Het Europees indoorkampioenschap staat dit jaar weer een beetje vetter op de agenda want België is op een mooie reeks nummers vertegenwoordigd. De Belgian Tornados en Thomas Van der Plaetsen kennen reeds het klappen van de zweep, maar Ismael Debjani en Robin Hendrix staan voor hun indoordebuut op een groot internationaal toernooi.

Gisteren legden we de kansen van onze vrouwelijke landgenoten al in de weegschaal. De medaillekansen lijken daar vooral in het kamp van de Belgian Cheetahs te liggen, bij de mannen is het wedden op verschillende paarden. Ismael Debjani hoeft daar voorlopig niet mee bezig te zijn, zeven tegenstanders gingen dit seizoen op de 1500 meter reeds sneller dan zijn 3’39″91. De poulain van Christophe Dumont eindigde in drie van zijn vier indoorwedstrijden voorin, enkel in Madrid moest hij na een tactisch langzame koers vrede nemen met een zevende plek. Als Debjani vrijdagmiddag de reeksen overleeft dan is er in de finale zondagavond veel mogelijk, temeer omdat de topfavorieten wellicht meer hooi op hun vork nemen. Titelverdediger Marcin Lewandowski is ook ingeschreven voor de 800 meter, Jakob Ingebrigtsen zou zich eveneens aan de 3000 meter wagen. Ismael Debjani werd op het jongste EK outdoor zevende.

Foto: Peter Wagemans

Robin Hendrix heeft er al een flink gevuld seizoen opzitten met deelnames aan het EK veldlopen (15de), het EK cross voor clubs (4de), het BK veldlopen (2de) en de AA Drink CrossCup (2de). Knappe ereplaatsen, maar om zich op de 3000m in Glasgow bij de beste twaalf te scharen en zo een finaleplaats te bemachtigen, zal hij het niet onder de markt hebben. Hendrix liep tweeënhalve week geleden naar 7’53”89 op zijn eerste en voorlopige enige indoorwedstrijd op het hoogste niveau. Precies twaalf deelnemers gingen dit seizoen al sneller, Jakob en Henrik Ingebrigtsen kwamen dit seizoen nog niet in actie over 3000 meter. Hendrix zal vrijdagmiddag zijn sprintbenen moeten aanspreken om door te stoten naar de eindstrijd op zaterdag, stiekem droomt de OEH-atleet van top 8.

Thomas Van der Plaetsen begint zaterdag aan zijn medaillejacht in Glasgow. Op het WK indoor in 2014 tekende de atleet van AC Deinze voor een nationaal record van 6.259 punten en een bronzen medaille, ziekte en tal van blessures hielden hem nadien weg van de indoorpiste. Van der Plaetsen heeft in het aangenaam warme Zuid-Afrika toegewerkt naar dit EK, met een korte en geslaagde tussenstop in Gent waar hij met 6.132 punten de nationale titel opeiste. De Europese indoorkampioen van 2015, Ilya Shkurenyov, lijkt na zilver op het EK in Berlijn een geduchte tegenstander, al is het moeilijk om uit te maken in welke vorm de succesvolle Rus precies verkeert. Bij afwezigheid van titelverdediger Kevin Mayer en Europees outdoorkampioen Arthur Abele kan ook de Spanjaard Jorge Ureña een gooi doen naar de continentale titel, hij toonde zich twee jaar geleden dolblij met zilver. Vergeet de jonge Brit Timothy Duckworth niet, hij is niet zomaar de favoriet van RTBF-commentator en meerkampexpert Frédéric Xhonneux.

Kevin Borlée – Foto: Yngwie Vanhoucke

Met Eline Berings heeft de meest ervaren indoorloopster moeten afhaken, maar de broers Borlée moeten namens de Belgian Tornados nauwelijks onderdoen. In 2010 was zilver op het WK in Doha hun deel, ondertussen zijn we negen jaar en evenveel aflossingsmedailles verder. Kevin Borlée maakte in zijn twee gelopen races dit seizoen een zelfzekere indruk, broer Dylan heeft de gevolgen moeten ondervinden van een antibioticakuur. Julien Watrin bond deze winter maar twee keer zijn wedstrijdspikes aan en zette met 47″21 op het BK een stap in de goede richting. Jonathan Borlée komt terug uit vaderschapsverlof, al gelooft papa en coach Jacques dat hij misschien wel de sterkste is van het kwartet. Brusselaar Asamti Badji mag als reserveloper proeven van een groot seniorentoernooi. Wereldrecordhouder Polen lijkt in de breedte weer het sterkste team, vorig jaar bliezen ze op het WK indoor in Birmingham de tegenstand weg met een kanontijd van 3’01″77. Drie Spanjaarden en drie Britten doken dit jaar al onder de 47 seconden, maar alle zes nemen ze er ook de individuele 400 meter bij. Aan spanning andermaal geen gebrek, het Belgisch record staat sinds vorig jaar in het bijzijn van Jonathan Sacoor op 3’02″51.