Dit weekend strijken we neer in het Koning Boudewijnstadion in Brussel voor het Belgisch kampioenschap alle categorieën. Op deze eerste dag maken we ons op voor de reeksen van de loopnummers, het BK AMH en er staat ook een tienkamp op het programma die geen deel uitmaakt van deze nationale titelstrijd. In Kessel-Lo staat deze ochtend met het hamerslingeren eveneens al de finale gepland. Wij houden u via onze live-updates op de hoogte zodat u niets hoeft te missen. De volledige uitslag kan u hier terugvinden.

Live-updates:

18u20: De eerste dag van het Belgisch kampioenschap ligt ondertussen achter ons. Morgen verzamelen we opnieuw in het Koning Boudewijnstadion voor de finales. Ook de atleten van de kampnummers zien we morgen terug. Tot dan!

18u05: De eerste dag van de tienkamp zit erop. Na vijf disciplines mogen Jef Misplon en Elie Bacari steeds meer beginnen dromen van het EK. Opnieuw deed Bacari beter dan ooit met een nieuw persoonlijk record van 50”46 op de 400m. Het brengt zijn totaal op 3.752 punten na vijf disciplines. Misplon scherpte zijn PR op de 400m met één seconde aan tot 51”76 en heeft daardoor voorlopig 3.573 punten achter zijn naam staan.

17u45: Ruben Verheyden controleerde de eerste reeks van de 1500m bij de mannen. De deelnemers bleven tot het einde bij elkaar. Verheyden had met overschot de beste eindsprint van het pak. Hij finishte in 3’51″62. Ook Pieter Claus en Cisse De Locht kwamen als tweede en derde met een sterk eindschot goed voor de dag. In de tweede reeks konden zes mannen zich afscheiden van de groep. Lander Tijtgat zorgde voor een hoger tempo dan in de eerste reeks. Peter Callahan, favoriet voor de finale van morgen, liep rustig naar de overwinning in 3’48″14. Pierre-Antoine Balhan en Lander Tijtgat plaatsten zich als tweede en derde voor de finale.

17u30: In de eerste reeks van de 1500m stond er geen maat op Elise Vanderelst. Ze liep gecontroleerd naar de overwinning in 4’26”98. In haar spoor liep Lore Quatacker naar een tweede plek in een nieuw persoonlijk record van 4’27”67. Ook juniore Lucie Grandjean plaatste zich als derde vlot voor de finale. De tweede reeks werd een strijd tussen Sofie Van Accom en Lindsey De Grande. De Grande had uiteindelijk de snelste benen en won de tweede reeks in 4’27”16. Van Accom liep een halve seconde later binnen.

16u45: Even een uitstapje naar de tienkamp waar ondertussen al vier disciplines zijn afgewerkt. Junioren Jef Misplon en Elie Bacari liggen perfect op koers om zich te verzekeren van het EK in Tallinn. Bacari begon dan ook uitstekend aan zijn tweedaagse. Met 11”09 dook hij twee tienden onder zijn persoonlijk record. Misplon benaderde met 11”72 zijn besttijd tot op één honderdste. Beide atleten sprongen vervolgens in de zandbak naar een nieuw PR. Bacari was opnieuw de betere met 6m62. Misplon sprong naar 6m40. In het kogelstoten werd de recordjacht voortgezet, maar deze keer toonde de atleet uit Gent zich de beste. 14m67 betekende een nieuw record voor Misplon. Bacari stootte met 12m31 voor het eerst voorbij de twaalf meter. In het hoogspringen wipten beide atleten opnieuw over voor hen onbekende hoogten. Bacari maakte indruk met 1m96, Misplon deed met 1m87 drie centimeter beter dan ooit. Later vandaag volgt nog de 400m.

16u40: Kevin Borlée zagen we vandaag niet terug op zijn vertrouwde baanronde, maar wel op de halve afstand. Ook dat ging hem duidelijk goed af want met 21”31 zette hij met voorsprong de snelste tijd neer in de eerste reeks. In de tweede reeks wist Robin Vanderbemden door zijn eigen fout niet te winnen. Vanderbemden leek op de winst af te stevenen, maar bolde lichtjes uit en had een aanstormende Timber Huysmans niet voelen komen. Huysmans ging er nipt over en zette een tijd neer van 21”43. Vanderbemden moest het stellen met 21”45. Amine Kasmi liet een vergelijkbaar scenario niet gebeuren. Hij bleef tot op het einde doortrekken en won eenvoudig in 21”45. De laatste reeks werd de traagste, maar wel de spannendste van de vier. Antoine Snyders bleef met 21”61 nog net Yoran Deschepper (21”68) voor.

Foto: Peter Wagemans

16u25: Wat een overmacht van Cynthia Bolingo op de 200m. De derde snelste performer van ons land kwam met grote voorsprong uit de bocht van de eerste reeks en bleef stevig doortrekken. Met 23”18 bleef ze quasi iedereen meer dan een seconde voor. Imke Vervaet maakte haar favorietenrol in de tweede reeks waar. In het tweede wedstrijddeel maakte Vervaet het verschil. Ze diepte haar voorsprong steeds verder uit en won in 23”41. De derde reeks ging naar Manon Depuydt in 23″68. Zij kon op behoorlijk wat weerwerk rekenen van Mariam Oularé, maar zette wel zelf de puntjes op de ‘i’. Oularé bleef met 23″96 eveneens nipt onder de 24 seconden. Rani Rosius is nog steeds geen fan van de 200 meter, maar toch kan ze hem verschroeiend snel lopen. Met 23″49 zette ze een nieuw PR neer én plaatst ze zich voor het EK in Tallinn.

15u45: Bij de mannen ondervond Eliott Crestan geen problemen in de eerste reeks van de 800m. Crestan liet het kopwerk in eerste instantie over aan Maxime Tilman om vervolgens na 500m zelf de leiding over te nemen. Crestan, die al zeker is van Tokio, haalde het zoals verwacht eenvoudig in 1’52”36. Aurèle Vandeputte koos voor een andere aanpak in de tweede reeks. Vandeputte ging regelrecht naar de leiding en stond deze niet meer af. In de laatste rechte lijn bolde Vandeputte uit naar 1’50”22. In de derde reeks werd er gekozen voor een eerder langzame start. Ismael Debjani snelde na 400m naar de kop en dreef het tempo op. Ook hij kon op het einde het gaspedaal lossen verzekerde zich van winst in 1’51″52. Beloften Pieter Sisk en Tibo De Smet kleurden de laatste reeks. De Smet positioneerde zich achter Sisk die er een trage openingsronde van maken. Bij de bel staken beiden beloften een tandje bij en gingen ze er alleen vandoor. Sisk zag De Smet in het slot nog over zich komen, maar met 1’49″85 en 1’50″63 zien we ze allebei morgen terug.

Ismael Debjani – Foto: Quinten Lafort

15u30: In de eerste reeks van de 800m opende Renée Eykens de eerste ronde in 58 seconden. Ze kon het hoge tempo moeilijk aanhouden, maar won solo in 2’05”46. De tweede reeks werd een strijd tussen juniore Nadège Dom en Vanessa Scaunet. Scaunet bezat in de sprint over de snellere benen en won in 2’08”06. In de derde reeks nam Liselot Smolders resoluut de leiding. Mariska Parewyck liep haar bij het ingaan van de bel voorbij en schreef met 2’07″49 de derde reeks op haar naam. In de vierde reeks liep Camille Muls voor 700m aan de leiding. Rani Baillievier snelde haar in de laatste rechte lijn voorbij. Baillievier finishte in een nieuw persoonlijk record van 2’06″60. Muls verbeterde met 2’06″80 haar seizoensbeste.

Foto: Peter Wagemans

14u55: Niemand deed beter dan Ilana Hanssens in de eerste reeks van de 400m horden bij de vrouwen. Hanssens vocht het 300m lang uit met Benedikt Tchimou om in de laatste 100m afstand te nemen van haar concurrente. De ASVO-atlete bleef met 60”10 een kleine seconde boven de limiet voor het EK junioren, maar staat wel in de finale. In de tweede reeks was het de langverwachte terugkeer van Hanne Claes op de lage horden. Sinds het WK in Doha werkte Claes geen 400m horden meer af. Toch wist ze een riante voorsprong bij elkaar te lopen, al was het soms nog wat trippelen voor de horden. Met 58”09 zal Claes allicht niet helemaal tevreden zijn, maar de kop is er wel af. Voor het podium maken Jalika Badi en Margaux Bastil zeker ook nog aanspraak.

14u42: In de eerste reeks van de 400m horden ging Tuur Bras het snelst van start. Hij bolde als eerste over de finish in 53”15. De tweede reeks werd gewonnen door scholier Mimoun Abdoul Wahab. Zijn tijd van 52”50 komt in de buurt van de limiet voor het EK junioren. Voor Tallinn heeft hij 52”30 nodig. Dylan Owusu werd tweede in 53”09. In de derde reeks liep Robin Van Damme naar de overwinning in een nieuw persoonlijk record van 51”78. Dries Van Nieuwenhove kwam niet veel later over de finish en kwalificeerde zich voor de finale in 51”85.

Foto: Peter Wagemans

14u07: Simon Clinquart loopt naar een nieuw Belgisch record op de 100m voor atleten uit de klasse IPC-46. Met 12”34 loopt hij een halve seconde sneller dan het vorige record uit 2010. Roger Habsch verbetert in de categorie IPC-52 zijn eigen Belgisch record tot 20″36.

13u50: Over naar de mannen op de 100m waar Kobe Vleminckx meteen uitpakt met een nieuw PR van 10″42. Ondanks deze sterke tijd kreeg Vleminckx de reekswinst niet cadeau. Ward Merckx stond namelijk met 10″73 op het wedstrijdblad, maar klokt verrassend 10″57 waardoor hij nog aardig wat weerwerk kon bieden. Gaylord Kuba Di-Vita liep van start tot finish aan de leiding in de tweede reeks die hij won in 10″58. Ook hier konden we spreken van een verrassing want Emiel Botterman deed met 10″60 eveneens ruim beter dan ooit. Florian Tshitwenu kon met 10″75 net niet de derde reeks op zijn naam schrijven. Die eer was weggelegd voor Assan Faye (10″73) die de Gambiaanse nationaliteit heeft. Yoran Deschepper zien we morgen in de finale ook zeker terug. In de traagste reeks van de vier verzekerde hij zich van de winst in 10″80.

Kobe Vleminckx – Foto: Peter Wagemans

13u30: Op de 100m heeft Rani Rosius haar snelle benen nog eens laten spreken. De derde performer aller tijden in ons land kon met een licht briesje in de rug een fraaie tijd van 11″37 neerzetten. Mariam Oularé en Lucie Ferauge waren elkaar waard in de tweede reeks. Oularé ging echter net iets beter van start en kon deze voorsprong vasthouden. Zij trekt naar de finale van morgen met een tijd van 11″75 achter haar naam. Ferauge klokte 11″85. De derde reeks mondde opnieuw uit in een tweestrijd. Nora Thiry en Rani Vincke waren deze keer de hoofdrolspelers. Vincke leek het lange tijd te zullen halen, maar Thiry kon in het slot nog een extra versnelling uitspelen. Thiry haalde het in 11″87 tegenover 11″97 voor Vincke. De laatste reeks moest het zonder uitgesproken favorieten doen. Alizee Morency Poilvache liet zich opmerken met 11″92, voor Cloe Chavepeyer (11″94).

13u10: Katia Hardies heeft reden tot juichen. De atlete uit de IPC-38 klasse zette op de 400m een tijd neer van 73″86. Ze duikt daarmee bijna drie seconden onder haar eigen nationaal record.

13u05: Ook de Belgische kampioen in het hamerslingeren bij de dames is bekend. Net als bij de mannen kunnen we niet van een verrassing spreken. Het is Vanessa Sterckendries die de gouden plak rond de nek mag dragen. De Belgische recordhoudster begon uitstekend aan haar competitie met 68m68. Na een ongeldige worp in haar tweede poging was Sterckendries de constante zelve met worpen van telkens ruim boven de 67 meter. Het beste bewaarde Sterckendries echter voor het einde. Ze wierp haar projectiel naar 68m81, net iets meer dan een meter onder haar eigen nationaal record.

12u55: De eerste reeks op de baanronde bij de mannen was een kolfje naar de hand van Dylan Borlée. In de kleuren van OEH snelde de Belgian Tornado gecontroleerd naar 46”99. Alexander Doom trok in de tweede reeks zijn hoogvorm van eerder dit seizoen moeiteloos door. Hij raasde vanuit baan vier iedereen voorbij en zette een stevige 46″04 neer. Daarmee maakt de atleet van AVR opnieuw duidelijk dat er morgen in de finale rekening met hem gehouden moet worden. In reeks drie waren de ogen logischerwijs gericht op Jonathan Sacoor. Na 300m was de wereldkampioen bij de junioren al volledig losgerukt van de rest van het veld. Sacoor scherpte met 46″92 zijn seizoensbeste met ruim een halve seconde aan. Op de limiet voor het EK beloften (46″56) moet hij echter nog even wachten. Morgen krijgt hij een nieuwe én tevens laatste kans in de finale. Christian Iguacel leek lange tijd op weg naar reekswinst in de laatste reeks. Na een voortvarende start kwam Julien Watrin aanklampen en gingen de twee alleen op pad. Watrin kon zijn lichaam echter nog net iets sneller over de finish gooien. De klokt stopte voor hem na een matige 47″65. 

Alexander Doom na afloop van het BK AC van twee jaar geleden – Foto: Peter Wagemans

12u45: In de eerste reeks toonde Camille Laus een betere vorm dan ze de voorbije weken liet zien. Ze dook met 52”94 voor de eerste keer dit seizoen onder de 53 seconden. In de tweede reeks snelde Eline Claeys in 54”32 afgetekend naar een rechtstreekse kwalificatie. Helena Ponette kwam op het einde nog dichter en plaatste zich voor de finale in 55”00. De derde reeks werd een spannend duel tussen de Cheetahs Hanne Maudens en Margo Van Puyvelde. Maudens trok aan het langste eind met een sterk persoonlijk record van 53”06. Van Puyvelde verzekerde zich met een seizoensbeste van 53”39 van een plek in de finale. Ook in de laatste reeks werd er snel gelopen. Naomi Van Den Broeck liep in 53”50 naar een nieuw persoonlijk record. Liefde Schoemaker kwalificeerde zich als tweede met een tijd van 54”29 voor de finale.

Photo by Tomas Sisk / Golazo

12u20: Nieuw Belgisch record op de 400m voor wheelers in de klasse IPC 34! Peter Cosyn wervelde op de baanronde naar een verbetering van zijn eigen nationaal record. Met 1’18″11 deed hij bijna een seconde beter dan twee weken eerder.

12u00: Michael Obasuyi schreef zoals te verwachten met meer dan tien meter voorsprong de eerste reeks van de 110m horden op zijn naam. In een lichte tegenwind liep hij naar 13”72, twee honderdsten boven zijn seizoensbeste. De tweede reeks was spannender. François Grailet won zijn reeks met meewind in 14”01 voor Nolan Vancauwemberghe in 14”26. Morgen wordt het vooral uitkijken welke tijd topfavoriet Obasuyi kan neerzetten in de finale aangezien het goud hem op papier niet mag ontglippen.

11u35: De drie reeksen van de 100m horden liggen inmiddels achter ons. In de eerste reeks stond er geen maat op Anne Zagré. In haast windstille omstandigheden liep de atlete van RESC met veel overmacht naar reekswinst in 13″25. In de tweede reeks kon er eveneens gesproken worden van een groots machtsverschil. Eline Berings snelde weg van iedereen om uiteindelijk af te klokken in een seizoensbeste van 13″26. De derde serie kon op meer spanning rekenen. Chloë Beaucarne vocht het daar uit met Siliane Vancauwemberghe, een tweestrijd die uitdraaide in het voordeel van die laatste. Vancauwemberghe zette een tijd van 13″85 neer tegenover de 13″95 van Beaucarne. Dit viertal zal morgen ongetwijfeld bikkelen om de drie medailles, al zullen Zagré en Berings vooral ook met de World Ranking in hun hoofd zitten.

11u25: Alvorens we er in Brussel echt aan beginnen, helaas vandaag nog zonder publiek, is de beslissing in het hamerslingeren bij de mannen in Kessel-Lo al gevallen. Zoals verwacht trok Rémi Malengreaux er de lakens naar zich toe door in zijn laatste worp een afstand van 64m00 neer te zetten. Over enkele minuten beginnen de vrouwen aan hun competitie. Ondertussen maken de dames van de 100m horden zich klaar voor hun reeksen.