halve fondlopers. Met een persoonlijk record van 3’51″84 op de mijl, tevens ook het Belgisch record, staat Hannes met de vijfde snelste tijd ingeschreven.

Vorig jaar won de Amerikaan Jordan McNamara in 3’51 voor zijn landgenoot uit Seattle Garreth Heath. De wedstrijd kan u hieronder bekijken.

De winnaar ontvangt 5.000 dollar en halfweg is er ook een tussensprint voor 1000 dollar. Als Hannes bij de eerste vijf zou eindigen of de tussensprint voor zijn rekening neemt, is zijn ticket naar Amerika alvast dik terugbetaald!5th av Mile