Een kleine twee maand later dan oorspronkelijk gepland, maar vandaag vindt in het Koning Boudewijnstadion dan toch de eerste dag van het BK AC plaats. Dat het door het coronavirus en het gebrek aan wedstrijdritme bij de atleten een bijzondere editie zal worden, staat nu al vast. Toch wordt het ongetwijfeld een mooie titelstrijd op zowel de individuele disciplines, als de meerkamp. Bij ons zit u alvast goed om het BK van dichtbij op te volgen.

19u15: De eerste dag van het BK AC en BK meerkamp zit er bij deze op. Door invloeden van bovenaf verliep niet alles zoals gepland en werden er disciplines opgeschoven naar zondag. Morgen wordt dus opnieuw een goed gevulde atletiekdag die u volledig bij ons kan volgen via onze live-updates. Tot dan!

“Ik ben over het algemeen niet tevreden met mijn prestaties, al wist ik wel dat ik niet 100% voorbereid aan de start kwam. Voor de 400m bijvoorbeeld had ik te weinig op uithouding getraind. Aan het hoogspringen hou ik dan weer wel een goed gevoel over, al staat heel dit seizoen in teken van volgende winter. Dan hoop ik echt te knallen.” – Niels PITTOMVILS

18u50: Eindelijk weer actie op de piste! Na de hevige regen werkten de tienkampers toch nog hun afsluitende 400m af. De piste was inmiddels grotendeels opgedroogd en de wind was weer gaan liggen, waardoor het relatief goede omstandigheden waren. Niels Pittomvils moest vooral Sander Maes in het oog houden indien hij de eerste dag als leider wou afsluiten, al had hij tijdens de baanronde vooral tegenstand van Dimitri Montilla. De twee gaven elkaar lange tijd geen duimbreedte toe, maar uiteindelijk maakte Pittomvils het toch af op de meet. Met 50″91 sluit de VAC-atleet zijn dag af met een zeer positieve noot. Na vijf disciplines heeft Pittomvils 3.827 punten achter zijn naam tegenover de 3.718 van Maes.

”beetje vervelend dat ik als een van de weinigen vandaag moest lopen terwijl de rest zich kon sparen voor morgen, maar niets aan te doen. Ik kan het ook positief bekijken Aangezien het weer wat Extra wedstrijdritme is.” – imke Vervaet

17u50: De regen mag dan wel afgenomen zijn, de binnenbanen staan blank waardoor de reeksen van de 1500m eveneens van het programma van vandaag verdwijnen. De overvloed aan water op de piste zou er een zwemfestijn van maken i.p.v. een loopwedstrijd waardoor er morgen in een rechtstreekse finale om de titel zal gestreden worden. De wheelers en de tienkampers komen wel nog aan de bak. Zij worden ingedeeld in de buitenbanen.

17u35: Opvallend nieuws! De reeksen van de 200m gaan vandaag niet meer door, de hevige regen is daar de oorzaak voor. Morgen nemen de dames en heren het dus op in een rechtstreekse finale die ingedeeld wordt op basis van de persoonlijke records. De reeks die wel doorging wordt bijgevolg geschrapt. De reeksen van de 1500m gaan voorlopig wel nog door zoals gepland.

17u05: Imke Vervaet kreeg tijdens de eerste serie van de 200m in de bocht weerwerk van Hanne Claus en Nora Thiry. In de laatste rechte lijn liep ze afgetekend naar de overwinning in 23″85. Het Belgisch kampioenschap wordt hierna opgeschrikt door donder, bliksem en hevige regen. De atletes van de tweede reeks schuilen tijdelijk in het stadion. Er wordt zelfs beroep gedaan op Willy Sommers met ‘Laat de zon in je hart’ in de hoop de zon terug te laten komen. Voorlopig zonder resultaat.

16u56: Net voor de start van de 200m is het weer hevig omgeslagen. Een hevige regenbui neemt de plaats in van het aangename zonnetje eerder deze middag.

16u50: De 200m is één van de betere nummers van Hanne Maudens en dat bewees de meerkampster vandaag andermaal. Maudens moest het opnemen tegen een lichte tegenwind maar stormde wel naar een mooie 24″28. Stefanie Brosens kon als enige nog enigszins in het zog blijven van de VS-atlete en sluit zo de eerste dag af als tweede. Maudens begint morgen met 3522 punten als leidster aan de slotdag.

16u05: De eerste dag van de tienkamp komt ook bijna aan zijn eind nu de mannen het hoogspringen achter de rug hebben. Opnieuw werd het een verbeten duel tussen Niels Pittomvils en Sander Maes. Maes bleef foutloos tot op 1m99, een hoogte die Pittomvils pas in zijn tweede poging overschreed. Voor beiden hield het echter op na die hoogte waardoor de rangorde ongewijzigd blijft in het voordeel van Pittomvils. Om 18u05 mogen de atleten hun eerste dag afsluiten met de 400m.

16u00: Nieuw Belgisch record! Léa Bayekula snelde met 17”41 op de 100m voor wheelers naar haar tweede nationaal record van de dag in de T54-klasse. Ze doet daarmee beter dan haar eigen BR van 17″55.

15u50: De deelnemers aan de zevenkamp mochten voor de voorlaatste keer vandaag aan de bak. In het kogelstoten onderscheidde Yoika De Pauw zich van de rest door haar kogel 13m47 ver te werpen. Hanne Maudens reageerde bij de laatste poging met een worp net voorbij de 13m, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Maudens blijft wel autoritair aan de leiding in het klassement.

15u48:  Tijdens de eerste 100m horden reeks zegevierde Anne Zagré in 13”33. Nenah De Coninck won het duel met Syliane Vancauwemberghe voor de tweede plaats. In de tweede reeks nam Sarah Missine de snelste start, ze trok goed door tot het einde en finishte in 13”61. De derde reeks werd een spannende strijd tussen Angel Agwazie en Chloë Beaucarne. In een nek-aan-nek race trok Beaucarne het laken naar zich toe in 13”81. Agwazie eindigde in 13”85.

Op training gaan de horden beter dan ooit. aangezien ik vier maanden op de beton heb getraind was het toch afwachten wat het in wedstrijd zou geven. Ik zat echter zeer makkelijk tegen mijn record aan. Er zit duikelijk nog rek op, maar het wordt afwachten hoe de combinatie morgen met het discuswerpen verloopt.” – thOmas Van der plaetsen.

15u20: Michael Obasuyi kwam het snelst uit de blokken in de eerste reeks van de 110m horden. Hij hield zijn voorsprong vast en won met voorsprong in 13″82. In de tweede reeks triomfeerde Francois Grailet in 14″28. Hij werd nauw gevolgd door Thomas Van der Plaetsen die met 14″44 zijn persoonlijk record van 2016 benaderde.

14u15: Sterke prestatie van Léa Bayekula op de 400m bij de wheelers. De WS-atlete doet met 57″61 bijna drie seconden van haar PR dat ze vorige zomer tijdens het WK para-atletiek neerzette.

14u05: Camille Snyders snelde in de eerste reeks van de 400m in 48”13 naar de overwinning. Christian Iguacel won met een straat voorsprong de tweede reeks, hij liep een knap persoonlijk record van 47″06. Hij wordt hiermee één van de favorieten voor de finale van zondag. De derde reeks schreef Sebastien Lins op zijn naam in 47″92. Michaël Rossaert liep in 48″53 naar een tweede plaats. Sven Van Den Bergh verzekerde zich in de laatste reeks met 47″86 van de finale. David Delespesse deed het opnieuw goed. Hij bleef in de T62-klasse met 62″63 maar net boven zijn Belgisch record van vorige zondag.

13u40: Camille Laus domineerde de eerste reeks van de 400m van begin tot eind. De Belgian Cheetah leek zich ondanks haar riante voorsprong niet in te houden in de laatste rechte lijn. Haar eindtijd van 53″46 lag wellicht toch iets onder haar eigen verwachtingen. Orphée Depuydt en Liefde Schoemaker streden een reeks later om reekswinst. Het was Depuydt, de oudste van de twee, die het uiteindelijk haalde in 54″67. In de derde reeks stond er geen maat op Elise Lasser. De atlete van VITA lag na 200m al aan de leiding en won de wedstrijd relatief eenvoudig in 55″09. Margo Van Puyvelde zette de laatste reeks naar haar hand, al had ze een vette kluif aan Kiné Gaye die Van Puyvelde de hele wedstrijd op de hielen zat. Met 55″19 zette Van Puyvelde de vijfde tijd van iedereen neer.

“JAMMER DAT HET HOOGSPRINGEN OPNIEUW NIET HELEMAAL WOU LUKKEN. OP TRAINING HEBBEN WE NOCHTANS AAN MIJN AANLOOP GESLEUTELD, MAAR OP WEDSTRIJD WILLEN DE PUZZELSTUKJES MAAR NIET SAMENVALLEN. OVER MIJN HORDEN BEN IK GELUKKIG WEL TEVREDEN.” – hanne maudens

13u: Hanne Maudens maakte het bij het hoogspringen op de zevenkamp even spannend op 1m70, waar ze pas bij de derde poging over sprong. Dit was het hoogst haalbare voor de zevenkampster. Stefanie Brosens won het hoogspringen in een nieuw persoonlijk record van 1m70. Maudens staat momenteel met een 150-tal punten voorsprong ruim aan de leiding.

12u55: Met het kogelstoten zit ook het derde nummer van de tienkamp erop. Niels Pittomvils deed het daar naar behoren. Hij zette een constante reeks neer met 13m96 als beste resultaat. Wie nog net iets beter deed was Sander Maes. De dichtste belager van Pittomvils kwam in zijn laatste poging tot 14m05. Het is echter Pittomvils die ondanks deze tweede plaats nog steeds het klassement aanvoert.

12u16: In de eerste reeks van de 400m horden liep favoriet Dylan Owusu naar de overwinning in 51”76. Hij werd kort gevolgd door Tim Rummens in 52”33. Tuur Bras schreef de tweede reeks op zijn naam in 52”15. Simon Mazebo plaatst zich met 52”67 in dezelfde reeks voor de finale. Dries Van Nieuwenhove soleerde in 52”32 naar de laatste reeks overwinning. 

“Het gevoel was goed. Met de finale van morgen in het achterhoofd ben ik niet tot het uiterste gegaan. Waar ik morgen zal uitkomen vind ik moeilijk te zeggen. Paulien zal sowieso het snelste starten, dus ik hoop dat ik het haar in de tweede wedstrijdhelft toch een beetje moeilijk kan maken.” – eline claeys

11u55: De eerste reeks van de 400m horden werd een kolfje naar de hand van Paulien Couckuyt. De Europese beloftekampioene spaarde de tegenstand niet en liep na 100m al ruim aan de leiding. Couckuyt diepte de voorsprong verder uit en kon ondanks het getrippel over de laatste horde zich wel probleemloos verzekeren van de finale. Haar 57″51 was ook veruit de snelste tijd van alle deelnemers. Eline Claeys wordt morgen wellicht de grootste concurrente van Couckuyt. De atlete van ATLA liep eveneens van iedereen weg in de tweede reeks, maar klokte met 59″75 wel een iets langzamere tijd. Ilana Hanssens plaatste zich in de laatste reeks met 61″61 eveneens rechtstreeks voor de finale.

11u10: Ook de vrouwen zijn inmiddels aan hun zevenkamp begonnen. Hanne Maudens heeft haar favorietenrol meteen in de verf gezet door de 100m horden overtuigend te winnen in 14″02. Het PR van Maudens bedraagt sinds het WK in Doha 13″90 waardoor ze uitstekend aan haar tweedaagse is begonnen. Yoika De Pauw en Stefanie Brosens volgen voorlopig als nummer twee en drie op zo’n 150 punten achterstand op Maudens.

11u05: Niels Pittomvils moet vrede nemen met een beste poging van 6m96 in het verspringen van de meerkamp. Dit is ruim onder zijn PR van 7m37, maar brengt hem wel naar de eerste plaats in het klassement met 1534 punten. Sander Maes volgt hem op de voet met 1517 punten dankzij een beste sprong van 6m69.

10u48: In tegenstelling tot bij de vrouwen waren de reekswinnaars op de 800m bij de mannen niet zeker van een finaleplaats aangezien de deelnemers verspreid waren over vijf reeksen. Dat maakte het behoorlijk spannend aangezien Eliott Crestan, de topfavoriet, daardoor bijna de finale misliep. In de eerste 800m reeks snelde Crestan nochtans direct naar de leiding. Na twee ronden op kop won hij eenvoudig zijn reeks in 1’52″70. In zijn kielzog liep Stef Vanhaeren, de voormalige specialist van de 400m horden, naar een knappe tweede plek. Voor Vanhaeren bleek zijn tijd van 1’53”01 echter net niet voldoende te zijn om mee te mogen naar de finale. Crestan had iets meer geluk en dwong als achtste nog net een finaleplaats af. Schaduwfavoriet Aaron Botterman snelde in de tweede reeks solo naar 1’51″83. De derde reeks werd een strijd tussen Gerbrand Huts en Aurèle Vandeputte, Huts haalde het in 1’50″92. In de laatste reeks maakte Tibo De Smet een goede indruk. Hij soleerde in 1’50″27 naar de overwinning, de snelste tijd van alle deelnemers.

10u25: De topfavorieten op de 800m bij de vrouwen hebben zich probleemloos door de reeksen geknokt. In de eerste reeks snelde Renée Eykens op 200m van het einde weg van alles en iedereen. Ze won de wedstrijd in 2’11″92. De reeks daarop zette Mariska Parewyck probleemloos de wedstrijd naar haar hand in 2’11″52. Camille Muls finishte enkele honderdsten later. Mirte Fannes, op papier de grootste concurrente van Eykens, zette zich meteen aan kop van de derde reeks en gaf de leiding nooit meer uit handen. Zij liep solo naar 2’12″02. De laatste reeks zorgde nog voor de meeste spanning. Vanessa Scaunet kreeg daar behoorlijk wat weerwerk van Annelies Nijssen, maar zette in de laatste rechte lijn de puntjes op de ‘i’. Haar eindtijd van 2’10″94 was de snelste van alle dames.

10u00: Niels Pittomvils schreef zopas de eerste reeks van de 100m van de tienkamp op zijn naam. De topfavoriet lag meteen aan de leiding, maar moest zich weren om Dimitri Montilla voor te blijven. Gezien zijn PR van 11″12 zal Pittomvils echter niet helemaal tevreden zijn met 11″61. In de tussenstand gaat voorlopig Sander Maes aan de leiding. De clubgenoot van Pittomvils klokte af op 11″39.

9u35: Binnen tien minuten trappen de tienkampers de eerste dag van het BK op gang met hun 100m. De zon is voorlopig alvast van de partij waardoor, als de wind wat meezit, de omstandigheden nagenoeg perfect zijn. Wilt u zich nog even verdiepen in de kansen van de deelnemers, dan kan dat via onze voorbeschouwing. Het tijdschema vindt u hier terug.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.